Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už aj tenis: Osaková na protest proti rasizmu odstúpila z turnaja v N.Y.

Japonská tenistka Naomi Osaková odstúpila pred štvrtkovým semifinále z turnaja WTA Western & Southern Open v New Yorku na protest proti rasizmu a policajnému násiliu. Reagovala tak na nedeľný incident vo Wisconsine, keď policajt postrelil neozbrojeného Afroameričana.

27.08.2020 08:38
Naomi Osaková Foto: ,
Naomi Osaková.
debata (65)

„Som športovkyňa, ale v prvom rade černoška. A ako žena s tmavou pleťou cítim, že sú dôležitejšie veci, na ktoré treba upriamiť pozornosť, ako tenis. Neočakávam, že sa stane niečo zásadné iba preto, lebo som odstúpila, ale považujem to za správne, keď v majoritne bielom športe nedokážeme naštartovať diskusiu,“ citovala Osakovú agentúra AFP.

Nedeľná streľba na Jacoba Blakea oživila protesty v USA proti policajnej brutalite a rasizmu. Tie sa začali po smrti Georgea Floyda, ktorý skonal po tom, ako mu niekoľko minút kľačal na krku policajt v Minnesote. „Úprimne, z genocídy, ktorú páchajú policajti na čiernom obyvateľstve, je mi zle. Už som unavená z týchto pravidelných správ.“

Najnovší incident vyvolal reakciu aj v basketbalovej NBA. Najprv odmietli nastúpiť na zápas play off hráči Milwaukee Bucks, neskôr odložili celý stredajší program.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Naomi Osaková