Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zatvor dvere a čakaj! Hviezdy strávia týždne na samotke

Veľa z nich má milióny na účte. Niektorí hádam aj pocit, že svet im leží pri nohách. Ak ich však koronavírus dosiaľ nevyviedol z omylu, potom prvé dni v Melbourne určite áno.

18.01.2021 14:00
Simone Bolelli Foto: ,
Podmienky v Melbourne. Talian Simone Bolelli (vľavo) a Argentínčan Maximo Gonzalez prichádzajú na tréning.
debata (1)

Do začiatku Australian Open chýbajú necelé tri týždne. Pre nejedného tenistu budú najdlhšie v živote.

Tri lietadlá

Posteľ, stolička, televízor, zatvorené dvere. Kľuky, drepy, ak je kde, možno aj zhyby. Výnimku nemajú ani tí najlepší. Život hráčov pred prvým grandslamovým turnajom v sezóne strpčujú prísne opatrenia. A tie sú naozaj drakonické.

Veď posúďte sami.

Tenisti, ktorí pricestovali do Melbourne, mali byť ubytovaní na jednom mieste a voľný čas tráviť na izbe. Podľa vopred dohodnutých pravidiel ju mohli opustiť na päť hodín denne. Na tréning či stravovanie sa v jedálni.

Lenže pre mnohých sa tento režim zmenil na nočnú moru. Z pätnástich súkromných lietadiel, ktoré dorazili do Austrálie, boli tri kontaminované koronavírusom. Z Abú Zabí, Dauhy a Los Angeles. Sedeli v nich nakazení pasažieri. A hoci ani jeden nie je tenista, odskákali si to všetci na palube.

Nemôžu trénovať, nemôžu vlastne nič. Iba štrnásť dní čakať…

Najkrajšie hráčky tenisovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carling Bassettová (Kanada) - V roku 1985...

Takto skončili napríklad Kei Nišikori, Viktoria Azarenková, Sloane Stephensová, ale aj Bianca Andreescuová či Belinda Bencicová. Dovedna 72 hráčov. Medzi nimi nie sú Slováci. Tí síce fungujú tiež pod prísnym režimom, môžu však otvoriť dvere, opustiť izbu a čoskoro aj trénovať.

„Nesťažujeme sa na karanténu. Sťažujeme sa na to, že pred dôležitými turnajmi máme nerovné podmienky,“ nechala sa počuť Bencicová, ktorá vlani strávila značnú časť roka na Slovensku.

Tunisanka Ons Džabúrová zasa zverejnila video, ako si tenisovou raketou pinká v hoteli o stenu.

Vedeli? Nevedeli?

Nie všetci berú vzniknutú situáciu s nadhľadom. Kazaška Julia Putincevová či Rumunka Sorana Cirsteaová sa verejne hnevajú na vedenie podujatia. Tvrdia, že ak by tušili, čo sa môže stať, dvakrát si rozmyslia, či do Austrálie odcestujú. Riaditeľ turnaja Craig Tiley však tieto námietky rázne odbíja. Všetci vraj podmienky poznali.

Zo zástupu na obranu svojich kolegov vystúpil ten najhviezdnejší – Novak Djokovič. Australian Open ovládol sedemkrát a tak nečudo, že jeho hlas je v Melbourne počuť. To je však všetko, na jeho volanie napokon neprišla žiadna pozitívna odpoveď.

„Môže vyjadriť svoje požiadavky, ale odpoveď je nie. Pravidlá platia pre všetkých rovnako a vedeli o tom skôr, ako sem prišli. Vírus nerobí výnimky, a preto ich nerobíme ani my,“ tvrdí Daniel Andrews, premiér austrálskeho štátu Viktória.

Čo vlastne svetová jednotka chcela?

Djokovič spísal všetko do šiestich bodov. Okrem iného chcel fitnes vybavenie vo všetkých miestnostiach, decentné jedlo, ktoré športovci potrebujú, skrátenie karantény bez možnosti trénovania, kontakt s trénerom či fyzioterapeutom, ubytovanie hráčov na rovnakom poschodí.

Obzvlášť posledná pripomienka je v dnešných podmienkach ako z kategórie sci-fi. Rodák z Belehradu naznačil, že hráči by mali byť ubytovaní v súkromných rodinných domoch s tenisovým kurtom. Sám však túto pripomienku označil za utópiu.

Bez tréningu

Dianie v Austrálii sa ešte len rozbieha, no mnohí toho už majú plné zuby. Podľa agentúry AP niektorí hráči, ktorí majú byť zavretí v hotelových izbách, porušili striktné karanténne opatrenia tým, že si nechali otvorené dvere. Podľa komisárky Emmy Cassarovej tým riskujú, že ich premiestnia do iného hotela a pred dverami im bude stáť policajt.

Komentovala jedného z hráčov, ktorý „otvoril dvere a debatoval cez chodbu so svojím tréningovým partnerom“. „Je to správanie na veľmi nízkej úrovni. Sú to nebezpečné činy, ktoré nemôžeme tolerovať,“ vyhlásila.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Navyše, hráčom hrozí za porušenie pravidiel pokuta 20-tisíc austrálskych dolárov.

Pravda preto oslovila aj slovenských tenistov, aby sa podelili o dojmy z Melbourne. Pred uzávierkou vydania sa ozvali Filip Polášek a Anna Karolína Schmiedlová.

„Veľa sa tu o tom rozpráva. Žiaľ, dalo sa s tým počítať – to, že ak v lietadle bude jeden pozitívny, do karantény pôjdu všetci, sa hovorilo už pri prvom decembrovom videohovore hráčov s usporiadateľmi. Nesúhlasil som s tým, ale väčšina to prijala. Nič sa nedá robiť,“ ozrejmil aktuálne 17. hráč sveta vo štvorhre.

Lenže problémy nemajú len hráči, ktorí skončili zavretí za dverami hotelovej izby. Ostatní sú síce tiež pod sprísneným režimom, mohli by však trénovať.

No zatiaľ nemôžu…

„To je hádam ešte väčší problém. Veľmi veľa vecí tu nefunguje. Mnohí sem dorazili v "negatívnych“ lietadlách, ale päť dní ešte netrénovali. Vôbec si neťukli. Keď vám každý deň povedia, že ráno môžete hrať, vy vstanete o piatej a ani sa vám neunúvajú napísať, že opäť z toho nič nebude, tak to je hádam horšie ako karanténa. Tam aspoň viete, že štrnásť dní musíte sedieť na stoličke. Nie je to dobré, treba to prežiť a vrátiť sa zdravý domov," uzavrel slovenský tenista.

Malý zázrak

Náročné podmienky potvrdila aj Schmiedlová. „Je to ťažká situácia, ale dalo sa to očakávať. Austrália je v tomto smere prísna. Chápem, že chce ochrániť svojich obyvateľov. Už len to, že sa grandslam nakoniec odohrá, je malý zázrak,“ zamyslela sa 26-ročná Košičanka.

Tak ako Polášek, aj ona má problémy s prípravou. „Som tu už tri dni bez tréningu. V utorok by som sa konečne mala dostať na kurt. Nikto netuší, čo bude, treba byť len trpezlivý. Je to nepredvídateľná situácia,“ dodala.

Už teraz je zrejmé, že Australian Open bude iné ako kedykoľvek predtým. Najťažší boj sa odohrá v hotelových izbách ešte pred jeho začiatkom. Pre všetkých tenistov je to mimoriadne náročná situácia. Držme im palce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Novak Djokovič #Melbourne #Anna Karolína Schmiedlová #Australian Open 2021