Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odložili aj finále Fed Cupu so Slovenkami. Situácia prekračuje šport, znie z ITF

Finálový turnaj tenisového Pohára federácie v Budapešti, na ktorom budú štartovať aj Slovenky, odložili z aprílového termínu (14.-19.) pre hrozbu koronavírusu. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) hľadá náhradný termín.

11.03.2020 18:12
Viktória Kužmová Foto:
Viktória Kužmová.
debata

ITF o odložení informoval v stredu popoludní s tým, že pozorne monitoruje situáciu šírenia ochorenia COVID-19 už od februára. Odloženie sa týka aj zápasov play off. Konzultácie s nezávislými medicínskymi a cestovnými spoločnosťami a medzinárodnými aj národnými autoritami viedli ITF k tomuto kroku.

Federácia v oficiálnom komuniké uviedla, že organizátori budú kontaktovať fanúšikov, ktorí si už na Fed Cup by BNP Paribas Finals 2020 v Papp Sport Arena v Budapešti zakúpili vstupenky a ponúkne im ďalšie možnosti.

Finálový turnaj Fed Cupu je aj kvalifikáciou na OH 2020 v Tokiu a ITF je v úzkom kontakte s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) pri riešení situácie.

Play off sa malo hrať vo ôsmich dejiskách po celom svete (17. – 18. apríla), náhradné termíny ITF tiež oznámi neskôr. „Sme nesmierne sklamaní, že sme museli prijať toto rozhodnutie. Ale nebudeme riskovať bezpečnosť a zdravie hráčok, kapitánov, členov realizačných tímov a divákov. Táto situácia prekračuje šport,“ povedal prezident ITF David Haggerty.

Slovenské tenistky mali odštartovať účinkovanie na finálovom turnaji Pohára federácie v Budapešti duelom proti USA. Na programe bol v utorok 14. apríla hneď v úvodný deň podujatia. Zaradili ho do večerného bloku a na centrálnom antukovom dvorci sa mal začať o 17.00 h.

V piatok 17. apríla sa zverenky kapitána Mateja Liptáka mali stretnúť v C-skupine so Španielskom (17.00 h.). Do semifinále postúpia víťazi štyroch trojčlenných skupín. Každé stretnutie bude pozostávať z dvoch dvojhier a záverečnej štvorhry.

S Američankami, rekordnými 18-násobnými držiteľkami cennej trofeje, sa Slovenky ešte nestretli. So Španielkami majú priaznivú bilanciu 2:0. V roku 2002 ich zdolali vo finále prestížnej súťaže na harde v Maspalomase 3:1. Hlavnou strojkyňou víťazstva bola Daniela Hantuchová, ktorá vyhrala obe dvojhry, tretí bod pridala Janette Husárová. V roku 2012 triumfoval tím súčasného fedcupového kapitána na antuke v Marbelle 3:2. O dva body sa postarala Dominika Cibulková, rozhodujúci vybojovala Hantuchová.

V Maďarsku do stredy evidovali 12 osôb nakazených koronavírusom. Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa podľa údajov „Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE“ celosvetovo k stredajšiemu večeru zvýšil na 4373, v 118 krajinách/re­giónoch sveta ho diagnostikovali u 121.564 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie #slovenské tenistky