Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Serena stráca zabijacký inštinkt

Posledné štyri grandslamové finále jej rekordný 24. titul nepriniesli. Serena Williamsová prehrala postupne s Angelique Kerberovou, Naomi Osakovou, Simonou Halepovou a naposledy s Biancou Andreescuovou.

11.09.2019 06:00
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová sa počas finále neraz hnevala. Občas pôsobila rezignovane.
debata

Američanka má 38 rokov, skúseností na rozdávanie, ale ani ona nie je výnimkou – v tenise je faktor hlava polovicou úspechu. „Rodina Williamsovcov bola vždy špecifická. V rámci ženského tenisu fungovala ako štát v štáte. Obe sestry boli vychovávané v duchu kultu výnimočnosti. Táto situácia sa teraz mení,“ vraví športový psychológ Peter Bielik (50).

Vraví sa, že čím je človek starší, tým je zrelší. Platí to?

Väčšinou áno. V živote, ale aj v športe.

Sú zrelí ľudia odolnejší?

Táto premisa je už iná káva – vôbec to nie je také jednoznačné, ako by sa mohlo zdať. U športovcov môže dôjsť k tomu, že s pribúdajúcim vekom sú citlivejší. Serena Williamsová sa naviac stala matkou a je zrejmé, že v uplynulých rokoch stratila niečo zo svojho zabijackého inštinktu.

Prehrala už štvrté grandslamové finále v rade. To zrejme nebude náhoda…

Asi nie. Čísla zvyčajne majú nejakú výpovednú hodnotu. Rodina Williamsovcov – Serena aj Venus – bola vždy špecifická. V rámci ženského tenisu fungovala ako štát v štáte. Vždy si šla svojou cestou. Obe sestry boli vychovávané, pripravované a trénované v duchu kultu výnimočnosti. Tým, že mali vynikajúce fyzické dispozície a na nich založený svoj tenis, napĺňali to aj v praxi. Táto situácia sa teraz mení. Serena síce stále patrí medzi absolútnu špičku – napokon, za posledné dva roky hrala v štyroch veľkých finále – ale už nie je natoľko výnimočná. Sú tu aj iné hráčky. Stále ju však vnímajú ako legendu.

Američanky Serena a Venus Williamsové po finále... Foto: SITA/AP, ELISE AMENDOLA
Serena a Venus Williamsová Američanky Serena a Venus Williamsové po finále US Open v roku 2002.

Nezväzuje ju aj historický rekord Margareth Courtovej, ktorý má na dosah?

Určite. Williamsovci síce vyhlasujú, že to neriešia, ale neverím tomu. Tým, že bola vychovávaná ako výnimočná tenistka, tento rekord jej musí v hlave rezonovať. Aby mala svoju jedinečnosť podopretú aj číslami.

Od septembra 2017 je matkou. Nemohlo sa stať, že tenis šiel na druhú koľaj?

Ak aj niečo také niekedy povedala, bolo to len preto, že sa to takto hovorí, alebo ľudia to chcú počuť. Podľa toho, ako sa Serena dlhodobo správa, som presvedčený, že nejde o zmenu priorít. Jej problém spočíva niekde inde.

Kde?

Ak by sa prestala sústrediť výlučne na vyhrávanie grandslamových turnajov, mohlo by jej to pomôcť. Na druhej strane – pre niekoho, kto na okruhu WTA dominuje tak dlho, to musí byť neuveriteľne náročné. Ísť si zahrať len preto, že ma to baví, zrejme Serena nepozná.

Američanka často pripomína materstvo – doteraz však boli len tri matky, ktoré získali grandslamový titul. Neženie ju aj to?

Nevylučujem to. Americká spoločnosť je zameraná na štatistiky a čísla – keď prekonáte rekord, navždy sa zapíšete do dejín. Byť jednou zo štyroch je stále veľmi lákavé.

Na Australian Open by mohla hrať ďalšie grandslamové finále. Nehrozí jej v hlave psychický blok?

Sú dve možnosti – buď sa s tým popasuje, alebo prehrá a ešte ho posilní. Čoskoro bude mať 38 rokov a do Australian Open zostáva stále päť mesiacov – môže sa stať, že rezignuje na zisk 24. grandslamového titulu. Aj keď ja si myslím, že za ním pôjde ako pitbull.

Kedysi pôsobila ako mašina, ktorá nemilosrdne ničila všetky súperky. Vytráca sa z nej vekom chladnokrvnosť?

Je to vidieť predovšetkým vo vypätejších situáciách. Kedysi mala na palete iba dva druhy emócií – túžbu po víťazstve a agresivitu. Dnes vidíme aj iné…

Často hľadí na oblohu, rozpažuje ruky a občas pôsobí až rezignovane. O čom to svedčí?

Akoby hovorila – viem, čo všetko som dosiahla, ale nerozumiem, prečo to zrazu nejde. Serena bola zvyknutá neustále víťaziť a dnes má pocit, že aj keď tenisu obetuje všetko, nefunguje to.

Bianca Andreescuová je kráľovnou US Open Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, s manželom...

Trúfajú si dnes na ňu súperky viac?

Určite. Každé jej zaváhanie je pre nich signál, že Serena je zraniteľná. Nie je to iba o výsledkoch, ale aj o emóciách, ktoré u nej ostatné hráčky dosiaľ nevideli. V minulosti ju vnímali ako stroj a grandslamy boli predovšetkým o tom, koho zdolá vo finále – to sa postupne vytráca. Zrazu ju berú ako ženu a hráčku. Ak by som bol v jej tíme, snažil by som sa ju presvedčiť, aby niektoré emócie nedávala najavo. Ak jej súperky vidia niečo v zmysle – neviem čo mám robiť, som len človek – dodáva im to sebavedomie.

Dá sa víťazstvo 19-ročnej Andreescuovej hodnotiť ako triumf bezstarostnosti nad skúsenosťou?

Nebolo by dobré, aby bezstarostnosť mala nádych jednoduchosti – Bianca hrala vynikajúci tenis. Bola však v inej pozícii ako Serena – bez toho, aby som znižoval jej kvalitu, zatiaľ to nie je veľká hviezda. Hrala však proti súperke, ktorá túži po rekordnom grandslame a stráca na tým kontrolu.

Rafael Nadal získal na US Open 19. titul z turnajov veľkej štvorky a tiež ho od rekordu delí už iba jediný triumf. Môže mať podobné problémy ako Serena?

Nadala limituje skôr zdravie – predsa len, počas karéry si prešiel rôznymi zraneniami. Španiela vnímam ako mentálne veľmi odolného tenistu, ak to fyzicky vydrží, môže to dokázať. Má väčšu šancu ako Serena.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bielik #Serena Williams