Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal sa neskutočne nadrel. Kyrgios mu robil problémy

Rakúsky tenista Dominic Thiem postúpil do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Dvojnásobný finalista Roland Garros zvíťazil v osemfinále ako nasadená päťka nad Francúzom Gaelom Monfilsom 6:2, 6:4, 6:4.

27.01.2020 06:26 , aktualizované: 13:14
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal a jeho víťazné gesto po postupe do štvrťfinále.
debata (2)

Španielsky tenista Rafael Nadal sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Najvyššie nasadený vlaňajší finalista si v strhujúcom osemfinálovom zápase poradil s domácim Nickom Kyrgiosom 6:3, 3:6, 7:6 (6), 7:6 (4).

V dueli o postup do semifinále ho čaká piaty nasadený Rakúšan Dominic Thiem, ktorého vlani i predvlani zdolal vo finále Roland Garros.

Súboj Nadala s Kyrgiosom bol ťahákom ôsmeho hracieho dňa na centri v aréne Roda Lavera. Austrálčan vstúpil na dvorec so slzami v očiach. Počas rozohrávky mal na sebe dres klubu basketbalovej NBA Los Angeles Lakers s číslom legendárneho Kobeho Bryanta, ktorý v nedeľu tragicky zahynul pri páde helikoptéry v Kalifornii.

V prvom sete sa Kyrgios nevedel dostať do správneho rytmu, nevychádzalo mu prvé podanie. Na začiatku druhého dejstva odvrátil tri brejkbaly a to ho nakoplo. V ďalších minútach prelomil podanie súpera a set získal vo svoj prospech.

V treťom dejstve sledovali fanúšikovia v podaní oboch aktérov výborný tenis, o jeho víťazovi rozhodol až tajbrejk. Za stavu 6:5 spravil Nadal dvojchybu, no ďalšiu výmenu zakončil úspešným volejom a po nevynútenej chybe Kyrgiosa sa stal dôležitý tajbrejk jeho korisťou.

V úvode štvrtého setu Španiel odskočil Kyrgiosovi na 3:1. Austrálčan nezložil zbrane, vyrovnal z 3:5 na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ňom však opäť slávil úspech Nadal.

Dominic Thiem v osemfinále US Open. Foto: SITA/AP, Andy Wong
Dominic Thiem Dominic Thiem v osemfinále US Open.

Ďalej ide aj pätnásty nasadený Švajčiar Stan Wawrinka. Šampión z roku 2014 zdolal štvrtého nasadeného Rusa Daniila Medvedeva po päťsetovej dráme 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 (2), 6:2 a odplatil mu vlaňajšiu prehru zo semifinále US Open.

„Bol to vynikajúci zápas vo fantastickej atmosfére. Ďakujem fanúšikom, milujem vás. Daniil je skvelý hráč, veľmi silný na nohách. Som veľmi spokojný s tým, ako som hral v druhej polovici zápasu. V druhom i treťom setu som strácal sebavedomie, ale napokon som to mentálne zvládol,“ uviedol v prvom interview Wawrinka, ktorý postúpil v Melbourne medzi elitnú osmičku piatykrát v kariére.

Jeho ďalším súperom bude siedmy nasadený Nemec Alexander Zverev, víťaz turnaja majstrov z roku 2018 zdolal Rusa Andreja Rubľova 6:4, 6:4, 6:4.

Muži – dvojhra – osemfinále:
Rafael Nadal (1-Šp.) – Nick Kyrgios (23-Aust.) 6:3, 3:6, 7:6 (6), 7:6 (4)
Alexander Zverev (7-Nem.) – Andrej Rubľov (17-Rus.) 6:4, 6:4, 6:4
Stan Wawrinka (15-Švaj.) – Daniil Medvedev (4-Rus.) 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 (2), 6:2
Dominic Thiem (5-Rak.) – Gael Monfils (10-Fr.) 6:2, 6:4, 6:4

Halepová s Kontaveitovou postúpili

Rumunská tenistka Simona Halepová sa prebojovala do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Finalistka z roku 2018 si v osemfinále ako nasadená štvorka poradila s Belgičankou Elise Mertensovou 6:4, 6:4. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti Estónke Anett Kontaveitovej, ktorá zdolala Poľku Igu Swiatekovú 6:7 (4), 7:5, 7:5.

Halepová priznala, že pred začiatkom úvodného podujatia veľkej štvorky cítila únavu a tlak. Na pohode jej nepridala ani prehra s Bieloruskou Arinou Sobolenkovou vo štvrťfinále podujatia WTA v Adelaide.

„Mentálne som bola trochu dole, akoby mi chýbala potrebná energia. Víťazstvo v 1. kole v Melbourne ma však pokropilo živou vodou. Na kurte som sa odrazu začala cítiť dobre a moja hra sa dostala na vyššiu úroveň,“ uviedla pre akreditované médiá Halepová, ktorá sa vďaka postupu medzi elitnú osmičku posunie vo svetovom rebríčku WTA na druhé miesto.

Spokojná Simona Halepová. Foto: SITA/AP, Andy Wong
Simona Halepová Spokojná Simona Halepová.

Medzi elitnú osmičku postúpila aj Španielka Garbine Muguruzová Blancová, ktorá vyradila deviatu nasadenú Holanďanku Kiki Bertensovú 6:3, 6:3. Dvojnásobná grandslamová šampiónka sa v uplynulých 18 mesiacoch herne i výsledkovo trápila, po obnovení spolupráce s trénerkou Conchitou Martinezovou má však jej forma stúpajúcu tendenciu.

„Conchita mi veľmi pomohla. Rozumieme si veľmi dobre bez toho, aby sme museli spolu prehodiť priveľa slov. V 1. kole som sa v Melbourne necítila veľmi dobre, každým zápasom sa to však zlepšuje,“ povedala rodáčka z Venezuely, ktorá sa v súboji o semifinále stretne s Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou. Nasadená tridsiatka zdolala bývalú svetovú jednotku Nemku Angelique Kerberovú 6:7 (5), 7:6 (4), 6:2.

Ženy – dvojhra – osemfinále:

  • Anastasia Pavľučenkovová (30-Rus.) – Angelique Kerberová (17-Nem.) 6:7 (5), 7:6 (4), 6:2
  • Garbine Muguruzová Blancová (Šp.) – Kiki Bertensová (9-Hol.) 6:3, 6:3
  • Simona Halepová (4-Rum.) – Elise Mertensová (16-Belg.) 6:4, 6:4
  • Anett Kontaveitová (28-Est.) – Iga Swiateková (Poľ.) 6:7 (4), 7:5, 7:5
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open 2020