Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čudujem sa, že si niekto proti Šarapovovej otváral ústa. Bola ikona

Ženský kolektív - pohroma či pohoda? V kolotoči WTA Maria Šarapovová obľúbená nebola.

29.02.2020 12:00
US Open Tennis šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (33)

Svoje o tom vie aj tenisový tréner Vladimír Pláteník (44). „Keď sa niekde objavila, začali negatívne reči a reptanie,“ spomína si.

V čom spočívala Šarapovovej sila?

V hlave. Pamätám si, ako s Dominikou Cibulkovou prehrávala na Roland Garros 0:6, 0:5. Maria sa vôbec nevzdávala, o každú loptičku sa bila ako levica. Často sa jej podarilo zvrátiť nepriaznivý vývoj. Nebola najväčší talent, chýbal jej cit pre loptičku, ale všetko si poctivo vydrela. Pre mňa nie je nič iné ako tenisová legenda.

Mali z nej súperky strach?

Bez debaty. Jej správanie vzbudzovalo rešpekt. Hráčky to často kritizovali, nepáčilo sa im, aká je chladná, že nepozdraví alebo čokoľvek iné. Ale dianie v kolotoči WTA predsa nie je o priateľstvách.

Tak plynul čas s Mariou Šarapovovou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Písal sa rok 2014, keď Maria Šarapovová zdolala...

Máte aj osobnú skúsenosť?

Keď sa niekde objavila, zavše sa začali negatívne reči a reptanie. Šarapovová, Nadal, ale aj Federer sú iný svet – spravia si robotu a už ich niet. Prišli, odtrénovali, zbalili sa a odišli. Myslím si, že takýto prístup je správny. Hráči, ktorí sú vysoko v rebríčku, potrebujú oddychovať a aspoň na chvíľku sa vzdialiť od kurtov. Mladé tenistky vysedávajú v podnikoch, míňajú energiu na hlúposti, bavia sa o frajeroch, kabelkách a Instagrame. Elita to nerobí. Maria bola vždy obrovská profesionálka.

Stefanos Tsitsipas naznačil, že mnohé hráčky na ňu len žiarlili. Súhlasíte?

Nie som odborník na ženskú dušu, ale niečo na tom zrejme bude. Bola to nielen skvelá tenistka, ale zároveň mala suverénne najlepšie reklamné zmluvy. Kam prišla, tam sa okolo nej točil dav. Závisť tam určite bola. Napokon, je to normálne.

Trénovali ste aj mladú Rusku Dariu Kasatkinovú. Bola pre ňu Šarapovová nedoknuteľným vzorom?

Existovalo medzi nimi pnutie, možno až závisť. Kasatkinová vystrelila veľmi vysoko a ja som v jednej chvíli nadobudol dojem, že sa s ňou chce porovnávať. Samozrejme, nebolo to správne. Mladším hráčkam dnes chýba rešpekt, sú odvážne, ale majú skreslené predstavy. Nakoniec, vidieť to aj na ich nevyrovnaných výkonoch.

Vladimír Pláteník je úspešný tenisový tréner. Foto: empire-tennis-academy.com
Pláteník tenis Vladimír Pláteník je úspešný tenisový tréner.

Uznávali ju doma v Rusku aj napriek tomu, že dlhodobo žila v USA?

O tom niet pochýb. Šarapovová je tam za bohyňu. A nielen v Rusku – je to celosvetový fenomén. Vytvára davovú psychózu. Síce žila v Amerike, ale pas nikdy nezmenila. Rusi si to vážia. Kedykoľvek sa tam objaví, potrebuje desať bodygardov.

Uspela by, aj keby sa nepresťahovala na Floridu?

Skôr si myslím, že nie. Všetci ruskí tenisti odchádzajú za lepšími podmienkami. Ak z nich niekto niečo dosiahol, od štrnástich už v Rusku nežil. Systém výchovy mládeže tam veľmi nefunguje.

V roku 2016 padla do dopingovej pasce – zničilo jej to kariéru?

Jednoznačne. Ale nemyslím si, že by získala ešte nejaký grandslam, v posledných rokoch už bola jej výkonnosť slabšia. Jej kariéru to však poznačilo. A možno aj skrátilo.

Po návrate na kurty jej organizátori udeľovali divoké karty a súperky to kritizovali. Bola privilegovaná?

Na každom turnaji chcú mať organizátori Šarapovovú. Je to logické, lebo je fenomén. Ona im predáva vstupenky, nie dvadsiata či tridsiata hráčka na svete. Maria bola ikona a ja sa čudujem, že sa našli súperky, ktoré si proti nej otvorili ústa. Šarapovová ženský tenis pozdvihla neskutočným spôsobom a pomohla tak aj tým, ktoré jej absolútne nepriali.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #WTA #Maria Šarapovová #Vladimír Pláteník