Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som neperspektívna? Ľudia zo zväzu ma ani nevideli hrať

Najprv výmena názorov na Facebooku s predstaviteľmi zväzu i fedcupovým kapitánom Matejom Liptákom. Potom nečakané víťazstvo na turnaji v Piešťanoch. Chantal Škamlová (26) sa pridala k ďalším súčasným i bývalým hráčom, ktorí kritizujú pomery v slovenskom tenise.

30.07.2020 06:00
Chantal Škamlová Foto:
Chantal Škamlová.
debata (20)

„Namiesto toho, aby nás povzbudili, ukázali cestu, ako sa posunúť ďalej, dávajú nám najavo, ako na to nemáme,“ vraví o funkcionároch 290. hráčka vo štvorhre.

Ako dlho ste rozmýšľali nad svojím statusom?

Vedela som dlhšie, že o tom všetkom jedného dňa napíšem. Udialo sa to však spontánne. Zbehlo sa to v priebehu pol hodiny. Bolo to úprimné a zo srdca.

Čo bolo vašou poslednou kvapkou v pohári?

Začala som sa viac venovať deťom. V zime som organizovala tréningy zadarmo, aby som pomohla mladším a mohla im odovzdať skúsenosti, ktoré som vďaka tenisu získala. Napĺňa ma to a robím to s radosťou. No keď som videla, že niektorí z nich trpia už od mladého veku tým, že ich snaha a kvalita nie sú ocenené, tak som sa rozhodla konať. Moje statusy však boli len začiatkom. V úsilí, aby sa zmenil prístup a zlepšili pomery v slovenskom tenise, budem pokračovať.

Krásna Chantal v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Chantal Škamlová.

Skúste pomenovať najzákladnejšie veci, ktoré vám najviac prekážajú?

Ide mi predovšetkým o prístup k hráčom. Zdá sa mi, že na zväze majú pár vyvolených a ostatní sú akoby bez šance. Nie je fér, keď dve štrnásťročné dievčatá patria do prvej päťky v ročníku, no na priateľské stretnutie proti Česku ich nezavolajú. Nominačné kritériá sa menia vždy podľa toho, ako im to v danom okamihu vyhovuje. Raz sa riadime lanským rebríčkom, inokedy zasa aktuálnym, potom dávame šancu mladým, vzápätí skúseným. Nikomu to nedáva zmysel, rodičia sú nahnevaní a deti frustrované. Prekáža mi aj slovník, ktorý sa používa pri hodnotení hráčov. Napríklad aj na moju adresu. Som neperspektívna hračka, ktorá nadhodnocuje svoje výkony a možnosti. Namiesto toho, aby sme tenistov povzbudili, ukazovali im cestu, ako sa posunúť ďalej, dávame im najavo, ako na to nemajú.

Urazilo vás, keď vám zväz naznačil, že ste neperspektívna?

Vôbec. Tí ľudia ma nepoznajú a nikdy ma ani poriadne nevideli hrať.

Nomináciu na minuloročný fedcupový duel v Lotyšsku ste nazvali cirkusom. Čo vás nahnevalo?

Že sa robili všetky možné aj nemožné kroky, aby ma nemuseli nominovať. Viem dokonca aj o veciach – priamo od usporiadateľa turnaja, ktorý sa konal počas fedcupovej nominácie – a krokoch, ktoré, žiaľ, nemôžem zverejniť.

Je pre vás národný tím uzavretá kapitola?

Slovensko som reprezentovala vždy veľmi rada. Avšak nechcem byť niekde, kde ma nechcú. Ak sa v budúcnosti veci zmenia k lepšiemu, zostáva aj moja prípadná účasť v národnom tíme otvorená.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Cez víkend ste ovládli turnaj v Piešťanoch, vo finále zdolali slovenskú dvojku Schmiedlovú… Bol to akýsi nefejsbukový odkaz tenisovým funkcionárom?

Je skvelé, keď slová potvrdzujú aj činy. Domnievam sa, že vďaka tomuto výsledku majú ľudia možnosť sami posúdiť, kde sa nachádza pravda. Do zápasu som však dala srdce nie preto, aby som sebe alebo im niečo dokazovala. Hrala som pre ľudí, ktorí mi pomáhajú celý život. Aj preto to bolo pre mňa také emotívne a tento deň si navždy zapamätám.

Kedy naposledy vám tenis priniesol takú radosť?

Aj predtým som zažila pár nezabudnuteľných chvíľ a zápasov. Spomínam si na duel s Patty Schnyderovou, ktorú som zdolala po trojhodinovom boji 7:5 v treťom sete. Krásne zážitky mám aj z triumfu v poľskej Toruni, kde som tiež vyradila veľa dobrých tenistiek. V poslednom období však tenis vnímam inak, chvíle na kurte si naozaj užívam a víkendové víťazstvo bolo pre mňa jeden veľkým bonusom.

Do akej miery vás dnes tenis živí? Stalo sa vám niekedy, že ste kvôli chýbajúcim peniazom neodcestovali na turnaj?

Samozrejme. Niekoľkokrát. Mimo svetovej stovky hráčky prežívajú. Ale hoci to nebolo vždy jednoduché, nesťažujem sa. Je to život, ktorý som si sama vybrala a ktorý by som ani po tom všetkom nevymenila za nič na svete.

Koľko vás stojí jedna sezóna?

Asi 30-tisíc eur. Ak by som chcela cestovať aj s trénerom, pochopiteľne, potrebovala by som viac.

Najlepší tenisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Andre Agassi

Po turnaji v Piešťanoch ste naznačili, že uvidíte, čo ďalej… Aké sú možnosti?

Nejaké mám. Rozhodnem sa v najbližšom období. Zatiaľ si to však nechám pre seba. Prezradím len, že určite zostanem pri práci, ktorá ma napĺňa. Tou je pomoc mladšej generácii.

Dokedy sa chcete rozhodnúť?

Do konca leta. Možno aj skôr.

Znamená to, že ak v ďalšej kariére nedostanete väčšiu podporu a impulz, s tenisom skončíte?

V správny čas odpoviem aj na túto otázku.

Vaša sestra Romana sa dlhé roky úspešne pohybuje v modelingovom biznise. Odmietli ste v živote veľa podobných ponúk?

Priznám sa, pár som ich odmietla. Chcela som sa naplno venovať tenisu a na ostatné veci nebol čas. V poslednom období som však pristála na pár fotení, ktoré ma bavili.

Ak by ste sa zajtra rozhodli ukončiť kariéru, ktorým smerom by vás to najviac ťahalo? Údajne máte za sebou stáž v televízii…

V Markíze mi dali šancu vyskúšať si, čo obnáša robota športovej reportérky. Veľa vecí je pre mňa nových a musím povedať, že to nie je ľahká práca. Akou cestou sa však budem ďalej uberať, sa uvidí o pár týždňov.

Neinšpiruje vás napríklad príbeh Filipa Poláška, ktorý sa po dlhej pauze nečakane vrátil a zamieril rovno medzi elitu?

Pravdaže, Filipov príbeh je určite pre nejedného športovca inšpiratívny. Veľmi mu fandím a prajem ďalšie úspechy.

Reakcia STZ

Chantal Škamlovú veľmi dobre poznáme. Spolu s rovesníčkami – Čepelovou a A.K. Schmiedlovou – boli v rokoch 2012 a 2013 členkami NTC.

Avšak zatiaľ čo ony boli po dvoj-trojročnej príprave v prvej stovke WTA, ona až 471. Výrazne nesplnila výkonnostný cieľ a Trénerská rada ju z NTC vyradila.

Nominácie STZ vo všetkých kategóriách robí Trénerská Rada STZ, ktorú tvorí 17 trénerov z celého Slovenska. Jej členmi sú aj najväčšie tenisové osobnosti na čele s Mečířom, Kučerom, Liptákom, atď… Rada robí počas roka vyše 200 nominácií a je pochopiteľné, že sa vždy nájdu aj nespokojní.

Je však výlučne v právomoci Trénerskej rady, aké kritériá použije pri nomináciách. Odmietame preto tvrdenia, že Trénerská rada má svojich vyvolených, alebo, že nepostupuje fér. Na to nemá Chantal Škamplová ani vedomosti, ani žiadnu kompetenciu.

Nomináciu na Pohár federácie s Lotyšskom robil dlhoročný úspešný kapitán Lipták. Boli v nej Cibulková, Rybáriková, Kužmová, Schmiedlová a Šramková.

Tesne pred odletom sa však zranili Cibulková s Rybárikovou a nehrajúci kapitán povolal talentovanú, 20-ročnú Mihalíkovú. Bolo to plne v jeho kompetencii. STZ nikdy nezasahoval do nominácie.

Chantal Škamlová bola v minulosti veľmi úspešná juniorka a dobre reprezentovala Slovensko. To, že sa potom nepresadila, nás mrzí. Ešte viac nás však mrzí, že z nenaplnených ambícií a krivdy, ktorú môže pociťovať každý, obviňuje STZ.

Čo sa týka reprezentácie, jej aktuálne postavenie v rebríčku WTA je 471. miesto vo dvojhre a 290. vo štvorhre. Pred ňou je deväť slovenských tenistiek v singli a dve v debli (Kužmová a Mihalíková ). To sa však v budúcnosti môže – samozrejme – zmeniť.

Igor Moška, generálny sekretár STZ

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Chantal Škamlová #Slovenský tenisový zväz