Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Finalistky sú známe. Bartyová otočila zápas proti Plíškovej

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová sa stala prvou finalistkou dvojhry na MS WTA Tour v čínskom Šen-čene.

02.11.2019 14:16 , aktualizované: 17:13
Ashleigh Bartyová, Karolína Plíšková Foto: ,
Ashleigh Bartyová (vľavo) prijíma gratuláciu k postupu od Karolíny Plíškovej.
debata (1)

Obhajkyňa titulu viedla v semifinále nad Švajčiarkou Belindou Bencicovou 5:7, 6:3, 4:1, keď jej súperka zápas skrečovala. Svitolinová natiahla víťaznú šnúru na MS WTA na deväť zápasov.

V nedeľňajšom finále sa stretne s jednotkou svetového rebríčka Ashleigh Bartyovou z Austrálie. Tá v druhom semifinále zdolala turnajovú dvojku Češku Karolínu Plíškovú 4:6, 6:2, 6:3.

Ukrajinka sa môže stať po Serene Wiliamsovej prvou tenistkou od roku 2014, ktorá obháji titul na tomto turnaji.

Pre Bencicovú je semifinále na MS WTA Tour vyvrcholením úspešnej sezóny, v ktorej sa vrátila do prvej desiatky rebríčka WTA po dlhom zranení.

Vo vyrovnanom prvom sete, ktorý Bencicová vyhrala 7:5 rozhodla až 13. hra, v ktorej 22-ročná Švajčiarka druhýkrát prelomila Svitolinovej podanie. Tesne predtým sa však nechala ošetriť v dôsledku svalových problémov a zdravotný problém ju limitoval aj v ďalšom priebehu zápasu.

Hneď v úvode druhého setu Svitolinová získala Švajčiarkin servis a náskok udržala do záveru setu, hoci musela odvracať tri brejkbaly súperky. Tretie dejstvo už malo rýchly priebeh.

Belinda Bencicová odvracia úder Eliny... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Belinda Bencicová Belinda Bencicová odvracia úder Eliny Svitolinovej.

Bencicová stratila hneď svoje prvé podanie, Svitolinová pridávala fiftíny trpezlivou hrou od základnej čiary, zatiaľ čo sa jej súperka dopúšťala nevynútených chýb v snahe čo najrýchlejšie ukončiť výmenu. Po odohraní piatej hry za stavu 1:4 Bencicová pre pretrvávajúce zdravotné problémy skrečovala.

„Z postupu do finále mám radosť, mrzí ma však, že som nevyhrala po premenenom mečbale. Belinde želám, aby sa čím skôr uzdravila a vrátila na kurt ešte silnejšia. Šampionát WTA je posledný turnaj v sezóne. Už cítim únavu, no v nedeľu dám do toho všetko a pokúsim sa obhájiť vlaňajší titul,“ povedal po zápase Svitolinová.

Bartyová si už v predstihu zabezpečila post koncoročnej svetovej jednotky. V prvom sete nenašla recept na vlaňajšiu finalistku šampionátu WTA. Plíšková výborne podávala, dokázala súperku dostať pod tlak. Od stavu 2:2 v druhom dejstve však bola Austrálčanka na dvorci lepšou hráčkou. Umne menila rytmus, účinne využívala slajz.

Plíšková stratila úderovú istotu, robila priveľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn Bartyovej. V treťom sete Austrálčanka vďaka brejku v šiestom geme odskočila Plíškovej na 5:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca.

Bartyová má so Svitolinovou nepriaznivú bilanciu 0:5, v Šen-čene sa ju pokúsi prvýkrát zdolať a ukončiť jej deväťzápasovú víťaznú sériu na Masters. „Finálový zápas si chcem užiť. Nemám čo stratiť. pokúsim sa zakončiť mimoriadne úspešnú sezónu víťazne,“ uviedla Austrálčanka pre akreditované médiá po postupe do prvého finále na MS WTA Tour v kariére.

MS WTA semifinále – dvojhra:
Elina Svitolinová (8-Ukr.) – Belinda Bencicová (7-Švaj.) 5:7, 6:3, 4:1 – skreč Bencicovej
Ashleigh Bartyová (1-Austr.) – Karolína Plíšková (2-ČR) 4:6, 6:2, 6:3

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Belinda Bencicová #Elina Svitolinová #Turnaj majsteriek 2019