Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bomby proti ruskej stene. Sklamaní finalisti chcú oslavovať

Bude to predčasné finále. Bez Federera, Nadala i Djokoviča. Avšak s tým najlepším v mužskom tenise mimo veľkej trojky. Jedno je isté - pohár pre víťaza na US Open bude mať nového majiteľa.

10.09.2020 17:56
TENNIS medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev v akcii.
debata

Keď na začiatku februára – po veľkom finále – schádzal Dominic Thiem z centrálneho dvorca v Melbourne, azda strácal aj nádej, že niekedy zdvihne nad hlavu grandslamovú trofej. Práve stratil vynikajúco rozohratú bitku proti Novakovi Djokovičovi. Viedol 2:1 na sety, ale nič z toho. Pohár zostal Srbovi.

„V akejkoľvek inej ére by bolo oveľa jednoduchšie získavať tituly. Na sto percent,“ vravel na záver náročného dňa zdeptaný Rakúšan. „Môžem iba drieť a dúfať,“ dodal sklamane. Teraz má nádej. Obrovskú. Djokoviča poslali z Flushing Meadows domov organizátori, Federer s Nadalom zostali v Európe. A to je príležitosť, aká sa pätnásť rokov hráčom vôbec nenaskytla.

Neortodoxný štýl

Patrí im budúcnosť. Raz by vraj mali nahradiť najlepšiu tenisovú generáciu všetkých čias. Thiem zabojuje o finále proti talentovanému Daniilovi Medvedevovi. Alebo inak: druhý nasadený Rakúšan, ktorý do loptičky udiera s najväčšou razanciou na tejto planéte, bude čeliť turnajovej trojke. Rusovi so svojráznym štýlom.

Obaja už vedia, ako to v grandslamovom finále chodí. Thiem v ňom bol trikrát, pred Australian Open dvakrát na Roland Garros. Nikdy však nevyhral. Medvedev okúsil trpkosť tesnej prehry vlani vo Flushing Meadows. Jeho katom bol v nezabudnuteľnom zápase Rafael Nadal. Teraz cítia, že toto je tá správna chvíľa. Je to teraz alebo nikdy…

Mladý Moskovčan tento rok v New Yorku ešte nestratil set – naposledy si poradil s krajanom Andrejom Rubľovom. „Asi prvýkrát v sezóne som oslavoval po konci stretnutia, pretože to bolo poriadne ťažké. Dva sety rozhodla v podstate jediná výmena. V závere som cítil, že sa môžem dostať do problémov, preto som veľmi šťastný, že som zvládol tajbrejk,“ tešil sa po zápase. Jeho štýl je naozaj zvláštny, údery má ploché, ale účinné.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

„Neraz som sa stretol s názorom, že jeho forhend i bekhend nie sú dobré – má svojský štýl, ktorý nie je po vôli všetkým ľuďom v tenisovej komunite. Mňa to však nikdy nerozptyľovalo, technika ruských hráčov bola vždy zvláštna. Volkov, Česnokov, Čerkasov, ale aj Kafeľnikov sa presadili aj napriek tomu, že ju nemali ani zďaleka ideálnu. Uspeli vďaka vzdorovitosti. Medvedev je iba ďalším z množstva ruských hráčov, ktorí na kurte odvádzali neuveriteľné penzum práce,“ myslí si o jeho hre niekdajší slovenský hráč Karol Kučera.

„Domnievam sa, že raz prevezme žezlo. A nebude to dlho trvať,“ predpovedal vlani pre idnes.cz legendárny wimbledonský víťaz Jan Kodeš. „Má všetky prednosti, nevidím jediné výrazné mínus,“ dodal.

Thiem nerieši

Pochopiteľne, tenisový trón je ešte ďaleko. Napokon, aj samotný grandslamový titul. Thiem je najsilnejší súper, akého mohol na US Open dostať. Ale ak môže niekto jeho bomby zastaviť, tak potom práve Medvedev. Štíhly tenista je skvelým obranárom s neortodoxným returnom. Počká si, kým sa súper zloží.

S Thiemom prehral dve z troch vzájomných stretnutí, v tom poslednom však bol úspešný.

„Veru, je veľmi agresívny, ku všetkému sa snaží dostať z forhendu – ide si po údery, na nič sa nepýta. Je to silný súper, obzvlášť na antuke. Vlani v Barcelone mi to dal poriadne pocítiť. Na betóne to je s ním o niečo jednoduchšie, ale aj keď poviem jednoduchšie, stále platí, že bol vo finále v Melbourne,“ zamyslel sa Medvedev.

A Thiem? Ten sa koncentruje vždy len na najbližší zápas. Že tie najväčšie prekážky v New Yorku nie sú, nerieši. „Myslím si, že všetkým nám je jedno, či je veľká trojka tu alebo doma. Každý chce siahnuť na trofej a nezáleží na tom, koho na ceste za ňou zdoláte,“ naznačil 27-ročný Rakúšan.

Víťaz tohto semifinále bude v zápase o všetko favoritom. Jeho súper vzíde z duelu Alexander Zverev – Pablo Carreno Busta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominic Thiem #Daniil Medvedev #US Open 2020