Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útok z 54. miesta. Swiateková je nečakaná superhviezda

Ženský tenis má aj po ére sestier Williamsových svoje čaro. Na začiatku turnaja pokojne stavte peniaze na to, že hráčka, o ktorej si myslíte, že má šancu, napokon nevyhrá. Ruku na srdce - kto by len predpovedal dnešné finále na Roland Garros?

10.10.2020 11:00
Iga Swiateková Foto: ,
Iga Swiateková oslavuje postup.
debata

Som tu nová

Sofia Keninová má už niečo za sebou. Američanka síce na začiatku sezóny ovládla Australian Open, no pred Parížom sa skloňovali iné mená. Druhá finalistka – Iga Swiateková – to tiež akiste nebola.

Stále iba devätnásťročná Poľka je hotové tenisové zjavenie. Niečo ako čerstvý singel, ktorý v hudobnom rebríčku raketovo vystrelil rovno na špicu. V renkingu WTA je síce iba na 54. mieste, ale jej výkony sú ako z inej planéty.

Aj preto ju od štvrtého, osemfinálového kola, stávkové kancelárie považujú za najväčšiu favoritku podujatia. „Nikdy som si nepomyslela, že tu budem hrať tak dobre,“ pripustila.

Najkrajšie hráčky tenisovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carling Bassettová (Kanada) - V roku 1985...

Je nielen šikovná, ale aj skromná. A predovšetkým hanblivá. Keď vlani debutovala na US Open, Naomi Osaková ju požiadala o spoločný tréning. Mladá Varšavčanka zostala ako obarená. „Som tu nová. Nezvyknem sa rozprávať s celebritami,“ vravela ostýchavo.

O tom, že z nej raz bude športovec, sa vedelo už dávno. V DNA má mimoriadne silné vlohy. Jej otec Tomasz bol elitný veslár, ktorý reprezentoval Poľsko na olympiáde v Soule 1988.

Dokonca aj jej o tri roky staršia sestra Aga sľubne koketovala s raketou, prišli však zranenia a bolo po kariére. „Pri oboch som sa učil na vlastných chybách. To, čo nefungovalo pri prvej, som dúfal, že zaberie pri druhej,“ dodnes sa smeje otec.

Nemá slabé stránky

Iga má obrovský talent. Dokazovala to už medzi juniorkami. Obzvlášť, keď v roku 2018 ovládla mládežnícky Wimbledon. Odvtedy sa už iba zlepšuje. Vlani dostala v osemfinále výprask od Simony Halepovej, tento rok ju v rovnakej fáze turnaja vyprášila sama.

Pri pohľade na jej zápasy aj legendárny Mats Wilander nadobudol presvedčenie, že ženský tenis objavil novú superhviezdu.

„Ešte som nevidel hráčku, ktorá by technicky zvládla tak dobre všetky údery. Slabinou väčšiny tenistiek je ich druhé podanie. Iga ho nekompromisne potrestá. Na každom povrchu. Pripomína mi Novaka Djokoviča, ktorý hrá blízko základnej čiary. Jednoducho nemá žiadne slabé stránky,“ prezradil pre Eurosport skúsený Švéd.

Pripomína Djokoviča, no obdivuje iného. Keď príde na tenisové vzory, Swiateková má jasno. Je to čistý (Ra)fanatik.

„Zbožňujem Nadalovho bojového ducha. Páčia sa mi aj jeho spiny, tiež ich hrám rada. Uznávam aj Rogera Federera, je to legenda, ale milujem Rafovu energiu. Prepáč, Roger!“

Keď sme už pri obdive, Iga sa nezameriava iba na tenis. Má rada hudbu, na každý parížsky duel ju vyprevádza hit od skupiny Guns N’ Roses – Welcome to the Jungle. Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers, Pink Floyd, Santana, Coldplay, AC/DC, nie, to nie je žiadny „oldskúlový“ repertoár nejakej tenisovej veteránky.

Swiateková „fičí“ na slávnej rokovej hudbe, lebo jej tréneri ju zvykli počúvať. „Sú to hodnotnejšie piesne ako tie dnešné. Vyvolávajú emócie a majú dušu,“ zhodnotila.

Na záver ešte pár zaujímavostí o novodobej poľskej hviezdičke: má rada mačky, dnes má jednu, volá sa Grappa, no raz ich vraj bude mať omnoho viac. Na turnaje so sebou nosí okrem trénerov aj psychologičku a v taške spravidla historickú knižku. Najradšej má Katedrálu mora od Ildefonsa Falconesa. Keď jej zostane čas, pozrie si americký seriál Mad men.

Nikdy sa nevzdáva

V porovnaní so Swiatekovovu je Keninová predsa len o niečo viac opozeraný list. Jej príbeh začal písať otec Alexander v newyorskom taxíku po tom, ako emigroval z Ruska. „Veľakrát ma cez vysielačku posielali na konkrétne miesto, ale ja som vôbec nerozumel,“ spomínal.

Tenisové rakety? Takto plynul čas Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Výrobca: Henry Malings z Francis Street...

Nechcel, aby jeho dcéra žila takto. Sofii dal už ako trojročnej do ruky raketu a brúsil nevšedný talent…

Vzťah k domovine svojich rodičov nezaprie – jej tenisovým vzorom bola Maria Šarapovová, odloženú má fotografiu Anny Kurnikovovej.

V rebríčku WTA jej dnes patrí šieste miesto. Podanie, forhend či bekhend, Keninová vyniká v inom. „Ľudia, ktorí sa motajú okolo tenisu, vedia, že sa nikdy nevzdávam. Ak ma chcú zdolať, musia ísť až do konca,“ vraví dnešná finalistka.

Aj Swiateková o tom už určite vie..

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roland Garros #Sofia Keninová #Iga Swiateková