Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič si vyrečnil status hviezdy, ktorú berú s rezervou

Má dar. Svet dokáže udiviť. S raketou v ruke, no v posledných mesiacoch aj bez nej. A verte, že stačí málo.

20.07.2020 19:09
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič navštívil po vyliečení sa z koronavírusu mesto Visoko.
debata (14)

Napríklad, keď otvorí ústa!

Nebyť pandémie koronavírusu, Novak Djokovič by priestor na plané reči hádam ani nemal.

Namiesto posmešných titulkov by zbieral tie oslavné, ruky jeho fanúšikov by tlieskali a nechytali sa za hlavu. Srbský tenisový šampión si v uplynulých mesiacoch vyrečnil status hviezdy, ktorú treba brať s rezervou.

Naposledy sa mu to podarilo v Bosne a Hercegovine.

Vyššia ako v Gíze

Svetová jednotka sa objavila na verejnosti po prvý raz od vyliečenia sa z koronavírusu. Namierila si to do mesta Visoko, ktoré mnohí považujú za kontroverzné.

Dôvod?

Práve tu sa totiž nachádza archeologické územie nazývané Bosnianska pyramída Slnka. Ide o oblasť, ktorá je akousi mekkou alternatívnych bádateľov. Jej propagátorom je Semir Osmanagič. Prieskumník, ktorý tvrdí, že práve tu sú pyramídy staršie a vyššie ako v Egypte.

„Vytvoríme novú vedu, vďaka ktorej poskytneme svetu nový obraz. Až doteraz sa za pyramídy považovali iba stavby, ktoré sa nachádzajú v Egypte a Mexiku, no sú všade vo svete. Najvyššia je údajne v Gíze, má 145 metrov. No v skutočnosti je najvyššia pyramída na svete práve tu, má 220,“ uviedol pre kurir.rs.

V spoločnosti kontroverzného Osmanagiča, ktorého slová odborníci vylučujú a tvrdia, že nejde o žiadne pyramídy, ale len výtvory prírody, sa teraz objavil aj Djokovič.

Sedemnásťnásobný grandslamový šampión si pobyt v Bosne užíval, podľa srbského denníka Blic sa však odmietol zhovárať s novinármi. Vyjadrenia poskytol len pre youtubový kanál BosnianPyramidsTV.

„Ak existuje raj na zemi, potom sa nachádza tu. Sme na mieste, ktoré nazývame alternatívnym svetom, hoci vieme, že ide o pôvodný svet,“ rozhovoril sa Djokovič. A vzápätí pokračoval: „Už som bol na rôznych miestach, kde boli energetické uzly. Tie sú aj tu.“

Novak Djokovič vo Visokom po boku Semira... Foto: SITA/AP, Kemal Softic
Novak Djokovič Novak Djokovič vo Visokom po boku Semira Osmanagiča (vpravo).

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu navštívil Visoko s rodičmi. Podľa fotografií sa spoločne oddávali meditáciám. „Nikdy som niečo také nezažil. Neexistujú superlatívy, ktoré by vyjadrili, čo všetko tu robíte,“ zložil poctu Osmanagičovi a spol.

Podľa neho ľudia okolo bosnianskeho prieskumníka robia veľké veci nielen pre mesto, Bosnu a Balkán, ale pre celý svet.

„Ste muž, ktorý objavil niečo, čo má obrovskú energiu a duchovný význam pre celý svet. Dôkazom je blaho na tvárach ľudí, ktorí sú súčasťou tohto projektu,“ zakončil svoje úvahy.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

Voda čistá

Djokovič akoby to robil naschvál. Čím viac sa jeho čudnými výrokmi zaoberajú svetové médiá, tým viac pracuje jeho fantázia. A tá je veru poriadne bujná.

V nedávnej online diskusii s priateľom Chervinom Jafariehom na Instagrame vyhlásil, že ak by aj jedlo bolo toxické a voda znečistená, všetko môžu napraviť pozitívne myšlienky.

Na začiatku sezóny si zasa pohneval srbských susedov. Na videu, ktoré sa šírilo na sociálnych sieťach, spolu s Viktorom Troickým spieval piesne Pochod na Drinu a Vidovdan. Tie sú v niektorých krajinách bývalej Juhoslávie považované za hymny srbského nacionalizmu.

Brániť sa ho rozhodol otec Srdjan, ktorý podľa B92 uviedol, že jeho syn je „nacionalista, tak ako on a väčšina ľudí v Srbsku“.

„To nie je nič sprosté, milujeme svoj národ a svoju krajinu. Nie je to tak, že nenávidíme cudzí národ a cudziu krajinu. Vy ste vstúpili do našej krajiny a viete, že je to naša svätá zem, tak ako je pre Židov Jeruzalem,“ zdôraznil.

Ani to však nie je všetko. Najväčší prešľap bol ešte len na ceste…

Počas koronakrízy – v čase, keď v Taliansku či Španielsku zomierali s COVIDOM-19 stovky ľudí denne – Djokovič verejne odmietol prípadné očkovanie proti tomuto vírusu.

„Som proti očkovaniu a nechcel by som, aby ma k tomu niekto nútil len preto, aby som mohol cestovať,“ uviedol v diskusii na Facebooku s ďalšími srbskými športovcami.

„A ak by to bolo povinné? Potom sa budem musieť rozhodnúť. Mám však na to svoj názor a neviem, či ho niekedy prehodnotím,“ dodal podľa The Guardian.

Vzápätí sa rozhodol zorganizovať neslávne slávne podujatie Adria Tour, na ktorom mu v Belehrade tlieskali tisícky ľudí na jednej tribúne. Výsledok? Nakazení tenisti, tréneri i fanúšikovia.

A – samozrejme – aj Novak Djokovič s manželkou.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Bosna Visoko #koronavírus