Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mladučká senzácia neudržala vedenie a končí. Kužmovej s Poláškom sa nedarilo

Tenisový zázrak menom Cori Gauffová končí na Australian Open v osemfinále ženskej dvojhry. Iba 15-ročná Američanka prehrala v Melbourne Arene s krajankou Sofiou Keninovou za 129 minút 7:6 (5), 3:6, 0:6.

26.01.2020 07:08 , aktualizované: 09:58
Cori Gauffová Foto: ,
Cori Gauffová v osemfinále Australian Open.
debata

O šesť rokov staršia rodáčka z Moskvy žijúca na Floride Keninová úplne ovládla tretí set, v ktorom uštedrila súperke nepopulárneho „kanára“. Premenila druhý mečbal pri svojom podaní a po prvý raz v kariére sa teší z postupu do štvrťfinále na úrovni „veľkej štvorky“. V Austrálii bolo dosiaľ jej maximom 2. kolo spred roka.

„Prvý set som tesne prehrala, ale vravela som si, že nesmiem poľaviť v snahe. Bojovala som až do konca a zároveň som zostala pokojná. Som šťastná z toho, ako som to zvládla. Len ťažko hľadám slová, ale klobúk dolu pred súperkou. V jej veku hrá úžasný tenis,“ uviedla Sofia Keninová, 15. hráčka rebríčka WTA, v prvom televíznom rozhovore na kurte.

Mladučká Gauffová (67. v rebríčku WTA) vďaka odvážnej hre v Melbourne vyradila dve bývalé svetové jednotky Venus Williamsovú aj Naomi Osakovú, Japonka bola zároveň obhajkyňa titulu. Aj osemfinále proti skúsenejšej Keninovej dobre rozbehla, ale po strate podania v druhom sete začali v jej hre prevažovať chyby nad víťaznými údermi a s blížiacim sa koncom zápasu jej úplne odišla koncentrácia. Napokon „Coco“ Gauffova urobila 48 nevynútených chýb, oproti 22 z rakety jej súperky. Napriek drvivej prehre na nulu v treťom sete ju diváci vyprevadili z kurtu potleskom v stoji.

Súperkou Keninovej vo štvrťfinále bude nenasadená Afričanka Ons Jabeurová. Prvá Tunisanka vo štvrťfinále grandslamového turnaja vyradila premožiteľku Sereny Williamsovej Číňanku Wang Čchiang 7:6 (1), 6:1. Jabeurová štyrikrát brejkla svoju súperku a vo víťazných úderoch ju prestrieľala 29–11.

Medzi najlepších osem singlistiek sa prebojovala aj Češka Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská víťazka a vlaňajšia finalistka z Melbourne potrebovala tri sety na zdolanie Grékyne Marie Sakkariovej.

Cori Gauffová v osemfinále Australian Open. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Cori Gauffová Cori Gauffová v osemfinále Australian Open.

Výsledkový obrat v jej podaní bol 6:7 (4), 6:3, 6:2. Kvitová si počká na víťazku zápasu Ashleigh Bartyová (Aus.-1) – Alison Riskeová (USA-18). „Ani neviem, ako som našla svoju hru. Spočiatku som bola nervózna, loptičky mi lietali mimo, necítila som sa dobre. Iba som hrala a čakala, kým to príde. Vedela som, že to nebude jednoduchý zápas,“ uviedla Kvitová.

Dvojhra – ženy – 3. kolo:
Sofia Keninová (14-USA) – Cori Gauffová (USA) 6:7 (5), 6:3, 6:0, Ons Jabeurová (Tunis.) – Čchiang Wang (27-Čína) 7:6 (4), 6:1, Petra Kvitová (7-ČR) – Maria Sakkariová (22-Gréc.) 6:7 (4), 6:3, 6:2

Kužmovú so Sasnovičovou čakajú víťazky WTA Finals

Slovenka Viktória Kužmová a Bieloruska Alexandra Sasnovičová postúpili v Melbourne už do osemfinále štvorhry. V nedeľňajšom zápase si poradili s kazašskou dvojicou Zarina Dijasová, Jelena Rybakinová 6:4, 7:5. Zápas trval 91 minút a pätnásty nasadený pár turnaja premenil hneď svoj prvý mečbal.

Na kurte číslo osem začal slovensko-bieloruský pár veľmi dobre a rýchlo si vypracoval náskok 4:1 s dvoma brejkmi vo vrecku. Následne síce Kužmová prišla o svoje podanie, ale bola to práve 21-ročná Košičanka, ktorá v závere setu predviedla vynikajúcu hru. V dôležitom desiatom geme zahrala dva víťazné údery, „nechytateľným“ bekhendom po čiare ukončila prvé dejstvo po 41 minútach.

Viktória Kužmová. Foto: SITA/AP, Michel Euler
Viktória Kužmová Viktória Kužmová.

Na začiatku druhého setu si obe dvojice vymenili podania a nepustili súperky do trháku. Kľúčový sa napokon ukázal byť jedenásty gem, v ktorom hráčky z Kazachstanu neudržali servis a následne pri podaní Kužmovej nezískali ani jednu loptičku. Najlepšia tenistka SR v roku 2019 kvalitne podávala, čo v záverečnom geme využila Sasnovičová na zahranie jednoduchých volejov.

V súboji o postup do štvrťfinále čakajú Kužmovú so Sasnovičovou súperky najťažšieho kalibru. Na druhú stranu kurtu sa postavia nasadené dvojky turnaja a šampiónky z ostatných dvoch edícii WTA Finals – Maďarka Timea Babosová a Francúzka Kristina Mladenovicová. Táto dvojica obhajuje v Melbourne finálovú účasť. Vlani v súboji o titul nestačila na domácu Samanthu Stosurovú a Číňanku Šuaj Čang.

V 1. kole miešanej štvorhry Kužmová s Filipom Poláškom neuspela. Austrálsko-holandskému páru Samantha Stosurová, Jean-Julien Rojer podľahli hladko 1:6, 2:6.

Mix – 1. kolo:
Samantha Stosurová, Jean-Julien Rojer (Austr./Hol.) – Viktória KUŽMOVÁ, Filip POLÁŠEK (SR) 6:1, 6:2

Štvorhra žien – 2. kolo:
Viktória Kužmová, Alexandra Sasnovičová (SR/Biel.-15) – Zarina Dijasová, Jelena Rybakinová (Kaz.) 6:4, 7:5

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Australian Open #Viktória Kužmová