Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polášek sa v Pekingu natiahol za Londýnom

Sezóna snov sa stále neskončila.

07.10.2019 09:30
Filip Polášek, Ivan Dodig Foto: ,
Filip Polášek a Ivan Dodig s trofejou z Pekingu.
debata

Semifinále Wimbledonu, ani víťazstvo na silne obsadenom turnaji kategórie Masters v Cincinnati neboli pre slovenského tenistu Filipa Poláška v tomto rokou konečnou.

Skúsený deblista spolu s Chorvátom Ivanom Dodigom v nedeľu ovládli podujatie v Pekingu. Vo finále si poradili s druhým nasadeným párom – Poliakom Lukazsom Kubotom a Brazílčanom Marcelom Melom – za 91 minút 6:3, 7:6 (4).

Pre 34-ročného Slováka je čínske víťazstvo celkovo 14. v debli – na úrovni ATP je to však iba druhý triumf. Za ten posledný si s Dodigom rozdelí solídnu prémiu – 228-tisíc amerických dolárov. Okrem toho získa aj 500 bodov do svetového rebríčka, v jeho novom vydaní sa posunul už na 25. miesto.

„S naším výkonom sme spokojní. V uplynulých desiatich dňoch sme tvrdo trénovali a v Číne sme boli už týždeň pred turnajom, takže sme boli pripravení. Cesta za víťazstvom bola náročná, zdolali sme silných súperov, vrátane singlových špecialistov Dominica Thiema s Fabiom Fogninim. Nebolo to o jedinom zápase, predviedli sme štyri dobré výkony za sebou,“ povedal Polášek na webe ATP.

Filip Polášek (vľavo) a Ivan Dodig. Foto: SITA/AP, John Minchillo
Filip Polášek (vľavo) a Ivan Dodig Filip Polášek (vľavo) a Ivan Dodig.

Predstaví sa na Turnaji majstrov?

Ešte dôležitejšie je, že úspešný pár sa v tohtoročnom renkingu deblových dvojíc posunul na 9. miesto a iba 200 bodov ho delí od elitnej osmičky. Tá sa čoskoro predstaví na záverečnom Turnaji majstrov v Londýne.

„My sa však na to nesústredíme. Zameriavame sa na veci, ktoré môžeme ovplyvniť, teda na výkony v jednotlivých zápasoch. Ak budú dostatočné a pár ich vyhráme na tých správnych turnajoch, môže sa nám podariť postúpiť,“ dodal pre TASR.

Zdá sa, že Polášek definitívne k sebe našiel vhodného partnera. S Dodigom dosiahol tento rok najväčšie úspechy v kariére. Pripomíname, že Slovák pred časom pre bolesti v chrbte na niekoľko sezón prerušil kariéru.

„Ivan mi písal po Paríži, hľadal partnera na Antalyu a Wimbledon a pýtal sa, ako som na tom. Vôbec nebolo isté, či sa na základe môjho rebríčka dostanem do Wimbledonu, ale zobral som to a vyšlo to oveľa lepšie, ako sme čakali,“ opisoval nedávno spôsob, akým sa dal s Dodigom dohromady.

A potom pridal aj príhodu, ktorá rozhodla o tom, že sa vráti k tenisu. „Nerátal som, že sa niekedy vrátim, ale samozrejme, som za to rád. Zlom nastal, keď ma jeden pán oslovil, či by som nechcel hrať ligu v Nemecku. Prikývol som. Za dva, tri mesiace som zistil, na čom som. Telo ma nebolelo, takisto úroveň bola veľmi solídna. Povedal som si, že to skúsim na mesiac a odvtedy som sa nezastavil,“ vysvetlil.

Napriek svojmu veku má Polášek pred sebou stále veľmi veľa. Jeho 34 rokov nie je v deblovom kolotoči žiadna výnimka.

„S viacerými chalanmi sme sa smiali, že v 33 rokoch som na štvorhru stále mladý a pokojne môžem hrať ďalších päť či šesť rokov. V podstate som skončil skoro a zároveň som aj po druhý raz skoro začal. Mnohí hráči sa rozhodnú pre štvorhru po tridsiatke. To znamená, že teraz som v podstate stále na začiatku,“ povedal nedávno pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #ATP #Filip Polášek #Ivan Dodig