Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dôležitejšie než šport. Tenisti sa mobilizujú na pomoc Austrálii

Austrálska tenistka Ashleigh Bartyová venuje všetky svoje prémie z turnaj WTA v Brisbane na pomoc v boji proti požiarom v jej rodnej krajine. Dvadsaťtriročná svetová jednotka sa na podujatí s celkovou dotáciou takmer 1,5 milióna austrálskych dolárov predstaví ako najvyššie nasadená. Zahrá si aj štvorhru po boku Holanďanky Kiki Bertensovej.

05.01.2020 15:39
Nick Kyrgios Foto: ,
Nick Kyrgios po 20 esách v zápase prispel sumou 4000 austrálskych dolárov.
debata (9)

Austráliu sužujú niekoľko týždňov rozsiahle požiare, ktoré zničili viac ako 1200 domov a zdevastovali rozsiahle prírodné oblasti. Podľa posledných údajov majú na konte 24 ľudských životov a pol miliardy zvierat.

„Teraz sa tu dejú oveľa väčšie a dôležitejšie veci ako tenis, o ktoré sa musíme starať. Naozaj je to hrozné, prvýkrát som videla rozsah katastrofy, keď som sa v novembri vracala domov. Potrvá dlhú dobu, kým sa dajú veci do poriadku,“ citoval Bartyovú web BBC.

Pomoc Austrálií avizovali aj iné tenistky a tenisti. Češka Karolína Plíšková sľúbila, že za každé eso na úvodných turnajoch v Austrálii venuje 200 dolárov obetiam požiarov. „Milujem túto krajinu, takže som sa rozhodla prispieť,“ citoval Plíškovú web iDnes.cz.

Pomoc prisľúbila aj Karolína Plíšková. Foto: SITA/AP, Andy Wong
Karolína Plíšková Pomoc prisľúbila aj Karolína Plíšková.

S iniciatívou prišli hráčky Samantha Stosurová a Ellen Perezová, neskôr sa pridali ďalší. „Prispejem bez ohľadu na výkon, pretože moje jedno náhodné eso by veľmi nepomohlo,“ uviedla Arina Rodionovová.

Medzi mužmi sa zapojili napríklad Nick Kyrgios. Ten hrá na turnaji ATP Cup a po piatkovom prvom zápase proti Nemcovi Janovi-Lennardovi Struffovi, v ktorom dosiahol dvadsať es, prispel sumou 4000 austrálskych dolárov.

„Vôbec mi nejde o zásluhy, ide o viac. Každý kto prispeje presahuje hranice tenisu. Peniaze pôjdu skutočným ľuďom, hasičom aj zvieratám, všetkým, kto prišli o svoje domovy,“ uviedol Kyrgios a vyzval prostredníctvom twitteru na ďalšiu pomoc.

Bokom nezostala ani Austrálska tenisová federácia, ktorá za každé eso na turnajoch ATP v Brisbane, Perthe a Sydney pridá do fondu 100 dolárov.

Pod rozsiahle požiare sa podpísali rekordné horúčavy a suchá. Podľa BBC požiar od 1. júla zasiahol 40-tisíc kilometrov štvorcových v Novom Južnom Walese.

Dym zamoril hlavné mesto Canberra, ktoré má podľa internetového portálu Air Visual v súčasnosti najznečistenejšie ovzdušie na svete. Úrady museli zrušiť lety, zatvorili verejné budovy a dokonca začali rozdávať plynové masky, informovala agentúra AFP.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #Samantha Stosurová #Nick Kyrgios #Ashleigh Bartyová