Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polášek uspel vo svete. To nemôžeme prehliadať

Po tom, ako elitný slovenský deblista Filip Polášek vlani v ankete Tenista roka vyhral, tentoraz nebol ani v najlepšej trojke. Skončil štvrtý.

17.12.2020 10:46
Filip Polášek, Martin Kližan Foto: ,
Radosť v slovenskom tíme po víťaznej štvorhre nad Kanadou vo februári 2019. Filip Polášek sa objíma s Dominikom Hrbatým.
debata (2)

Za dvanásť mesiacov sa toho udialo veľa. Skúsený hráč zopakoval veľký grandslamový úspech, no zároveň sa vzdal reprezentácie v Davisovom pohári a kriticky sa vyjadril na adresu tenisových funkcionárov.

Malo to vplyv aj na anketu? Bývalý daviscupový kapitán Dominik Hrbatý (42) sa domnieva, že Polášek mal určite skončiť vyššie.

Prečo ste nehlasovali?

Lebo organizovať anketu v sezóne, kde sa prakticky sedem mesiacov stálo a mnohí sa nedostali ani na turnaje, je zvrátené. Preto som sa tentoraz rozhodol, že hlasovať nebudem. Po pár turnajoch, ktoré sa odohrali, je ťažké vôbec niečo hodnotiť.

A rozhodovať len na základe niekoľkých podujatí na Slovensku je poriadne od veci. Veď tenis je svetový šport. To najdôležitejšie sa odohráva na svetovom fóre.

Polášek však na ňom dosiahol poriadny úspech – semifinále Australian Open…

Pravda. A to je oveľa viac ako semifinále challengerového turnaja doma v Bratislave. Nič proti Lukášovi Kleinovi, ktorý bol v prvej trojke, neustále sa zlepšuje. Ale neraz sa stane, že keď hráč príde na svetovú scénu, je to hneď iná káva. V prvom rade tam sa treba ukázať.

Počul som, že tento rok nehlasovalo veľa novinárov, rozhodnutie teda mali v rukách ľudia z Národného tenisového centra (NTC). A tí si tam dali svojich, ktorí sú im bližší, čo je normálne. Tenis by sa však mal vnímať komplexne. Ak niekto uspeje vo svete, nemôže sa to prehliadať.

Takéto rozhodnutie vás ľudsky nesklamalo?

Pochopím, ak sú dvaja hráči vyrovnaní a tréner, resp. funkcionár sa rozhodne uprednostniť toho, ktorý mu je bližší. Napokon, konal by som asi rovnako. Toto však nebol ten prípad.

Filip Polášek spoločne s Ivanom Dodigom počas... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Filip Polášek - Ivan Dodig Filip Polášek spoločne s Ivanom Dodigom počas semifinále Australian Open 2020.

Polášek sa v minulosti vzdal reprezentácie v Davisovom pohári a nekompromisne kritizoval vedenie Slovenského tenisového zväzu (STZ). Nesvedčí to aj o tom, že priamosť sa v slovenskom tenisovom prostredí nenosí?

O priamosti nemôže byť ani reč. Inak by sa mi nestalo, že som sa z pozície kapitána tímu niekoľko mesiacov snažil dovolať generálnemu sekretárovi Igorovi Moškovi a on mi ani raz nezdvihol. Nechápem.

Tvária sa, že zväz a pomery v ňom sa nemôžu vôbec kritizovať, akoby to pred sponzormi znižovalo jeho marketingovú hodnotu. Jednoducho tomu nerozumiem. Od malička ma na kurte otec pravidelne kritizoval, vravel mi, čo robím zle. Výsledok bol ten, že ma to posúvalo vpred.

V minulosti mi ako trénerovi v médiách niečo vytkol aj Martin Kližan, čosi mi povedal aj Andrej Martin, ale mám sa vari preto hnevať? Nebodaj sa urážať? To by veru nebolo dobré. Takáto spätná väzba môže byť neraz prospešná.

Filip Polášek v reprezentačných farbách vo... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Filip Polášek Filip Polášek v reprezentačných farbách vo februári 2019.

Zdá sa, že oba tenisové tábory nesmerujú k sebe, ale od seba…

Myslíte si vari, že iniciatíva, s ktorou prišli nedávno Filip Polášek, Marián Vajda a iní (založili projekt Hrajme tenis Slovensko, pozn. red.), bola v prospech STZ? Kdeže, aj týmto krokom chcú dokázať, že sa to dá robiť aj inak.

Spočiatku sa kritické hlasy ozývali len v zákulisí, no nikto ich nepočúval. Aj preto sa dnes prepiera špinavá bielizeň v médiách. Neviem, čo sa musí stať, aby sa rozhýbali ľady.

Nový daviscupový kapitán Tibor Tóth sa nedávno snažil Poláška presvedčiť, aby sa vrátil do tímu. Je táto cesta zarúbaná?

Dávno je zarúbaná, keď som sa s Filipom rozprával, bolo zrejmé, že za týchto okolností reprezentovať nechce. Vraví sa, že nikdy nehovor nikdy, čokoľvek sa môže stať, no ja tomu veľkú šancu dnes nedávam.

Reakcia Filipa Poláška

Je to anketa, proti gustu žiadny dišputát. Nepopieram však, že som prekvapený. Ukazuje sa, že štvorhra zrejme nie je v rámci slovenského tenisu populárna. Asi semifinále grandslamu, finále ATP turnaja a tretie kolo na ďalšom grandslame vo štvorhre sú menej ako vyhrať exhibíciu vo dvojhre. Tak to je a ja to akceptujem. Vyplýva z toho, že na to, aby som bol v najlepšej trojke, ten grandslam musím vyhrať. Budem sa o to snažiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Dominik Hrbatý #Tenista roka