Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gombos to zvládol. Slováci postupujú do bojov o finálový turnaj

Slovenskí tenisti sa prebojovali do marcovej kvalifikácie o postup na budúcoročný finálový turnaj Davisovho pohára v Madride.

14.09.2019 17:39 , aktualizované: 20:00
Slovensko tenis Foto: ,
Slovenskí tenisti sa radujú z postupu do marcovej kvalifikácie.
debata (5)
Postup slovenských tenistov cez Švajčiarsko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Deblisti Filip Polášek (uprostred) a Igor...

V zápase 1. skupiny euro-africkej zóny vedú na antuke v bratislavskom NTC nad Švajčiarskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa postaral Norbert Gombos, ktorý deklasoval švajčiarsku jednotku Henriho Laaksonena za 50 minút 6:1, 6:1. Gombos nahradil v úvodnom sobotňajšom singli pôvodne nominovaného Martina Kližana.

Gombos od začiatku duelu s Laaksonenom, ktorý mal v nohách štvorhru, na dvorci dominoval. Hneď v úvodnom geme prelomil podanie Švajčiara a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Gombos výborne podával i returnoval, mal navrch vo výmenách, jeho údery mali správnu dĺžku.

Laaksonen pôsobil na kurte unaveným dojmom, mal problémy s pohybom a kopil nevynútené chyby. V prvom sete uhral iba jediný gem a v druhom rýchlo prehrával 0:5. Namotivovaný Gombos zápas s prehľadom dotiahol do víťazného konca, keď v siedmom geme premenil po skvelom obhodení pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Polášek so Zelenayom úspešní

O dôležitý druhý bod pre domáce farby sa na antuke v bratislavskom NTC postarali Filip Polášek s Igorom Zelenayom, ktorí zdolali pár Henri Laaksonen, Jerome Kym 6:3, 6:3. Slováci sú tak bližšie k účasti v marcovej kvalifikácii o postup na budúcoročný finálový turnaj v Madride.

Polášek so Zelenayom v dueli proti Laaksonenovi s Kymom potvrdili úlohu favoritov. Od začiatku kvalitne podávali, súperov prevýšili na returne, na sieti pôsobili deblovejším dojmom. Za stavu 3:2 prelomili podanie 16-ročného Kyma, ktorý nastúpil namiesto pôvodne nominovaného Marca-Andreu Hüslera a prvý set získali vo svoj prospech. Za stavu 5:3 slovenský tandem prehrával pri podaní Poláška 0:30, no následne získal štyri fiftíny za sebou.

O osude druhého dejstva rozhodol piaty gem, v ktorom Slováci po Poláškovom lobe zobrali Švajčiarom podanie. V ďalšej hre Helvéti veľmi dobre returnovali a dostali sa k trom šanciam na rebrejk. Polášek si však podržal servis a domáci pár už dotiahol zápas do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil po dvojchybe Kyma hneď prvý mečbal.

Zelenay si po skončení duelu pochvaľoval spoluprácu s deblovým partnerom. „S Filipom sa mi hralo výborne. Som šťastný, že sa nám podarilo vybojovať pre Slovensko druhý bod. Máme podobnú hru, obaja máme výborné podanie i volej. V Davis Cupe sme síce nejaký čas spolu nehrali, no nemuseli sme sa si na seba dlho zvykať,“ uviedol v prvej reakcii.

Pre Poláška bol švajčiarsky pár neznámou. „Laaksonen štvorhry príliš nehráva a mladého Kyma som v zápase ešte nevidel. Postupne sme si však Švajčiarov oťukali. Veľmi dôležitý bol gem za stavu 3:2 v druhom sete, v ktorom sme pri mojom servise odvrátili tri brejkbaly. S Igorom sme si rozumeli výborne, obaja vnímame štvorhru veľmi podobne.“

1. skupina euro-africkej zóny Davisovho pohára

SLOVENSKO – Švajčiarsko 3:1

Martin Kližan – Sandro Ehrat 2:6, 6:7 (7)

Andrej Martin – Henri Laaksonen 6:2, 4:6, 7:5

Filip Polášek, Igor Zelenay – Jerome Kym, Laaksonen 6:3, 6:3

Norbert Gombos – Laaksonen 6:1, 6:1

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Igor Zelenay #Davisov pohár 2019