Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská devuška „made in USA“ zachraňuje česť amerického tenisu

Mladosť, dravosť a nekonečná ambicióznosť. Ale aj tréma zo životnej šance.

26.01.2020 12:29
Sofia Keninová Foto: ,
Sofia Keninová (vpravo) po víťaznom zápase nad Coco Gauffovou.
debata (23)

Keď sa v nedeľu v Melbourne postavili na kurt Sofia Keninová s Coco Gauffovou, ich priemerný vek bol približne 18 rokov. A tak, ako to v živote chodí, že v dôležitých situáciách je to o skúsenostiach, rozhodli aj teraz. Americké derby ovládla po trojsetovej bitke Keninová. Pensylvánska hviezdička s ruským pôvodom.

Iba 15-ročná Gauffová nenadviazala na skvelé výkony z úvodu podujatia. Pred pár dňami síce stačila na Venus Williamsovú či Naomi Osakovú, do štvrťfinále ale nenazrie. Za všetko môže 21-ročná rodáčka z Moskvy.

„Som šťastná z toho, ako som to zvládla. Len ťažko hľadám slová, ale klobúk dolu pred súperkou. V jej veku hrá úžasný tenis,“ uviedla Keninová, 15. hráčka rebríčka WTA. V zápase spravila menej nevynútených chýb a dominovala predovšetkým v treťom, rozhodujúcom sete. Gauffovej nadelila kanára.

„Kde by boli Američania bez rodín imigrantov? Napríklad Samprasovcov, Agassiovcov, Changovcov – Peter, Andre a Michael sa stali pred dvomi dekádami grandslamovými šampiónmi. Ten zoznam je však taký dlhý, že by pokojne stačil na poriadne ťažkú knihu,“ zmienil sa pred časom denník New York Times.

Prednosť dostal Djokovič

Keninová v Melbourne trikrát podčiarkla napísané. Zostala jedinou Američankou v ženskom pavúku turnaja. Poslednou nádejou, ktorá môže aspoň čiastočne napraviť skazu amerického tenisu na tohtoročnom Australian Open.

Mimochodom, svetové denníky si v nedeľu všimli jednu zaujímavú vec. Televízia ESPN, pre ktorú zápasy komentuje legendárny John McEnroe, sa duelu mladých Američaniek príliš nevenovala. Prednosť dostal sedemnásobný víťaz podujatia – Novak Djokovič.

Ale späť ku Keninovej…

Jej americký príbeh začali písať rodičia Alexander a Svetlana v roku 1987, keď emigrovali zo Sovietskeho zväzu. Po dlhých zastávkach v Rakúsku a Taliansku pricestovali do New Yorku. Vo vrecku mali 286 dolárov – nič viac. Otec študoval programovanie a po nociach si privyrábal ako šofér. V roku 1998 sa síce Sofia narodila v Moskve, avšak stalo sa tak iba počas krátkej návštevy príbuzných doma v Rusku.

Aj preto je Keninová jednoznačne príbehom – made in USA.

Od malička ju prezývajú Sonya. Má neprehliadnuteľný talent. Napokon, na exhibíciách sa ukazovala po boku veľkých tenisových hviezd a zabávala neuveriteľne rýchlymi údermi.

„Keď mala päť rokov, bola slávnejšia ako dnes,“ smial sa po jej vlaňajšom triumfe nad Serenou Williamsovou otec Alexander. Vzápätí vytiahol odloženú fotografiu malej Sofie a bývalej ruskej hviezdy Anny Kurnikovovej.

Vidíme sa v utorok

Keninová sa vo štvrťfinále stretne s prekvapením prvého grandslamového podujatia v sezóne – Tunisankou Ons Jabeourovou. S 25-ročnou Afričankou už mala tú česť. Po nedeľnom zápase sedeli vedľa seba na stacionárnych bicykloch v útrobách areálu v Melbourne a viedli prazvláštnu diskusiu.

„Si unavená?“ opýtala sa na úvod málo známa Tunisanka. „Nie, som v pohode,“ odpovedala Keninová, ktorá mala – na rozdiel od Jabeourovej – v nohách trojsetový zápas. „V poriadku, veď ani ja nie som,“ pokračovala rodáčka z Ksar Hellal. „Tak teda, vidíme sa v utorok,“ ukončila konverzáciu Američanka.

Predzápasová oťukávačka na stacionárnych bicykloch víťazku nemala. Napokon, obe vedia, že v ich premiérovom štvrťfinále nebudú rozhodovať fyzické sily, ale predovšetkým hlava.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Sofia Keninová