Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ale no tak, pokračuj, povzbudila ho Mirka. Nebyť jej, Federer by už dávno skončil

Za každým úspešným mužom stojí žena. V prípade Rogera Federera tento výrok platí stopercentne. Za dvadsiatkou grandslamových triumfov a ziskom vyše 100 trofejí treba hľadať výraznú stopu jeho manželky, bojnickej rodáčky Mirky.

06.08.2020 15:26
Roger Federer, Mirka Federerová Foto: ,
Roger a Mirka Federerovci tvoria šťastný pár.
debata

Bývalá profesionálna tenistka, ktorá bola vo svetovom rebríčku najvyššie na 76. mieste, manžela povzbudzuje na všetkých dôležitých turnajoch.

Kariéru veľkej opory Švajčiara, za slobodna Vavrincovej, stoplo opakujúce sa zranenia nôh a v roku 2002 zavesila raketu na klinec. V tom čase už s Federerom tvorili pár, zoznámili sa na olympijských hrách v Sydney 2000.

Päty ju stále trápia

V rozhovore v relácii SportsPanorama hovoril tenisový velikán najmä o konci kariéry jeho v tom čase ešte priateľky (zosobášili sa v roku 2009).

Zopakoval, že za koncom Mirkinej profesionálnej tenisovej dráhy boli zranenia. Kariéru tak obetovala pre svojho partnera.

„Mirka obetovala všetko. Po operáciách sa nedokázala stopercentne zotaviť, päty ju trápia doteraz. Preto pre ňu bolo jednoduché urobiť takýto krok,“ povedal.

Čoskoro tridsaťdeväťročný Federer (narodeniny oslávi túto sobotu) si spomenul na rozhovor, keď sa Mirka rozhodla odísť do tenisového dôchodku.

„Spýtal som sa jej: ‚Nechceš s tým radšej skončiť?‘ Potom som vyhral Wimbledon. Keď sa obzriem späť, zdá sa mi priam neuveriteľné, čo urobila. Svoju kariéru dala bokom. Odpovedala mi: ‚Nie je to problém, si pre mňa dôležitejší. Spolu môžeme vytvoriť niečo fantastické,‘“ neskrýva bazilejský rodák obdiv k manželke.

Priority môže ľahko zmeniť

Nebyť Mirky, už by podľa vlastných slov s tenisom dávno skončil. Motivovala ho k tomu, aby pokračoval. Takisto tvrdí, že ak povie, aby ďalej nehral, urobí to. Svoje priority ľahko môže zmeniť.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

"Neuveriteľne ma podporuje a teším sa na všetko, čo príde po tom, keď sa moja profesionálna dráha skončí. Už dávno by som sa rozlúčil s kariérou, keby mi nepovedala: ‚Ale no tak, pokračuj.‘

Ale keby sa na mňa obrátila s vetou: ‚Prosím, toto už viac nechcem,‘ tak by som s tenisom hneď prestal. Pri štyroch deťoch musíme nájsť balans, určite to nie je také ako pred štyrmi, ôsmimi či desiatimi rokmi. To je jasné," dodal Federer.

Štvrtý hráč sveta vynechá celú tenisovú sezónu pre zranenie, kariéru však nemieni ukončiť. Viackrát zopakoval, že jeho túžbou je získať olympijské zlato v Tokiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Mirka Federerová