Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vráť sa do kuchyne? Šampiónke z Číny závidí aj boháč Djokovič

Je to nekonečná debata - o rovnoprávnosti, zásluhách, dvoch pohlaviach. A najmä o obrovských peniazoch, ktoré deň čo deň hýbu svetom.

30.10.2019 15:25
Belinda Bencic, Petra Kvitová Foto: ,
Belinda Bencicová (vľavo) a Petra Kvitová. Aj jedna z týchto tenistiek sa môže tešiť z viac ako štyroch miliónov dolárov.
debata (24)

Torta s polevou i čerešňou

Muži a ženy.

Mali by dostávať za rovnakú prácu tú istú plácu? Minimálne v kolotoči profesionálneho tenisu ide o otázku, ktorá roky (či skôr desaťročia) vyvoláva vášne. A najmä u nežnejšieho pohlavia negatívne emócie.

„Frustruje ma, keď viem, že som na úspechoch drela rovnako tvrdo a obetovala pre ne rovnako veľa ako moji mužskí kolegovia, no nedočkala som sa tej istej odmeny. Nechcem sa dožiť toho, že môj syn raz bude brať za rovnakú prácu väčšie peniaze ako moja dcéra,“ uviedla pred tromi rokmi v otvorenom liste Serena Williamsová, 23-násobná grandslamová šampiónka.

Jedna z najúspešnejších športovkýň v dejinách už nemohla ďalej mlčať. Vedela, že keď sa ozve, budú jej silný hlas počuť fanúšikovia, funkcionári, hráči a hráčky po celom svete.

Americká tenistka Serena Williamsová. Foto: TASR/AP, Sarah Stier
Serena Williamsová Americká tenistka Serena Williamsová.

Tak, ako im zneli v ušiach slová Billie Jean Kingovej – ženy, ktorá v roku 1970 zinkasovala za triumf v Ríme 600 dolárov. Kým jej mužský kolega bral 3500…

„Od momentu, keď sme sa narodili, nám vraveli, aby sme zostali v úzadí. A robili len komparz. Lenže to nám viac nestačí. Nie sme spokojné s omrvinkami. Chceme celú tortu – s polevou a čerešňou na vrchu. Tak, ako ju zakaždým dostanú muži,“ uviedla jedna z priekopníčok za rovnoprávnosť v tenise.

Kľaknite na kolená, ďakujte mužom

Obe legendy s nevôľou reagovali aj na moment z marca 2016, o ktorý sa postaral Ray Moore. Vtedajší riaditeľ prestížneho turnaja v Indian Wells vyriekol pamätnú vetu, ktorá niektorých pobavila, iných pohoršila.

„Keby som bol tenistkou, každý večer by som pokľakol na kolená a ďakoval Bohu, že sa narodili Roger Federer a Rafael Nadal, pretože oni tento šport dostali tam, kde je dnes.“

Roger Federer. Foto: Reuters, PIERRE ALBOUY
Roger Federer Roger Federer.

Moore našiel mnoho odporcov, ale aj početnú skupinu podporovateľov. Tí sypali z rukáva jeden argument za druhým: prečo by mali ženy dostávať rovnaké peniaze ako muži, keď na kurte strávia podstatne menej času, pýtali sa. Lákadlom pre sponzorov sú mužské hviezdy, nie ženské, tvrdili.

„Krátko po tom, ako Moore povedal tieto slová, som dostala niekoľko esemesiek od hráčov ATP. Provokovali ma s tým, že má pravdu,“ prehovorila v tých dňoch americká tenistka Nicole Gibbsová.

„Ako žena sa občas cítim, že musím bojovať o základný rešpekt. Počas zápasov si dokonca predstavujem všetky tie tweety, ktoré dostanem. Ako napríklad: tvoj názor nikoho nezaujíma, si len slabá tenistka. Vráť sa do kuchyne, tam budeš užitočná,“ posťažovala sa vtedy hráčka ôsmej svetovej desiatky.

Tak či onak, Moore sa následne za výrok ospravedlnil a dobrovoľne zosadol zo stoličky pre šéfa turnaja, ktorý mnohí označujú za piaty grandslam a patrí medzi najlukratívnejšie v bohatom tenisovom kolotoči.

Majsterka zarobí viac ako majster

Aj tieto kroky a mnohé výmeny názorov prispeli k tomu, že platová rovnoprávnosť medzi tenistami a tenistkami nabrala v poslednom období úplne nový rozmer.

Víťaz i víťazka každého grandslamového turnaja dostávajú na účet rovnakú sumu – na Australian Open to bolo tohto roku 2,9-milióna dolárov, na Roland Garros 2,5-milióna, vo Wimbledone 3 milióny, najviac brali šampióni z US Open – po 3,8-milióna dolárov.

Elina Svitolinová - víťazka predošlého Turnaja... Foto: SITA/AP, Vincent Thian
Elina Svitolinová tenis Elina Svitolinová - víťazka predošlého Turnaja majsteriek.

To však nie je – ani zďaleka – najvýraznejší úspech boja tenistiek za rovnaké platové podmienky. Ohromný posun ponúka Turnaj majsteriek, ktorý sa koná v týchto dňoch v Šen-čene. Tradičné podujatie, ktoré hostí osem najlepších hráčok sezóny, sa pýši dotáciou 14 miliónov dolárov.

Prémia pre víťazku? Je rekordná – v histórii tenisu (nielen ženského) sa nikdy nestalo, aby šampión(ka) akéhokoľvek turnaja zarobil(a) také veľké peniaze.

V prípade, že hráčka v základnej skupine ani raz neprehrá, odnesie si z Číny 4,7 milióna dolárov (pre zaujímavosť – premiérová šampiónka Turnaja majsteriek si prilepšila o 25-tisíc dolárov).

Podstatne menej svietilo na šekoch všetkých tohtoročných grandslamových víťazov, menej zarobí aj najúspešnejší na londýnskom Turnaji majstrov, kde sa predstavia také esá, akými sú Novak Djokovič, Rafael Nadal či Roger Federer. Dokonca o dva milióny!

„Za rovnaké odmeňovanie tenistiek sme bojovali viac ako päť desaťročí. Sme hrdí na to, že sa nám aj vďaka partnerom v Číne darí napĺňať jeden zo základných princípov WTA,“ uviedol pre CNN Steve Simon, výkonný riaditeľ organizácie.

„Takto je to správne. Veď ženy predsa robia všetko to, čo muži,“ doplnila ho Chris Evertová, bývalá svetová jednotka, víťazka 158 turnajov, z toho osemnástich grandslamových.

Viac peňazí pre viac tenistov

Zdá sa, že téma rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami sa – aspoň na čas – ponesie v zmierlivom tóne. Na stole je však ďalší problém, ktorý otvorila skupina okolo Vaseka Pospisila, Sloane Stephensovej či hviezdneho Novaka Djokoviča.

Novak Djokovič. Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Novak Djokovič Novak Djokovič.

Tá tlačí na šéfov grandslamových turnajov, aby z celkového koláča príjmov ukrojili väčšiu časť pre hráčov a hráčky. Nejde im však o to, aby hviezdy, ktoré už teraz zarábajú horibilné sumy, brali ešte viac.

„Práve naopak, naším cieľom je, aby solídne peniaze nedostávalo len sto, ale minimálne tristo najlepších tenistov,“ uviedol Pospisil.

Kedy (a či vôbec) si obe strany sadnú za stôl, je otázne. Isté je len jedno – ak ide o peniaze, diskusií a tém (nielen v tenise) nikdy nie je dosť.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #turnaj majsteriek #Serena Williams #Sloane Stephensová #Billie Jean Kingová