Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Ronaldo a Messi. Veľká trojka je iná, geniálna

Po troch rokoch nahradí vo funkcii daviscupového kapitána Dominika Hrbatého. Pokúsi sa o to, čo jeho predchodcovi nevyšlo. Kvalifikovať sa na finálové podujatie do Madridu.

14.11.2020 18:42
debata

„Pri určitej konštelácii sa nám to môže podariť. Určite však nemôžeme hovoriť o postupovej povinnosti,“ vraví Tibor Tóth (52), nový muž na lavičke mužskej tenisovej reprezentácie.

O futbale sa vraví, že iné je viesť klub a iné národný tím. Čo tenis?

Je to podobné. Ako tréner ste s hráčom v dennom kontakte, chodíte s ním po turnajoch, družstvo vediete iba raz za čas. V nasledujúcej sezóne to bude ešte vypuklejšie – odohráme zrejme len jedno stretnutie s Čile. Bude to zvláštne.

Tibor Tóth. Foto: TASR, Martin Baumann
Tibor Tóth Tibor Tóth.

Po baráži by to už chcelo prehrýzť sa konečne na finálový turnaj…

Pochopiteľne, každý sníva o Madride. Napokon, v minulosti sme najmenej dvakrát neboli ďaleko. Obzvlášť proti Kanade, Auger-Aliassime sa v piatom, rozhodujúcom zápase, vypol k fantastickému výkonu. Práve tam akoby odštartoval veľkú kariéru. Aj proti Čechom sme mali na postup. Avšak nepredbiehajme, najprv sa treba popasovať s Čile. Je to ťažký súper.

Má dnes vôbec Slovensko na postup medzi elitu?

Pri určite konštelácii áno. Určite však nemôžeme hovoriť o postupovej povinnosti. Konkurencia je obrovská, už to nie je ako kedysi. Keď sa veci zídu, môže to vyjsť. Bude záležať aj na tom, kde budeme hrať, na akom povrchu a – samozrejme – i na momentálnej forme.

V daviscupovom tíme ste pôsobili už predtým v pozícii trénera. Čo budete chcieť zmeniť?

Nič. Funguje to dobre.

Neoslovíte ani Filipa Poláška, ktorý sa vzdal reprezentácie?

To určite áno. Chcem sa pozhovárať s každým, hráča takých kvalít ako je Filip nemôžem predsa obísť, aj keď sa v minulosti rozhodol, že v daviscupovom tíme končí. Je pre nás veľmi dôležitý.

Zľava slovenská dvojica Igor Zelenay a Filip... Foto: SITA, Alexandra Cunderlikova
Igor Zelenay, Filip Polášek, Jonáš Forejtek Zdeněk Kolář Zľava slovenská dvojica Igor Zelenay a Filip Polášek a Česi Jonáš Forejtek so Zdeňkom Kolářom.

Zmení sa niečo na vašej spolupráci s Norbertom Gombosom?

Všetko pôjde po starom. Budem ho trénovať aj na budúci rok.

Nie je to nepríjemná situácia, keď v reprezentácii vediete aj svojho zverenca?

Dominik Hrbatý trénoval Martina Kližana, Miloslav Mečíř zasa Karola Kučeru a nikdy s tým nebol žiadny problém. Aj Česi to tak mali. Je to úplne bežné.

Čiže nechať Gombosa na lavičke, ak budú v tíme lepší, nebude pre vás problém…

Ani v najmenšom…

Reprezentácia v minulosti často stála na výkonoch Martina Kližana. Nastal čas, aby sa Gombos chopil pozície lídra?

Vždy je to o forme, niekomu sa darí viac, inému menej. Či bude lídrom Gombos alebo Kližan, mi je úprimne jedno. Momentálne má najlepšie výsledky Noro, ale čo bude v nasledujúcej sezóne, je v tejto chvíli otázne.

Čo sa stalo, že po pauze tak výrazne napreduje?

Ukázal sa už na začiatku sezóny, keď sa prebojoval do Melbourne. Určité veci vníma inak, jeho mentálne nastavenie je úplne iné ako kedysi.

Znamená to, že si viac verí?
Určite. Krízové situácie rieši diametrálne odlišne. Veľmi mu to prospelo.

Hrbatý zvykol vravieť, že má na to, aby sa prebojoval na 60. miesto v rebríčku ATP. Je to jeho limit?
Je v jeho silách. Keď sa mu to podarí, bude môcť častejšie hrať na oveľa väčších turnajoch a potom môže pomýšľať aj na vyššie priečky. Po koronapauze zdolal desať hráčov z elitnej stovky, to je jasný dôkaz, že na to má.

Norbert Gombos. Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Norbert Gombos Norbert Gombos.

V minulosti ste viedli práve Hrbatého, ktorý počas kariéry pravidelne zdolával elitných hráčov. Akú jeho vlastnosť by ste Gombosovi najviac dopriali?

Nedávno sa ma na to niekto opýtal, napadlo mi, že usilovnosťou a odhodlaním mi Dominika pripomína už teraz. Najväčší rozdiel bol práve v rozmýšľaní priamo na kurte a v riešení náročných situácií – verím, že aj v tomto smere sa Hrbatému začína približovať. Ten mal veru veľmi dobrú tenisovú hlavu.

Máme za sebou netradičnú sezónu. Ktorý zápas vás v nej najviac nadchol?

Ak mám spomenúť iba jeden duel, tak potom určite Nadala s Djokovičom vo finále Roland Garros. Neveril som, že v chladných podmienkach s ťažkými loptami môže takto dominovať. To bol neskutočný výkon – dokázal, že na antuke za žiadnych okolností nemá konkurenciu.

Vari ste pred finále favorizovali Djokoviča?

Priznám sa, že v daných podmienkach áno. Novak nepodal svoj najlepší výkon, ale nehral zle. Mohol však len to, čo mu Nadal dovolil. A toho veľa nebolo. Španiel bol obdivuhodný v každom smere.

Objaví sa už v nasledujúcom roku nejaký ich mladý vyzývateľ?

V počte grandslamových trofejí sa tak skoro nedočkáme nového prenasledovateľa. Ak vôbec. Avšak uchmatnúť niektoré z podujatí veľkej štvorky môžu aj tí mladší. Pokojne aj dnes.

Kto má k tomu najbližšie?

Thiem je na to pripravený už teraz, karty môžu miešať aj Zverev s Medvedevom. Páči sa mi Talian Janik Sinner. Aj z neho niečo bude.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Mnoho sa hovorí o veľkej trojke, vedú sa diskusie o najlepšom hráčovi všetkých čias – pre vás je ním kto?

Je lepší Messi alebo Ronaldo? Ťažká otázka, každý si zrejme vyberie podľa sympatií, lebo objektívne rozhodnúť je prakticky nemožné. Rovnako to je aj s Federerom, Nadalom a Djokovičom. Každý je iný, všetci sú geniálni. Avšak ak sa budeme baviť o tenisovej ladnosti, tak poviem Federer, ak bude kritériom bojovnosť a dynamika, tak vravím Nadal. Ak je niekto brutálne nezlomný, potom to je Djokovič. Každý má svoje, vôbec sa nedajú porovnávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #davis cup #Tibor Tóth