Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrália dopraje tenistom slobodu. Ale až po dvoch týždňoch

Dátum? Zatiaľ neurčitý. Pravidlá? Čiastočne známe. Austrálska tenisová bublina sa aj keď neisto, ale predsa len pomaly nafukuje. Podľa tamojších médií by sa slávny grandslamový turnaj mal začať 8. februára - o tri týždne neskôr v porovnaní s dlhoročnou tradíciou.

15.12.2020 12:30
Rod Laver Foto: ,
Zaplnená Aréna Roda Lavera. Na budúci rok taktiež len zbožné prianie hráčov, fanúšikov, organizátorov.
debata

Základná podmienka je zrejmá: negatívny test na koronavírus. A potom minimálne dvojtýždňová karanténa v dejisku. Nadal, Djokovič, Williamsová či Osaková – všetci bez výnimky. Kto chce nazrieť do 1. kola, musí sa bezvýhradne podriadiť.

Spať, jesť a trénovať

Pravda minulý týždeň oslovila dvoch slovenských tenistov, ktorí majú účasť v Melbourne už istú.

Norbert Gombos i Andrej Martin potvrdili, že sú v kontakte s predstaviteľmi ATP. Všetci hráči vraj absolvovali videohovor, v ktorom im kompetentní naznačili, čo ich v Austrálii čaká a čo neminie.

„Momentálne nič nie je definitívne, avšak predstava, ako to bude v Melbourne vyzerať, už existuje,“ prezrádza Andrej Martin.

„Zdá sa, že v polovici januára sa budeme musieť všetci presunúť do dejiska, aby sme pred začiatkom podujatia stihli štrnásťdňovú karanténu. Je možné, že pred Australian Open sa bude hrať ešte jeden turnaj,“ potvrdíGombos.

Konkrétne by to malo vyzerať asi takto: celý tenisový ansábel sa presunie na opačný koniec planéty 15. a 16. januára osobitne prenajatými lietadlami.

Najlepší tenisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Andre Agassi

Hráči a ich tímy musia po príchode absolvovať karanténu v hoteli, ktorý nebudú môcť opustiť. Stravu budú všetkým nosiť do izieb.

Ak bude mať športovec hneď prvý test na koronavírus negatívny, od druhého dňa karantény môže využívať všetky zariadenia v rámci Melbourne Parku.

Hráči sa budú venovať tréningovému procesu maximálne päť hodín, z toho nanajvýš dve hodiny na kurte. Zvyšný čas môžu stráviť v posilňovni alebo v rámci regenerácie.

„A samozrejme v jedálni,“ glosuje s úsmevom Gombos.

Tenisti pred začiatkom podstúpia hneď niekoľko testovaní. Po Melbourne sa budú môcť slobodne pohybovať až po dvojtýždňovej karanténe.

Dovtedy len hotel, jedáleň, posilňovňa a kurt.

Ešte komplikovanejšie to budú mať tí, ktorí sa pokúsia na Australian Open prebiť cez kvalifikáciu. Tá sa v žiadnom prípade neodohrá u protinožčov, šepká sa skôr o Los Angeles či o Dubaji.

„Pre mňa to nie je žiadna komplikácia. Všetci sme na tom rovnako,“ zamýšľa sa Gombos, aktuálne 88. hráč sveta.

"Všetky turnaje v roku 2020 sa odohrali v určitý bublinách, takže som si už zvykol. Vôbec neriešim, či ma to v takomto prostredí baví alebo nie – ide o bezpečnosť, nie o malichernosť.

Norbet Gombos v 1. kole Australian Open. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Norbet Gombos Norbet Gombos v 1. kole Australian Open.

Ak by som si mal vybrať, či hrať na turnajoch v bubline alebo vôbec, tak beriem bublinu všetkými desiatimi. Jediné obmedzenie pociťujem v tom, že počas turnajov nemôžem spoznávať okolie – priznávam, chýba mi to," zdôveruje sa 31-ročný Bratislavčan.

O vakcíne ticho

Boj proti koronavírusu vstúpil v uplynulom týždni do novej fázy. Viaceré spoločnosti už vyvinuli vakcínu a začína sa s očkovaním najviac ohrozených skupín.

Zanedlho by mohlo dôjsť už aj na športovcov – napríklad na profesionálny cyklistický tím UAE Emirates aj s hviezdnym Tadejom Pogačarom údajne už v januári.

Ako to bude s vakcináciou tenistov?

„Nič oficiálne neviem. Netuším ani, či to bude povinné alebo nie,“ vraví Gombos. "Niečo som síce započul, ale nič konkrétne to nebolo.

Ak by ňou podmieňovali účasť na turnajoch, zrejme do toho pôjdem. Zatiaľ totiž nemám v pláne zmeniť svoju profesiu," uškŕňa sa Martin.

Zatiaľ čo o Australian Open už dnes – s výnimkou presného dátumu – čo to vieme, slávny kalifornský turnaj Indian Wells má problém.

Podľa najnovších informácií sa podujatie, ktoré je na programe spravidla vždy na začiatku marca, neuskutoční ani v nasledujúcej sezóne. Bol by to prvý turnaj zo všetkých, ktorý by sa kvôli pandémii koronavírusu neodohral dva roky po sebe.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Podľa zákulisných informácií organizátori požadujú od tamojších úradov v Riverside Country, aby im povolili aspoň štvrtinovú návštevnosť na zápasoch.

Pri pohľade na čísla nakazených sa to však zdá nereálne. Aj preto sa dnes už nahlas šepká o tom, že Indian Wells 2021 kompetentní „odpískajú“ ďaleko pred jeho začiatkom.

Skladanie kalendárov pre nadchádzajúcu sezónu bude ešte veľmi tvrdý oriešok, čo si ATP i WTA uvedomuje.

A preto zatiaľ ani jeden z profesionálnych okruhov nezverejnil čo i len provizórny harmonogram, ako by budúca sezóna mohla vyzerať.

Gombos aj Martin však svorne tvrdia, že im to neprekáža. Obaja majú v tejto chvíli v hlave jedine Melbourne.

Tento rok sa Australian Open odohral ešte pred začiatkom pandémie, ktorá následne ovplyvnila celú sezónu.

Obvykle druhý grandslamový turnaj roka – Roland Garros – sa uskutočnil až ako posledný v netradičnom jesennom termíne, Wimbledon zrušili bez náhrady a US Open sa konalo v mierne oklieštenej podobe.

Na všetkých turnajoch sa tenisti museli zmieriť s pobytom v uzavretej bubline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Norbert Gombos #Australian Open 2021