Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevídaný rozlet. Kanadská tínedžerka si za rok spravila meno i rešpekt

Mal to byť veľký večer Sereny Williamsovej. Hviezdny reparát za vlaňajšie zlyhanie. Oslava najväčšej postavy v histórii ženského tenisu pred zrakmi celebritnej spoločnosti.

08.09.2019 15:06
Bianca Andreescuová Foto: ,
Bianca Andreescuová s trofejou z US Open.
debata

Napokon z toho bolo len ďalšie sklamanie. Legendárnej Američankej zostal kyslý úsmev – ten pravý mala v sobotu večer na perách Bianca Andreescuová. Nová vychádzajúca hviezda. Mladšiu zo sestier Williamsových zdolala vo finále US Open 6:3, 7:5.

„Tuším, že pred rokom som ešte o tebe nepočula,“ začala dialóg s mladou Kanaďankou niekdajšia skvelá tenistka Pam Shriverová. Pochopiteľne, pred dvanástimi mesiacmi bola Andreescuová neokukanou tenistkou, ktorej talent síce veľa sľuboval, ale takých už v minulosti bolo, všakže…

Vlani v tomto čase bola iba svetovou 208-čkou, ktorá sa na US Open ani nedostala. V 1. kole kvalifikácie podľahla Oľge Danilovičovej 3:6, 5:7. Na sklonku minulej sezóny vyhrala malý turnaj v štáte Oklahoma s celkovou dotáciou 25-tisíc amerických dolárov. Málo na to, aby si ju ešte hviezdne súperky všimli.

Na začiatku januára už bola v rebríčku WTA na 152. mieste a v 1. kole kvalifikácie na turnaji v Aucklande vyprášila Kristínu Kučovú 6:2, 6:0. Práve v zápase proti 29-ročnej Bratislavčanke akoby odštartovala veľkú kariéru. Počas nasledujúceho týždňa sa Andreescuová porátala s Wozniackou, Venus Williamsovou a Hsieh Su-wei. Následne sa kvalifikovala aj na Australian Open, kde v 2. kole podľahla Lotyške Anastasiji Sevastovovej – odvtedy však na grandslamovom turnaji neprehrala.

V marci ako svetová 60-ka v Indian Wells zničilila Garbine Muguruzovú 6:0, 6:1 a o dva dni už mala aj finálový skalp Angelique Kerberovej. Na konci mesiaca bola na 24. mieste a hviezdna Nemka sa pred ňou musela skloniť opäť – tentoraz v Miami.

Andreescuová pre zranenie ramena vynechala Roland Garros i Wimbledon. Všetko si však vynahradila na US Open, po ktorom sa jej tohtoročná zápasová bilancia zastavila na čísle 45:4. Proti hráčkam z najlepšej desiatky 8:0!

Bianca Andreescuová je kráľovnou US Open Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, s manželom...

Dnes je z nej veľká hviezda, ktorá v rebríčku prvýkrát vtrhla medzi elitu. A rovno na piate miesto. „Nikdy som nepremýšľala nad slávou. Mojím hlavným cieľom je získať čo najviac grandslamových titulov a stať sa svetovou jednotkou,“ povedala po finále rodáčka z Toronta s rumunskými koreňmi.

Andreescuová je vôbec prvou tínedžerkou od roku 2006, ktorá vyhrala grandslam. Naposledy sa to podarilo Marii Šarapovovej práve v New Yorku.

Vo finále to bol historický súboj generácií. Zatiaľ čo Serena o 19 dní oslávi 38. narodeniny, Andreescová je ročník narodenia 2000. Rozdiel 18 rokov a 263 dní medzi finalistkami grandslamového turnaja je najvyšší v tzv. otvorenej ére v tenise.

Bianca Andreescuová a Serena Williamsová na... Foto: Reuters, Robert Deutsch
Bianca Andreescuová, Serena Williamsová Bianca Andreescuová a Serena Williamsová na ceremoniáli po finále.

Serena nevyužila ďalší pokus na vyrovnanie historického rekordu 24 grandslamových titulov, ktorý patrí Austrálčanke Margaret Courtovej. Bývalá svetová jednotka nezvládla štvrté veľké finále za sebou, v rozhodujúcom súboji o titul neuspela nedávno vo Wimbledone proti Simone Halepovej, vlani na tom istom turnaji proti Kerberovej a pred rokom na US Open proti Naomi Osakovej.

„Je to skutočná šampiónka a vždy som chcela byť ako ona. Kto vie, možno raz budem dokonca lepšia. Môj štýl hry je odlišný od väčšiny hráčok na okruhu WTA, čo považujem za svoju výhodu. Chcem sa stále zlepšovať a spraviť si v tejto branži meno,“ dodala Andreescuová.

Meno už má, od toho, aby bola lepšia ako Serena Williamsová, je však stále veľmi ďaleko. Ale človek nikdy nevie, možno sme svedkami zrodu novej éry.

Éry Biancy Andreescuovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Serena Williams #Bianca Andreescuová #US Open 2019