Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od návratu z Lyonu je poctivo doma. Kužmová verí, že je zdravá

V týchto dňoch mali vrcholiť turnaje v kalifornskom Indian Wells, ale šíriaci sa koronavírus najnovšie zrušil všetky tenisové podujatia až do 7. júna tohto roka. V domácej izolácii bola nútená zostať aj slovenská jednotka Viktória Kužmová. Pred ničivým fenoménom ostatných dní má rešpekt a nič nepodceňuje.

19.03.2020 11:31
Viktória Kužmová Foto:
Viktória Kužmová.
debata

„Je to určite veľmi ťažká situácia, všade panuje opodstatnený strach. Musíme sa chrániť ako najlepšie vieme a samozrejme chrániť ľudí okolo nás. Najdôležitejšie je zdravie,“ povedala 21-ročná tenistka v rozhovore sprostredkovanom projektom Stars for Stars.

Doposiaľ posledný súťažný zápas odohrala začiatkom marca na turnaji vo francúzskom Lyone, kde vo štvrťfinále nestačila na Nemku Annu-Lenu Friedsamovú. Hneď nasledujúci deň (v sobotu 7. marca, pozn.) sa vrátila domov na Slovensko. A hoci v tom čase ešte nebola zavedená povinná dvojtýždňová karanténa pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia, Kužmová poctivo zostala doma.

„Skoro nikam som nechodila. Som doma dvanásty deň a nepociťujem žiadne príznaky. Pevne verím, že som zdravá, ale aj tak zostávam doma. Von chodím len s rúškom, aj to len do potravín alebo keď si idem zabehať,“ uviedla rodáčka z Košíc.

Kužmová mala byť v apríli líderkou slovenského tímu na finálovom turnaji Pohára federácie v Budapešti, ale aj ten bol nateraz odložený. K zaujímavému ťahu sa odhodlali v Paríži, keď presunuli antukový superturnaj Roland Garros na prelom septembra a októbra, teda až po skončení US Open.

„Organizátori turnajov, WTA aj ATP spolupracujú s odborníkmi, ktorí vedia, čo je pre zdravie nás a fanúšikov najlepšie. Roland Garros sa rozhodli presunúť, z čoho sa veľmi teším, pretože to mohli aj úplne zrušiť,“ povedala 82. hráčka singlového rebríčka WTA.

Tréner slovenskej jednotky Michal Mertiňák priznal, že sa museli vyrovnať s nečakanými zmenami. Každý deň okolo polnoci dostávali mailom informácie o zrušení podujatí a niekoľko leteniek im jednoducho prepadlo.

Viktória Kužmová. Foto: SITA
Viktória Kužmová. Viktória Kužmová.

„Minulý pondelok ráno sme mali letieť do Indian Wells. Belinda Bencicová išla o deň skôr. Priletela tam a v nedeľu večer zistila, že je turnaj zrušený. Chvalabohu, my sme mali letenku na druhý deň, takže sme mali šťastie a zostali doma,“ povedalniekdajší daviscupový reprezentant Slovenska.

Mertiňák len ťažko hľadal slová na otázku, ako si vie predstaviť pokračovanie sezóny. „Vôbec neviem. Premýšľal som nad tým a napadlo mi, že by mohli zmraziť renking, aby sa neodpočívali body a obhajovali by sa až na budúci rok. Situácia bude komplikovaná aj z pohľadu prihlasovania sa na turnaje, navyše je tam aj olympiáda. Roland Garros presunuli, ale organizátori Laver Cupu, ktorý sa hrá v rovnakom termíne, povedali, že to meniť nebudú. Neviem ako to vymyslia,“ povedal 40-ročný rodák z Považskej Bystrice.

V súčasnosti má Kužmová obmedzené možnosti trénovania, ale snaží sa zostať v kondícii. „Tenis hrať nemôžeme nikde, takže doma cvičím a chodím behať. Robím to, čo sa v tejto situácii dá. Sem-tam si napíšem s pár dievčatami, ako sa majú a či sú v poriadku. Snažíme sa byť pozitívne,“ povedala Kužmová a tiež prezradila aj činnosti, ktorými si spríjemňuje chvíle v domácej izolácii.

„Keď som doma, varím a pečiem. Skúšam nové recepty a čas si krátim aj háčkovaním a pozeraním filmov,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Indian Wells #Viktória Kužmová #koronavírus