Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko - Česko 0:2. Martin derby nevyrovnal, Madrid sa vzďaľuje

Slovenskí tenisti prehrávajú po úvodnom dni kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára s Českom 0:2. O druhý bod pre české farby sa na antuke v bratislavskom NTC zaslúžil Lukáš Rosol, ktorý si poradil so slovenskou dvojkou Andrejom Martinom 6:4, 6:4.

06.03.2020 17:51 , aktualizované: 22:01
Andrej Martin, Lukáš Rosol Foto: ,
Andrej Martin (vpravo) gratuluje Lukášovi Rosolovi k víťazstvu v druhej dvojhre stretnutia Slovensko - Česko.
debata (2)

Ak si chcú Slováci udržať šance na postup do Madridu, musia v AXA aréne vyhrať sobotňajšiu štvorhru so začiatkom o 17.30 h.

Tenisové derby Slovensko - Česko Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Český daviscupový tím sa teší z postupu na...

Martin nastúpil proti Rosolovi s cieľom potvrdiť priaznivú vzájomnú bilanciu. Za stavu 1:1 sa dostal k dvom brejkbalom, no český hráč si podržal servis, čo ho povzbudilo. V ďalších minútach držal so slovenským antukovým špecialistom krok a v koncovke setu slávil úspech. V desiatom geme premenil v poradí druhý setbal, keď po jeho returne zahral Martin loptičku do siete.

VIDEO Andrej Martin zhodnotil zápas s Lukášom Rosolom:

Video

Úvod druhého dejstva patril lídrovi slovenského tímu, ktorý sa po rýchlom brejku ujal vedenia 2:9. Rosol si však v šiestom geme zobral späť stratené podanie, vyrovnal na 3:3 a dostal sa na koňa. V ôsmom geme mal dve šance získať rozhodujúci brejk. Martin ich odvrátil, keď vytiahol z arzenálu dva víťazné forhendy a vyrovnal na 4:4. Záver však patril Rosolovi, ktorý v desiatom geme premenil hneď prvý mečbal.

„Súper hral svetový tenis, nie nadarmo bol v prvej tridsiatke rebríčka. Nepodržal ma servis, hlavne v druhom sete. Nehral som až tak zle, ale súperovi vyšlo naozaj všetko. Mrzí ma veľmi veľa tesných autov z prvého servisu. Za stavu 4:4 v druhom sete som mal vyhrať gem, no skoro vyhratú výmenu som poslal centimeter do autu,“ povedal Martin.

„Vedel som, že to bude hlavne o mojej hre. Snažil som si pomôcť servisom a práve ten urobil rozdiel. Aj keď Andrej viedol v sete, občas to prekombinoval. Ja som práve na to čakal,“ uviedol Rosol.

Slovenského kapitána Dominika Hrbatého mrzelo, že pred sobotou nie je stav vyrovnaný.

„Chceli sme, aby to bolo 1:1. Nedá sa nič robiť, po prvom dni prehrávame 0:2. Ešte však nič nie je stratené. Dúfam, že Filip Polášek s Igorom Zelenayom v debli potvrdia svoje kvality. Uvidíme, koho postavia Česi, či nechajú Veselého vyšťaviť alebo ho budú šetriť na dvojhru. Veselý s Rosolom na rozdiel od Joja Kovalíka s Andrejom Martinom dnes v rozhodujúcich momentoch nespravili chyby.“

Kovalík: Jirko výborne servoval

Veselému vyšiel úvod prvého vzájomného stretnutia s Kovalíkom, keď v treťom geme po úspešnom stopbale prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:1. Kovalík síce následne vyrovnal na 3:3, no ďalšie tri gemy sa stali korisťou Veselého.

Jozef Kovalík a kapitán tímu Dominik Hrbatý... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Jozef Kovalík Jozef Kovalík a kapitán tímu Dominik Hrbatý počas úvodnej dvojhry proti Česku.

Líder českého tímu ťažil z kvalitného prvého podania, bol istejší vo výmenách a robil menej nevynútených chýb. V druhom dejstve Kovalík držal s Veselým krok, za stavu 2:3 odvrátil dva brejkbaly, no v koncovke slávil úspech favorizovaný Čech, ktorý v dvanástom geme premenil pri podaní Slováka hneď prvý mečbal.

„Snažil som sa hrať čo najviac na súperov forhend, no táto taktika nič nepriniesla. Chcel som, aby protivník čo najviac behal. Niekedy sa mi to darilo, inokedy nie. Sústredil som sa na každý bod, neriešil som skóre. Ak by som v druhom sete hral tak ako v prvom, bol by to veľmi rýchly set. Jirko hral výborne, skvele podával a bolo to len o mne, či sa dokážem zlepšiť. Škoda, že posledný gem zápasu bol taký rýchly. Servis bol dnes mojou slabinou, najmä v prvom sete,“ povedal Kovalík. Veselý bol s výkonom spokojný.

„Dnes som ukázal formu, ktorú som predvádzal v uplynulom čase. Bol som pripravený na súpera, poznáme sa už veľmi dlho. Bol som agresívnejší, dokázal som ťažiť z podania,“ uviedol Veselý.

Víťaz bratislavského súboja postúpi na finálový turnaj v Madride, kde bude 18 tímov 23.-29. novembra bojovať o cennú trofej. Účasť v španielskej metropole už majú istú vlaňajší daviscupoví semifinalisti Španielsko, Kanada, Rusko, Veľká Británia a dvaja držitelia voľných kariet Francúzsko so Srbskom.

Pohľad na NTC počas úvodnej dvojhry stretnutia... Foto: TASR, Pavel Neubauer
NTC, Česko, Slovensko Pohľad na NTC počas úvodnej dvojhry stretnutia Slovensko - Česko.

Duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára:

SLOVENSKO – Česko 0:2 po piatku
Jozef Kovalík – Jiří Veselý 3:6, 5:7
Andrej Martin – Lukáš Rosol 4:6, 4:6

sobota:
17.30 Filip Polášek, Igor Zelenay – Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář
Martin – Veselý, Kovalík – Rosol

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Lukáš Rosol #Jozef Kovalík #Jiří Veselý