Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čipovanie ľudí, špehovanie? Technika má pomáhať, nie zasahovať do slobôd

Ruské tenisové osobnosti Marat Safin alebo Jevgenij Kafeľnikov v ostatných týždňoch spochybnili opatrenia ruskej vlády, no i vlád iných krajín, v súvislosti s koronavírusom.

03.05.2020 11:21
Marián Vajda Foto: ,
Marián Vajda (vpravo) je so 17 grandslamovými titulmi najúspešnejší tréner na okruhu.
debata (35)

Kafeľnikov narážal na dodržiavanie domácej karantény, ktoré v Moskve sledujú na základe údajov mobilných operátorov či prostredníctvom kamier v uliciach mesta. Systém, ktorý povoľuje opustiť domov, podľa BBC čelí technologickým problémom. Úrady ich pripisujú kybernetickým útokom.

Safin si myslí, že súčasná situácia je prípravou na čipovanie obyvateľstva na celom svete.

K téme sa vyjadrila aj mužská svetová jednotka Novak Djokovič. Srb odmietol prípadné povinné očkovanie proti koronavírusu. Po kritike svoje stanovisko upravil a pripustil aj možnosť očkovania.

Mnohí odmietli názory trojice, označili ich za konšpiračné. Pre Denník Šport sa vyjadril slovenský tréner Djokoviča Marián Vajda.

"Marat, Nole aj Žeňa chceli povedať, že imunitu si môže vybudovať každý sám. Ľudia môžu na sebe zistiť, čo je pre nich dobré a vhodné, a takto myslí aj Nole.

Aj ja som sa presvedčil o tom, že zdravým spôsobom života a životosprávou sa dá získať najlepšia odolnosť. Už veľa rokov cestujem po krajinách, kde na človeka číhajú rôzne nebezpečenstvá, a nikdy som nebol očkovaný. Zmenou prístupu k životu, odbúraním stresu, sa dá veľa dosiahnuť.

Samozrejme, nie všetci sú rovnako na tom, a tak musíme utvárať podmienky aj pre ľudí so slabším zdravím a zachraňovať ich. Nie som zástanca očkovania, ale nie som ani proti očkovaniu.

Uvítal by som, keby bolo v tenise na dobrovoľnej báze, nie povinnej. Niektorí budú očkovanie potrebovať, ale nič nesmie byť nasilu," povedal Vajda o povinnom očkovaní a vyjadril sa aj k teóriám o čipovaní ľudí a ich špehovaní:

"Svet je pretechnologi­zovaný. Všetkých nás to pohlcuje a bude to čím ďalej, tým horšie. Avšak nemám vedomosti o tom, že by nás všetkých brali až tak, ako jedno stádo, a všetkých nás očipovali, aby nás totálne kontrolovali.

Užitočná a dobrá forma pomoci techniky mi neprekáža. Technika má chrániť, ale nie zasahovať do súkromia a slobôd. Dnes musíme mať veľa kritického myslenia a zvážiť, čo je pre nás prospešné a čo už nie.“

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Marat Safin #koronavírus #Jevgenij Kafeľnikov