Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis zaspal. Organizátori hľadajú termíny, hráči zaháňajú nudu

Keď na prelome rokov bičovali Austráliu nekontrolovateľné požiare a mnohí sa zamýšľali nad organizáciou podujatia v Melbourne, mysleli sme si, že nič horšie sa tenisovému svetu nemôže stať.

19.03.2020 07:59
debata (2)
Svetová jednotka Novak Djokovič. Foto: TASR/AP, Kamran Jebreili
Novak Djokovič Svetová jednotka Novak Djokovič.

Omyl. Šíriaci sa koronavírus ho paralyzoval…

Jeho prvou obeťou sa stal piaty najhodnotnejší turnaj v kolotoči – Indian Wells. O pár dní funkcionári prerušili sezónu na šesť týždňov. Ale keďže situácia sa dramaticky zhoršuje, v stredu pristúpili k ešte radikálnejšiemu kroku: „Profesionálna tenisová sezóna je pozastavená do 7. júna,“ píše sa v spoločnom vyhlásení ATP a WTA.

Roland Garros v septembri?

Celá antuková sezóna je prakticky odpísaná. Na tradičné niekoľkohodinové súboje na Roland Garros, ktoré boli na programe od 18. mája do 7. júna, môžeme dočasne zabudnúť. Hoci sa organizátori dušujú, že dianie v Paríži koronavírus nezastaví a že grandslamový turnaj sa odohrá na sklonku septembra, dnes vám záruky nikto nedá.

Ak by aj áno, hneď vyvstáva niekoľko otáznikov…

Bude sa hrať týždeň po konci US Open?

Duely na Roland Garros sa hrajú do neskorých večerných hodín. Na jeseň už bude tma.

A čo ak bude treba preložiť aj Wimbledon?

A čo termínová kolízia s Laver Cupom, na ktorom sľúbil účasť aj Rafael Nadal? Nepríde si vari po 13. Pohár mušketierov?

Pravda, na mnoho otázok v tejto chvíli nejestvujú žiadne odpovede. Napokon, nikto netuší, ako sa bude situácia vo svete vyvíjať.

„V tejto bezprecedentnej situácii sme spravili ťažké, no odvážne rozhodnutie. Konáme zodpovedne a musíme spolupracovať, aby sme zaistili zdravie a bezpečnosť pre všetkých,“ uviedol prezident francúzskeho tenisu Bernard Giudicelli.

Tenisti sú však nervózni. „Prepáčte?“ vyjadrila svoj údiv nad rozhodnutím Naomi Osaková. „Opäť sme sa niečo dozvedeli z Twitteru,“ dovysvetlil jej počudovanie Argentínčan Diego Schwartzman.

Rozčarovaný zostal aj elitný slovenský deblista Filip Polášek. Podľa neho organizátori slávneho podujatia tento krok s nikým nekonzultovali. „Ak sa Roland Garros bude hrať na jeseň, spôsobí to problémy. Okrem náročného prechodu z betónu na antuku budú v októbri na programe veľké turnaje v Ázii – v Pekingu, Tokiu a Šanghaji,“ vysvetlil.

Filip Polášek podáva počas stretnutia štvorhry... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Filip Polášek - Ivan Dodig Filip Polášek podáva počas stretnutia štvorhry na Australian Open 2020.

Sedím. Nič nerobím

Našiel sa však aj jeden optimistickejší pohľad. Zo slovenskej kuchyne. „Samozrejme, je to veľký zásah do tejto sezóny, ale som úprimne rada, že Roland Garros presunuli na september a že ho úplne nezrušili. Všetci máme v tenise rovnaké podmienky. Najmä nech sme zdraví,“ zaglosovala si Viktória Kužmová.

Zatiaľ čo funkcionári nevedia, kam skôr – ako naložiť s miliónovými turnajmi a finančnými stratami, ktoré im hrozia, tenisti hľadajú akékoľvek rozptýlenie. „Sedím na gauči a nerobím nič. Je to celkom brutálne. Ako nakladáte s voľným časom?“ opýtala sa na sociálnej sieti kanadská kráska Eugenie Bouchardová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

literally sitting at home waiting, all packed and ready to go ‍♀️

Príspevok, ktorý zdieľa Genie Bouchard (@geniebouchard),

Návod ako zabiť nudu jej ponúkol Stan Wawrinka. Ten sa odfotil pri príprave tradičného švajčiarskeho pokrmu – syrového fondue. „Akú máš adresu? Poslal by som ti aspoň hrebeň,“ zareagoval na jeho status s fotografiou Andy Murray, ktorému sa nepozdával jeho účes.

„Prosím, pošli mi jeden. Všetky obchody sú zatvorené,“ zakončil Wawrinka slovnú výmenu trojnásobných grandslamových šampiónov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

At least being home means I can enjoy a good fondue stay safe guys ✨❤️ #home #staysafe #stayhome #love

Príspevok, ktorý zdieľa Stanislas Wawrinka (@stanwawrinka85),

Ale teraz vážne…

Mnohí hráči sa ocitli v zložitej situácii. Obzvlášť tí, ktorí sú závislí na pravidelných príjmoch z turnajov. A nielen to, väčšina tenisových areálov je zatvorená a ani elita sa nemá kde poriadne pripravovať.

Optimistka Kužmová

„Keďže sa nedá nikde trénovať, čo je, samozrejme, v tejto situácii správne rozhodnutie, väčšinu času trávim doma. Snažím sa robiť cviky na podložke a behám v blízkosti bytu. Každý sa snaží robiť, čo sa dá,“ potvrdila pre web www.starsforstars.eu najlepšia slovenská tenistka Kužmová.

Viktória Kužmová. Foto: SITA
Viktória Kužmová Viktória Kužmová.

Hviezda-nehviezda, pravidlá musia dodržiavať všetci. Aj 21-ročná Košičanka. „Je dôležité, aby sme sa všetci správali zodpovedne a boli doma. A ak niekam ideme, aby sme nosili rúška,“ poznamenala aktuálne 82. hráčka, ktorá zostáva optimistkou: „Turnaje prídu, keď sa všetko upokojí.“

Ako to napokon bude, dnes nikto nevie. Vírus si nevyberá. Podľa posledných informácií už majú podozrenie aj samotní tenisti. „Od minulého utorka sa necítim dobre. Objavila sa u mňa dýchavičnosť a imunitný systém zoslabol. Potrebujem sa dať otestovať, lebo mám všetky príznaky tejto choroby,“ potvrdil austrálsky hráč Bernard Tomic.

Nech to teda dobre dopadne…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #WTA #koronavírus