Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič si bude naprávať reputáciu, Serena naháňať rekord

Namiesto stoviek tisíc fanúšikov prázdne tribúny, všetko za prísnych hygienických opatrení.

30.08.2020 12:10
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (3)

Aj keď pandémia koronavírusu zrušila mnoho športových podujatí – neraz najväčšieho rangu – tradičný grandslamový turnaj US Open tento súboj ustál. V pondelok svoje brány otvorí slávny tenisový areál Flushing Meadows v New Yorku. Bez viacerých svetových hviezd, kvalifikácie, s mnohými obmedzeniami.

Novak Djokovič tento rok ešte neprehral. Na papieri prežíva takmer dokonalú sezónu. V januári doviedol Srbsko k triumfu na ATP cupe, vo februári pridal do svojej zbierky ôsmy titul na Australian Open a na konci mesiaca zasa stratil na turnaji v Dubaji jediný set. Jednoducho 18 zápasov, osemnásť víťazstiev…

Proti vakcíne

Tenisovú sezónu následne prerušili a prestalo sa dariť aj Djokovičovi. Na čo siahol, to domrvil. Vakcínu proti koronavírusu stihol odmietnuť ešte predtým, ako na nej začali pracovať veľké farmaceutické spoločnosti. Tvrdil, že ak by bola pre tenistov povinná, zváži ďalšiu kariéru.

Jeho mediálny obraz dostal prvý čierny bod.

Prišiel však jún a aktuálna jednotka spravila ešte väčší prešľap. Na rodnom Balkáne usporiadala exhibičné podujatie Adria Tour, pozvala naň mnohé svetové esá, no akcia sa hviezdne rozhodne neskončila. Vírus dostal aj slávny rodák z Belehradu. Nečudo, že Djokovič to následne schytal zo všetkých strán – „kopol“ si doňho nielen mainstream, ale aj nejeden jeho súper. Francúzsky denník L'Equipe ho dokonca znázornil ako šaša v červených šatách. US Open by tak mohol byť takou hrubou čiarou za mediálne nevydareným obdobím…

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

„Fakt, že v New Yorku nebudú žiadni fanúšikovia i málo zástupcov médií, mu môže len prospieť. Nebude musieť odpovedať na otázky, ktorým by sa za iných okolností nevyhol. Môže sa sústrediť na svoju hru,“ vyhlásil niekdajší skvelý deblista a dnes tenisový expert ESPN, Patrik McEnroe.

„Predpokladám, že to, čo sa stalo v uplynulých mesiacoch, ho výrazne poznačilo. Je emocionálny, na kritiku reaguje veľmi senzitívne. Avšak vo Flushing Meadows nikto nebude, fanúšikovia ani zástupcovia médií mu to nedajú pocítiť,“ zamyslel sa.

Bez rivalov

Pri neúčasti Rogera Federera (zotavuje sa z operácie kolena, pozn. red.) a Rafaela Nadala, ktorý radšej zotrval v Európe, bude 33-ročný Srb absolútnym favoritom. Na amerických dvorcoch odohral niekoľko nezabudnuteľných duelov. Napokon, až osemkrát sa dostal do finále. Uspel trikrát.

V New Yorku ho poženie aj historická bilancia v počte grandslamových titulov. V prípade úspechu by to bola jeho osemnásta trofej a dotiahol by sa na veľkých súperov. Nadal ich má vo svojej zbierke 19, Federer 20.

„Novak je veľký šampión. Samozrejme, v minulosti spravil veci, ktoré ho mohli vyviesť z miery, ale keď stojí na kurte, zväčša je to iný príbeh. Hrá neuveriteľne dobre a občas mám dokonca pocit, že všetko zlé, čo sa mu stane, ho nakoniec posilní,“ naznačil talentovaný Rus Daniil Medvedev, ktorý vlani v New Yorku prehral vo finále s Nadalom.

Ani COVID-19, ktorý prekonal v júni, ho vraj nepoloží. Pred pár mesiacmi sa s ním popasoval aj sám McEnroe. „Prekvapilo by ma, ak by niektorí z hráčov, ktorých testovali pozitívne – Tiafoe, Dimitrov, Čorič, Djokovič – mali problémy s fyzickou kondíciou. Zdá sa, že medzi tenistami kolovala ľahšia verzia. Viacerí dokonca nemali žiadne symptómy,“ dodal. Patrick McEnroe.

Najkrajšie hráčky tenisovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carling Bassettová (Kanada) - V roku 1985...

Vyrovná rekord?

Zatiaľ čo medzi mužmi je favorit jasný, ženy tradične zostávajú hádankou. Jedinú istotu majú tie, ktoré tento rok do New Yorku nepricestovali. Zoznam je dlhý, sú medzi nimi aj hviezdy. Ashleigh Bartyová, Simona Halepová, Elina Svitolinová, Belinda Bencicová, Kiki Bertensová a napokon aj obhajkyňa titulu, mladá Kanaďanka Bianca Andreescuová.

A tak sa dá povedať, že súperky rozprestreli Serene Williamsovej k 24. grandsla­movému titulu červený koberec.

Skúsená Američanka čaká na rekordný zápis už poriadne dlho. Na turnajoch veľkej štvorky sa naposledy radovala v Melbourne 2017. Odvtedy sa dostala štyrikrát do finále, no tam ju súperky doslova prevalcovali. Naposledy to bolo práve vo Flushing Meadows.

„Williamsovci síce vyhlasujú, že rekord Margaret Courtovej neriešia, ale neverím tomu. Tým, že bola vychovávaná ako výnimočná tenistka, tento zápis jej musí v hlave rezonovať. Aby mala svoju jedinečnosť podopretú aj číslami. Samozrejme, môže sa stať, že naň rezignuje, ale ja si skôr myslím, že za ním pôjde ako pitbul,“ zamyslel sa pre Pravdu mentálny kouč Peter Bielik, ktorý sa vo svojej profesii venuje aj tenistom.

Reštart sezóny však Serene nevyšiel úplne podľa predstáv. Na turnaji WTA v New Yorku prehrala už v osemfinále s Mariou Sakkariovou. Svoj tenis dokonca prirovnala k zlému rande.

V americkom športe navyše po udalostiach vo Wisconsine opäť bujnie napätie. Kluby NBA odmietli nastúpiť na svoje zápasy, Naomi Osaková sa odhlásila z turnaja, ktorý predchádza US Open. Otázkou je, ako zareaguje Serena – zväčša líderka v boji proti rasizmu.

Piati Slováci

Na grandslame bude mať zastúpenie aj slovenský tenis. Tohtoročnej edícii nepredchádza žiadna kvalifikácia a tak sa v hlavnej súťaži dvojhry predstavia Andrej Martin, Norbert Gombos, Jozef Kovalík a Viktória Kužmová. Najväčšiu šancu uspieť však bude mať deblista Filip Polášek so svojim chorvátskym partnerom Ivanom Dodigom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Serena Williams #US Open 2020