Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbská mánia v Austrálii. Djokovič ďakoval aj Vajdovi

Po Rusoch a domácich Austrálčanoch postúpili do semifinále ATP Cupu aj tenisti Srbska. Zverenci kapitána Nenada Zimonjiča si v úvodnom piatkovom štvrťfinále poradili s Kanaďanmi hladko 3:0, súpermi Srbov v sobotňajšom semifinále budú Rusi. Domáci Austrálčania vyzvú Španielov.

10.01.2020 10:28 , aktualizované: 15:37
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič rozdáva autogramy natešeným fanúšikom.
debata (1)

Prvý rozhodný krok k postupu Srbov cez kanadských mladíkov urobil Dušan Lajovič hladkým triumfom nad 19-ročným Félix Auger-Aliassimem 6:4, 6:2.

Potom však nasledovala dráma medzi Novakom Djokovičom a 20-ročným Denisom Shapovalovom, ktorú pre seba rozhodol favorizovaný Srb až po 2:41 h premenením štvrtého mečbalu. Djokovič vyhral 4:6, 6:1, 7:6 (4), hoci v treťom sete bol dve loptičky od víťazstva už za stavu 5:4 a 30:30.

V tajbrejku viedla svetová dvojka už 6:1, ale nezlomný ľavák Shapovalov ešte znížil na 4:6. Štvrtý mečbal už Djokovič nepremárnil. Záverečná štvorhra znamenala už len úpravu výsledku, pôvodne nominovaných hráčov nahradili iní.

Srbi v zostave Nikola Čačič, Viktor Troicki zdolali kanadských súperov Petra Polanského a Adila Shamasdina 6:3, 6:2.

Kým súboje v základných skupinách ATP Cupu sa hrali v rôznych austrálskych dejiskách, celá vyraďovacia časť sa koná v Sydney a práve tam našli Srbi skvelých fanúšikov. V zápase mali obrovskú prevahu v hľadisku.

„Ďakujem, boli ste fantastickí. V Brisbane sme mali veľkú podporu, ale toto je úplne iná úroveň. Som veľmi vďačný všetkým fanúšikom, ktorí nás tak hlasno povzbudzovali, nielen tým srbským,“ povedal Novak Djokovič v prvom televíznom rozhovore a pridal aj poďakovanie v rodnom jazyku.

Šestnásťnásobného grandslamového šampióna na rozdiel od Davisovho pohára na ATP Cupe teší, že na lavičke okrem kapitána Nenada Zimonjiča sedia aj všetci jeho spoluhráči a tiež slovenský tréner Marián Vajda.

"Páči sa mi, že v tomto koncepte tímovej súťaže s vami žije celá lavička. Vážim si prítomnosť spoluhráčov aj trénera Vajdu. Vnímam to veľmi pozitívne.

Shapovalov odohral skvelý zápas. Bolo to ťažko a tvrdo vybojované víťazstvo a veľmi mi pomohla práve podpora z hľadiska aj lavičky," dodal Djokovič.

Španieli si na ceste do semifinále poradili s Belgičanmi, ale na postup sa poriadne nadreli. Robert Bautista-Agut síce zdolal Kimmera Copejansa 6:1, 6:1, no Rafael Nadal potom prekvapujúco podľahol Davidovi Goffinovi 4:6, 6:7 (3) a rozhodnúť tak musela štvorhra.

Úradujúci víťazi Davishvho pohára v nej nastúpili s Nadalom a Pablom Carrenom-Bustom, s belgickým párom Sander Gillé, Joran Vliegen prehrali prvý set v tajbrejku.

V druhom však súperov brejkli v jedenástej hre a vynútili si supertajbrejk. V ňom prehrávali 0:1 a 2:3, no potom sa dostali k štyrom mečbalom (9:5) a tretí z nich aj využili na postup ďalej.

ATP Cup, štvrťfinále, piatok

Srbsko – Kanada 3:0
Dušan Lajovič – Félix Auger-Aliassime 6:4, 6:2
Novak Djokovič – Denis Shapovalov 4:6, 6:1, 7:6 (4)
Nikola Čačič, Viktor Troicki – Peter Polansky, Adil Shamasdin 6:3, 6:2

Belgicko – Španielsko 1:2
Kimmer Copejans – Robert Bautista-Agut 1:6, 4:6
David Goffin – Rafael Nadal 6:4, 7:6 (3)
Sander Gillé, Joran Vliegen – Pablo Carreno-Busta, Rafael Nadal 7:6 (7), 5:7, 7:10 (zápasový tajbrejk)

Semifinálové dvojice Rusko – Srbsko Austrália – Španielsko

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #ATP Cup