Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kobercový nálet. Neznámy Rus vypáli bomby na Djokoviča

Má 27 rokov. Vraví sa, že ak vás tenisový svet neobjavil už predtým, veľká kariéra z toho nebude.

17.02.2021 23:30
Aslan Karacev Foto: ,
Aslan Karacev.
debata (4)

Alebo žeby predsa?

Aslan Karacev je výnimka potvrdzujúca pravidlo. Ruský kvalifikant dokráčal už do semifinále Australian Open a dnes ráno vyzve svetovú jednotku Novaka Djokoviča.

Z ničoho nič

Nezaprie, že maniere tenisovej smotánky sú mu cudzie. Veď ešte donedávna bol hráčom tretej stovky rebríčka ATP, sezónu 2017 zakončil mimo top 700.

Keď ho po štvrťfinálovom triumfe legendárny Jim Courier spovedal priamo na kurte, jeho odpovede boli úsečné. „Ahoj, tu Mats Wilander, chcem sa ťa opýtať…“ počul vzápätí zo štúdia Eurosportu. Rodák z Vladikavkazu, ktorý od troch rokov žil v Tel Avive, akoby nemohol uveriť, čo sa to deje. „Kde to vlastne som?“

Predsa v semifinále, Aslan!

Karacev nie je len nenasadený hráč – on si musel účasť na prvom grandslamovom turnaji v sezóne vybojovať dokonca v kvalifikácii. Na začiatku januára vyhral v Dauhe tri zápasy a prvýkrát v živote dostal vstupenku na podujatie veľkej štvorky. „V nohách má oveľa viac kilometrov ako najväčšie hviezdy,“ pripomenul portál foxsports.

Je iba druhým kvalifikantom v histórii Australian Open, ktorý sa prebojoval do semifinále. Napodobnil kúsok Boba Giltinana z roku 1977. Predsa len však má aj jedno prvenstvo – nikto pred ním neprešiel medzi najlepšiu štvorku pri premiérovej účasti na grandslame.

Že v ňom niečo drieme, pochopili pred pár týždňami aj jeho mladší a slávnejší krajania – Daniil Medvedev a Andrej Rubľov. Na ATP Cupe, ktorý predchádzal Australian Open, boli v jednom tíme a niekoľko dní spolu trénovali. „Bol našou tajnou zbraňou vo dvojhre, myslím to úplne vážne,“ povedal Medvedev, ktorý vtedy dostal prednosť.

Že aktuálne 4. hráč sveta nerozprával len tak do vetra, potvrdil Karacev napríklad aj v 3. kole v Melbourne, keď vyzametal kurt s Diegom Schwartzmanom. „To nebolo bombardovanie, ale skôr kobercové nálety. Karacev na víťazné údery vyhral 50:5!“ pripomenul idnes.cz.

Za týždeň

Po rokoch driny sa patrí, aby nasledovala odmena. Tenis vie byť však krutý, mnoho hráčov sa celú kariéru poneviera po nižších poschodiach a pri konečnom zúčtovaní zistia, že minuli viac ako dostali.

Toto však už nebude Karacevov prípad. V Austrálii mu stačilo zvládnuť päť zápasov a dostane viac ako dosiaľ dohromady zarobil. Oficiálna stránka ATP uvádza, že jeho doterajší príjem činí 618 354 amerických dolárov.

Aslan Karacev na Australian Open 2021. Foto: SITA/AP, Hamish Blair
Australian Open Tennis Karacev Aslan Karacev na Australian Open 2021.

Pravda, tie peniaze zrejme dávno precestoval a prejedol. Lenže za účasť v semifinále ho organizátori odmenia 850-tisíc austrálskymi dolármi. Ak by dnes zdolal aj Djokoviča, násobte dvoma. A ak by náhodou uspel aj v nedeľu, pripíše si 2,75 milióna.

A teraz jeden paradox, ktorý sa nám môže zdať úsmevný, no Karacevovi asi nebude. Tenisový kolotoč sa totiž nedávno rozhodol, že bude finančne podporovať slabších hráčov. Prispievať im majú predovšetkým tí úspešní. A Karacev dnes takým je. Takže namiesto toho, aby mu prispievali, bude prispievať sám.

„Odmena za účasť v semifinále klesla z pôvodných 1 040 000 na 850-tisíc. A vzápätí chlapík kdesi vzadu vo svetovom rebríčku zašiel ďalej, ako si ktokoľvek mohol predstaviť. Hoplá, prepáč, Aslan Karacev,“ napísal na Twitteri renomovaný novinár Ben Rothenberg z New York Times.

Suma sumárum – Rus mohol mať ešte o 200-tisíc viac…

Nemusí ho to však mrzieť, tohtoročný Australian Open mu otvára dvere do veľkého tenisu. Dnes 117. hráč renkingu má už teraz isté najmenej 42. miesto. Odtiaľ má účasť na najprestížnejších podujatiach istú. A tam sa pravidelne točia veľké peniaze.

„Nepovedal by som však, že stačí byť v top 100, vtedy si hráč zarobí drobné. Ak je však už v top 30, zarobí si reálne tak, aby mohol mať ruky hore. Môže si povedať, že je bohatý,“ prezradil pred pár rokmi pre Pravdu Martin Kližan.

Čím skôr

Sme v semifinále, tam je možné už čokoľvek. Aj to, aby sa Dávid pomeral s Goliášom. Ako rovný s rovným. „Vyznávam agresívny štýl. To znamená delový servis a potom čo najskôr ukončiť výmenu. Žiadne nekonečné pobehovanie po základnej čiare,“ vraví Karacev. Austrálsky rýchly betón je pripravený. Aj na jeho bomby.

A možno aj ďalšie veľké prekvapenie. Tentoraz na úkor miestneho šampióna.

Norbert Gombos o Karacevovi

Poznáme sa, na mnohých turnajoch sme spolu neraz trénovali. Vždy to bol veľmi nepríjemný súper. Od reštartu sezóny po koronapauze hrá priam bezchybne. Samozrejme, aj mňa prekvapilo, že je v semifinále – je to predsa jeho prvý grandslam. To sa veru každý deň nevidí. Zároveň to je motivujúce aj pre nás ostatných. Aspoň vidíme, že ak sa niekto cíti dobre a má formu, dokáže zdolať každého.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2021 #Aslan Karacev