Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je proti pomoci slabším, schytáva kritiku. Thiema si podal aj Kyrgios

Nick Kyrgios kritizoval Dominica Thiema za to, že nie je ochotný podporiť nižšie postavených tenistov rebríčkov v ťažkej situácii, ktorú priniesla pandémia koronavírusu.

30.04.2020 15:25
Nick Kyrgios Foto: ,
Nick Kyrgios.
debata

Ako sme informovali, Rakúšanovi nepozdáva myšlienka finančnej podpory hráčom na nižších pozíciách v rebríčkoch. Myslí si, že peniaze by sa počas koronavírusovej krízy mali použiť užitočnejšie.

Jeho vyjadrenie prišlo po tom, ako ATP, WTA a ITF avizovali vytvorenie fondu na podporu hráčov vo finančných problémoch. Podobnú iniciatívu plánujú aj Novak Djokovič, Rafale Nadal či Roger Federer.

Môžete si za to sami

Podľa Thiema si však za svoj neúspech môžu sami, navyše, nikto z nich nie je bezprostredne odkázaný na pomoc iných.

"Poznám prostredie z Future Tour a veľa mladých tenistov sa nevenuje športu naplno. Ja som sa tiež vypracoval z nuly a musel som tvrdo pracovať, nikto zo špičkových hráčov nedostal nič zadarmo. V žiadnom povolaní vám nikto negarantuje bohatstvo. Myslím si, že v týchto časoch sa dajú peniaze venovať na lepšie veci, napríklad ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú, žiadny tenista nehladuje, cituje Thiema agentúra SID.

Kyrgios sa pozerá na veci úplne odlišne ako Thiem, podľa Austrálčana jeho súper nepochopil podstatu problému. „Nás, čo sa nachádzame vysoko v rebríčku, platia veľmi dobre a pre tých pod nami tak veľa nezostane. Ide o to, aby sme pomohli tým, ktorým vieme, či už ide o profesionálov alebo neprofesionálov. Predstav si, že by si bol na ich mieste,“ adresoval Thiemovi vyhlásený búrlivák.

Dominic Thiem. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Dominic Thiem Dominic Thiem.

Boj o prežitie

Podľa Belgičana Michaela Geerts, ktorému v rebríčku ATP patrí 404. priečka, je Thiemovo vyhlásenie veľmi nebezpečné: „Poznám hráčov medzi 500. a 700. miestom v rebríčku a sú rovnako oddaní svojmu športu ako tí najlepší na sveta. Rozhodne si zaslúžia pomoc.“

Dvadsaťpäťročný hráč v súčasnom stave nulového diania na súťažných kurtoch bojuje o prežitie. „Čím dlhšie potrvá táto koronakríza, tým viac hráčov sa ocitne v problémoch a viacerí budú musieť prestať hrať tenis. Ja som bol navyše predtým zranený, čiže som mal veľa nákladov a žiadny príjem. Do toho prišla stopka sezóny a mám veľké finančné problémy. Veľmi by ma teda potešili peniaze na účte od ATP,“ uviedol Michael Geerts, cituje ho portál belgickej televízie Sporza.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Great week in California! Happy to get the W this week after last week’s final #Oracleseries Noel Vasquez

Príspevok, ktorý zdieľa Michaël Geerts (@geerts.michael),

Geerts vlani pred zranením odohral 70 zápasov, až 45 bolo víťazných a v decembri sa dostal dosiaľ najvyššie v kariére – na 347. miesto. Vzhľadom na účasť na nižšie dotovaných turnajoch ITF a challengerovej série ATP však veľa nezarobil.

„Po hernej stránke môj najlepší rok, ale finančne to bolo len ďalšie sklamanie. Nestalo sa často, že som si mohol niečo odložiť zo zarobených peňazí. Teraz je to však už len boj o prežitie,“ zdôraznil rodák z Antverp.

Ozvali sa aj tenistky

Geerts apeluje na Medzinárodnú tenisovú federáciu aj Asociáciu tenisových profesionálov, aby lepšie dotovala menšie turnaje. „V posledných rokoch sa to o čosi zlepšilo, ale nestačí to. Ak som nútený cestovať na ďaleké turnaje do Ameriky alebo Ázie, a tam prehrám v 1. kole, moje finančné straty sú obrovské,“ poznamenal 404. hráč rebríčka ATP.

Thiemov postoj kritizovali aj Tara Mooreová či Alexandra Kiicková, ktoré sú mimo top 100 rebríčka WTA. Slová označili za neúctivé a svetová trojka vraj nemá právo súdiť nižšie postavených hráčov.

Nútená pauza v tenisovom kolotoči trvá už viac ako mesiac a hrať sa nebude skôr ako v polovici júla. Existujú však aj dohady, že v roku 2020 sa už žiadne profiturnaje na hlavnom okruhu ATP neuskutočnia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominic Thiem #Nick Kyrgios #koronavírus