Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Thiem je v semifinále. Vo veľkej bitke vyzve Medvedeva

Rakúsky tenista Dominic Thiem sa suverénnym spôsobom prebojoval do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

10.09.2020 08:10
Dominic Thiem Foto: ,
Dominic Thiem.
debata

Druhý nasadený hráč zdolal vo štvrťfinále turnajovú dvadsaťjednotku Alexa De Minaura z Austrálie hladko 6:1, 6:2 a 6:4.

V boji o finále sa stretne s tretím nasadeným Rusom Daniilom Medvedevom, ktorý vyradil krajana Andreja Rubľova v troch setoch 7:6 (6), 6:3 a 7:6 (5).

V druhom semifinále proti sebe nastúpia Nemec Alexander Zverev a Španiel Pablo Carreno-Busta.

Thiem, ktorý hral svoje prvé grandslamové štvrťfinále, potreboval na zdolanie de Minaura iba dve hodiny a štyri minúty. Dvadsaťsedemročný Rakúšan sa blysol 44 víťaznými údermi a predviedol 11 es, kým súper iba jedno.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Úvodný set duelu medzi Medvedevom a Rubľovom bol veľmi vyrovnaný, obaja hráči ťažili zo svojho podania a súperovi nedovolili ani jeden brejk. Set tak dospel až do tajbrejku.

V ňom stratil Medvedev dvakrát podanie a jeho protivník viedol už 5:1 i 6:3. Rubľov mal tri setbaly, no nevyužil ani jeden, pričom jeho súper premenil hneď prvý a vyhral 8:6.

Druhý set pre seba získal favorizovaný Medvedev, ktorý v šiestom geme brejkol súpera a dopodával do víťazného konca 6:3.

V tretej sade predvádzali obaja aktéri opäť veľmi vyrovnaný tenis a do deviatej hry ani jeden nestratil servis.

Medvedev sa následne nechal ošetriť, aby vzápätí predviedol piatu čistú hru pri svojom podaní a vyrovnal na 5:5.

Nasledovali ďalšie dva čisté gemy a tretí set vyvrcholil tajbrejkom, v ktorom bol úspešnejší opäť finalista vlaňajšieho ročníka US Open, keď premenil prvý mečbal.

Najlepší tenisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Andre Agassi

Medvedev predviedol 16 es oproti desiatim jeho súpera a úspešnejší bol aj vo víťazných úderoch 50:22, no spravil viac nevynútených chýb 37:17.

Piaty hráč svetového rebríčka prešiel do semifinále bez straty setu.

Muži – dvojhra – štvrťfinále:
Dominic Thiem (Rak.-2) – Alex De Minaur (Austr.-21) 6:1, 6:2, 6:4, Daniil Medvedev (Rus.-3) – Andrej Rubľov (Rus.-10) 7:6 (6), 6:3, 7:6 (5)

V semifinále súboj bývalých jednotiek

Bieloruská tenistka Viktoria Azarenková suverénne postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

Vo štvrťfinále deklasovala šestnástu nasadenú Belgičanku Elise Mertensovú 6:1, 6:0. Zápas trval iba hodinu a 14 minút.

Azarenková zabojuje o finálovú účasť proti Američanke Serene Williamsovej, ktorá v pozícii nasadenej trojky zdolala Bulharku Cvetanu Pironkovovú 4:6, 6:3 a 6:2.

Viktoria Azarenková. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Viktoria Azarenková Viktoria Azarenková.

Azarenková sa prebojovala do svojho prvého grandslamového semifinále od roku 2013. Mertensovej nedala šancu, súperkino podanie zlomila v zápase šesťkrát, kým svoje stratila iba raz. Urobila iba 11 nevynútených chýb a predviedla 21 víťazných úderov.

Bývalá svetová jednotka a víťazka nedávneho turnaja Western & Southern Open v New Yorku natiahla víťaznú sériu už na 10 zápasov.

Pironkovová, ktorá sa tento rok vrátila do súťažného diania po trojročnej pauze, vzdorovala iba v prvom sete. V piatej hre ukoristila podanie súperky a napokon sa ujala vedenia 1:0.

Potom však tretia nasadená Williamsová zabrala. Hoci prehrala svoj prvý servis v druhom dejstve, vzápätí zaváhanie napravila.

Kľúčový moment prišiel v ôsmom geme, Američanka získala brejkbal, ktorý potvrdila a vyrovnala na 1:1. V rozhodujúcej časti hry už nenechala nič na náhodu, vypracovala si vedenie 4:2 a v závere nepripustila drámu.

Triumf podčiarkla záverečnou čistou hrou. Williamsová ťažila zo skvelého servisu, keď dosiahla dvadsať es.

Williamsová dosiahla svoje 106. víťazstvo na US Open a v semifinále vo Flushing Meadows sa predstaví po štrnásty raz v kariére.

Serena Williamsová. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Australian Open Tennis Serena Williamsová.

„Nikdy sa nevzdávam. Na začiatku som bola trochu unavená, ale s tým musím niečo spraviť, ak chcem víťaziť. Je to neuveriteľné, ako sa mi podarilo vrátiť do zápasu,“ uviedla Williamsová podľa agentúry AP.

Tridsaťosemročná Američanka je tak stále v hre o svoj 24. grandslamový titul v kariére. Ak by ho dosiahla, vyrovná rekord Margaret Courtovej.

Ženy – dvojhra – štvrťfinále:
Viktoria Azarenková (Biel.) – Elise Mertensová (Belg.-16) 6:1, 6:0, Serena Williamsová (USA-3) – Cvetana Pironkovová (Bul.) 4:6, 6:3, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominic Thiem #US Open 2020