Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je lepší herec ako jeho brat. Rozumel by si aj so škôlkarmi

Spolu toho zažili neúrekom. Úspechy aj sklamania, vzlety i pády. Kto pozná Mariána Vajdu lepšie ako Dominik Hrbatý? Azda len Novak Djokovič.

08.02.2020 06:00
debata
Tréneri Novaka Djokoviča Goran Ivaniševič... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Novak Djokovič, Goran Ivaniševič, Marián Vajda Tréneri Novaka Djokoviča Goran Ivaniševič (vľavo) a Marián Vajda počas finále Australian Open.

Ich spolupráca trvala takmer šesť sezón a aj na jej základe vzniklo neskoršie spojenie slovenského trénera s elitným srbským tenistom.

Djokovičovci vás vraj videli spolu trénovať v Eliate 1997 a už tam im Vajda padol do oka. Údajne ste na kurte ako jediní strávili celý deň…

Pravda, občas ma bolo treba brzdiť. Spomínam si na príhodu, ako sme trénovali od rána do večera a keď sa zotmelo, navrhol som halu. Maroš v jednej chvíli poprosil kondičného trénera, aby mi šiel dohovoriť, že už nevládze. Nepochodil. Odvetil mu: choď mu to povedať sám.

Bol by Djokovič bez Vajdu a Vajda bez Djokoviča?

Ťažká otázka. Jedno je isté, Novak je vynikajúci tenista, ktorý by dosiahol veľa aj bez Vajdu. Ale či by mal sedemnásť grandslamov, o tom už presvedčený nie som. Život tenistu sa skladá zo stoviek drobných vecí a čím lepšie do seba zapadnú, tým sú výsledky kvalitnejšie. Djokovič a Vajda si náramne sadli. Šanca, že sa raz zíde takáto dvojička, je jedna k miliónu.

V čom je Vajda výnimočný?

Predovšetkým je to skvelý chlapík. Má neskutočné herecké nadanie, možno lepšie ako jeho brat Jozef. Veľmi dobre sa dokáže vcítiť do kože mladého tenistu a hrať s ním akési predstavenie. Povedal by som to takto: päťdesiatnik Vajda nemá problém zapadnúť ani medzi tínedžerov. A nepreženiem, ak poviem, že by si porozumel aj so škôlkarmi (smiech). Je to jedinečný človek.

Ako sa to prejavuje?

Sú to skôr detaily, ktoré by si bežný človek – netenista – azda ani nevšimol. Pred turnajom v Košiciach sme uzatvorili stávku, dohoda znela, že keď ho vyhrám, on sa ostrihá dohola. Čo si myslíte, koľko trénerov by s takýmto návrhom súhlasilo? Podľa mňa minimum. On to nakoniec spravil a pre mňa to znamenalo veľmi veľa. Bol to dôkaz, že sme tím a skvelá partia. Hráči si takéto správanie vážia. Pamätajú si nielen víťazstvá, ale aj podobné momenty, nesú si ich so sebou po celý život. Sú súčasťou jedného veľkého príbehu. S Novakom sú na tom podobne. Dokážem si predstaviť, ako spolu blbnú.

Svetoví hráči majú spravidla veľké egá a tréneri sa pri nich často točia. Ako je možné, že spolupracujú už takmer dekádu a pol?

Lebo okrem toho, že s Vajdom sa nikdy nenudíte, vie povedať aj prepáč. Dokáže byť naštvaný, ale aj prejaviť ľútosť. Vo svete profesionálneho tenisu na človeka s jeho charakterovým profilom len tak nenatrafíte. Som presvedčený, že aj preto sú tak dlho spolu.

Dominik Hrbatý (vpravo) ako nehrajúci kapitán... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Andrej Martin Dominik Hrbatý (vpravo) ako nehrajúci kapitán slovenskej daviscupovej reprezentácie.

V roku 2017 sa rozišli a so Srbom to šlo dolu vodou? Zabudol hrať vari tenis?

Novak mal aj nejaké osobné problémy. V kombinácii s Vajdovou absenciou to vyústilo do krízy. Djokovič, ale aj jeho rodina, vtedy pochopili, že Maroš je viac ako tréner. Napokon, dva mesiace po návrate do tímu opäť fungovali ako dobre namazaný stroj. Pre mňa je Srb mentálne najsilnejším tenistom v dejinách tenisu. Lepší ako Ivan Lendl. Svoju zásluhu má na tom aj Vajda.

Obaja potvrdili, že majú k sebe mimoriadne blízko, dokonca hovoria o rodine. Existujú podobné vzťahy v kolotoči ATP?

Sú skôr výnimkou. Nadal so strýkom Tonim tiež fungovali dlho. Spomínam si na Rusa Michaila Južného, od začiatku do konca kariéry ho viedol Boris Sobkin, no mali skôr profesionálny vzťah. Ten Vajdov s Djokovičom je oveľa intenzívnejší. Je o živote a príbehoch.

Momentálne sa tešia zo 17-tich grandslamových titulov. Ohrozia Federerovu dvadsiatku?

Na 99 percent áno. Djokovič bude najúspešnejším tenistom histórie. Mnohí ľudia to akosi nechcú prijať, fandia skôr Federerovi, lebo hrá krajší tenis a má charizmu. Ale ani Roger nie je večný a verím, že Novak ho čoskoro prekoná. Tri grandslamy nie sú málo, ale spolu s Vajdom to dajú.

Djokovič raz predsa len ukončí kariéru. Povedie podľa vás Vajda v budúcnosti iného tenistu?

Ktovie. Maroš je výnimočný prípad, deň po tom, ako ukončil vlastnú kariéru, ma začal trénovať. Odvtedy je v jednom kuse na cestách – 35 týždňov v roku. Neustále mimo Slovenska a svojho domu. Myslím si, že ak Djokovič o štyri či päť rokov s tenisom skončí, Vajda na tenis nezanevrie. Ale hráči už budú chodiť za ním na Slovensko. A možno by bolo pekné, aby sme ako partia niečo vytvorili, lebo slovenský tenis je v kríze a chýbajú mu hráči. Na kurte už nebudeme vládať, ale skúsenosti máme. Hádam by sme mohli vychovať niekoho aj tu doma.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hrbatý #Novak Djokovič #Marián Vajda