Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Djokovič nepozná limity. Federerovi poslal varovanie

Sú to nekonečné debaty. Kto je najlepší tenista všetkých čias? Jedným z kritérií je počet grandslamov.

18.05.2020 12:58
Novak Djokovič Foto: ,
Svetová jednotka Novak Djokovič.
debata (1)

V tejto štatistike dominuje medzi mužmi Roger Federer. Švajčiarska legenda sa pýši dvadsiatimi titulmi z turnajov veľkej štvorky.

V tesnom závese za ňou je Rafael Nadal s devätnástimi triumfmi. Tretia priečka patrí Novakovi Djokovičovi, ktorý uspel sedemnásťkrát.

Práve Srb, ktorý je z tejto trojice najmladší, si trúfa na skalp medzi fanúšikmi mimoriadne obľúbeného Federera. Sokovi poslal – tak trochu nepriamo – odkaz.

„Získať najviac grandslamov a prekonať rekord v počte týždňov na poste svetovej jednotky. To sú moje ciele pre budúcnosť,“ uviedla svetová jednotka v relácii In Depth with Graham Bensinger.

Novak Djokovič Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Novak Djokovič Novak Djokovič

Kým v počte grandslamov stráca Djokovič na Federera už len tri zárezy, pokiaľ ide o týždne strávené na líderskej pozícii svetového rebríčka, tam je Švajčiar na tom výrazne lepšie.

Federer bol dosiaľ svetovou jednotkou 310 týždňov, Djokovič sa zastavil na čísle 282 (druhý je Američan Pete Sampras s 286).

V počte týždňov bez prerušenia je bazilejský rodák v porovnaní s belehradským ešte úspešnejší. Na poste svetovej jednotky sa vyhrieval 237 týždňov v rade, Djokovičova séria trvala 122 týždňov (pred ním sú ešte Ivan Lendl so 157 a Jimmy Connors so 160).

„Nič sa nedeje. Neverím v limity. Tie sú len ilúziami vášho ega či mysle,“ povedal Djokovič s potrebnou dávkou sebavedomia.

Nuž, pred zverencom Slováka Mariána Vajdu stoja vskutku náročné ciele. Nie však nedosiahnuteľné. V prvom rade však potrebuje, aby sa tenisový kolotoč znovu rozkrútil – napokon, aj Djokovič starne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #grandslam #svetová jednotka