Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrám snáď pomaly? Federer sa utrel a prskal

Kopanec do rakety, krik na divákov či na rozhodcu. Bezmocné rozhadzovanie rukami i nadávky. Skrátka - gestá hnevu či zúfalstva.

04.06.2021 11:12
Federer, Čilič Foto:
Výmena názorov Rogera Federera, Marina Čiliča a empajrového rozhodcu.
debata

Roger Federer je šampión. Legenda. Ikona. Nie len tenisu, ale športu ako takého. Má milióny fanúšikov – vďaka výnimočným výkonom, ale aj džentlmenskému správaniu sa.

Počúval som ťa, počúvaj ty mňa

Nie vždy však boli prejavy 20-násobného grandslamového víťaza také, aby bol vzorom pre deti.

Mladý Federer vedel vo vypätých okamihoch v sekunde vzplanúť. A lámať rakety, rozčuľovať sa. S pribúdajúcimi rokmi a vďaka rodinnému zázemiu sa však bazilejský rodák upokojil. V repertoári si ponechal len famózne forhendy či bekhendy. Negatívne emócie akoby potlačil.

Zdá sa však, že nie úplne…

Rozladeného Federera mohli po čase fanúšikovia vidieť vo štvrtok – počas zápasu druhého kola Roland Garros. Súperom Švajčiara bol Marin Čilič.

Federer poľahky vyhral prvý set, no v druhom viedol chorvátsky dlháň 3:1. To však ani zďaleka nebol jediný problém, ktorému v tej chvíli slávny tenista čelil.

„Pán Federer, nezdržiavajte,“ zaznelo z úst empajrového rozhodcu na adresu hviezdy. Bolo to vo chvíli, keď sa Čilič pripravoval na podanie, no Federer si to nenamieril na základnú čiaru, ale k stoličke s uterákom.

„V čom je problém? Počúval som ťa, teraz počúvaj ty mňa. Šiel som si len po uterák,“ hneval sa o dva mesiace už 40-ročný Federer.

Uterák nemá kto podať

Následne do diskusie zatiahol aj Čiliča. Na súpera mávol, aby prišiel a vyjadril sa.

„Hrám snáď pomaly? Povedz, či hrám pomaly,“ žiadal od neho. „Roger, rozumiem ti, no pravidlá sú pravidlá,“ odpovedal Chorvát.

Mimochodom, aj on predtým čelil napomenutiu od rozhodcu, že na servis si doprial príliš veľa času. „Upozornite aj Federera,“ žiadal vtedy Čilič.

Najlepší tenisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Andre Agassi

Debata trojice napokon trvala päť minút, kým sa situácia upokojila a zápas, v ktorom napokon Federer uspel v štyroch setoch, mohol pokračovať.

Aktuálnej svetovej osmičke sa núkal silný argument. Keďže v Paríži panujú prísne proticovidové opatrenia, na kurtoch chýbajú – okrem iných – aj chlapci a dievčatá, ktoré hráčom podávajú nie len loptičky, ale aj uteráky.

Poň si preto musel ísť Federer, ktorý napokon na kurte strávil 2 hodiny a 35 minút (z toho päť minút hádkou) sám.

Sporná strecha

Zdá sa, že zápasy jedného z najúspešnejších športovcov histórie s Čiličom priťahujú sporné situácie. K jednej takej prišlo aj pred tromi rokmi. Vtedy vzplanuli vášne na inom grandslame – Australian Open. Dokonca v tom najlákavejšom zápase, vo finále. Lepšie povedané – pred ním a po ňom.

Dôvodom bolo (ne)zaťahovanie strechy nad arénou Roda Lavera. Keďže v Melbourne tradične panovali obrovské, 40-stupňové horúčavy, organizátori túto možnosť využívali. So železnou pravidelnosťou najmä počas zápasov Federera, čo nie každému voňalo.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Rovnaká situácia sa odohrala aj pred finále. "Nikto sa ma nepýtal na názor. Jednoducho prišli a oznámili mi, že zvažujú aj takúto alternatívu.

Dodali, že definitívne rozhodnutie padne okolo siedmej večer, teda iba 30 minút pred zápasom. Keď som potom vstúpil do arény so zatiahnutou strechou, zrazu som mal pocit, že je maximálne 24 stupňov.

Je to obrovský rozdiel, predovšetkým v prvom sete to bolo naozaj ťažké,“ opisoval Čilič dianie pred zápasom i počas neho.

Po päťsetovej bitke sa napokon tešil Federer, pre ktorého to bol dosiaľ posledný grandslamový triumf. O ďalší sa pokúša v Paríži, už v sobotu ho v treťom kole preverí Dominik Koepfer – o trinásť rokov mladší Nemec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Roger Federer #Roland Garros 2021