Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rok ako z rozprávky. Andreescuová v súboji generácií zdolala Serenu

Mladá Kanaďanka Bianca Andreescuová sa stala senzačne víťazkou ženskej dvojhry na US Open v New Yorku a vo veku 19 rokov a 83 dní sa teší z prvého grandslamového titulu v kariére.

08.09.2019 00:03 , aktualizované: 10:10
Bianca Andreescuová Foto: ,
Bianca Andreescuová s víťaznou trofejou.
debata (16)

Andreescuová nasadená ako pätnásta zdolala vo finále turnajovú osmičku Američanku Serenu Williamsovú 6:3, 7:5. Zápas trval 99 minút a víťazka premenila tretí mečbal, druhý pri podaní súperky.

Andreescuová v aktuálnom „online“ renkingu WTA poskočila z 15. na 5. miesto. Jej finálovej súperke S. Williamsovej bude v pondelkovom oficiálnom vydaní svetového rebríčka patriť 9. priečka.

Vo finále to bol historický súboj generácií. Zatiaľ čo S. Williamsová o 19 dní oslávi 38. narodeniny, Andreescuová je ročník narodenia 2000. Rozdiel 18 rokov a 263 dní medzi finalistkami grandslamového turnaja je najvyšší v tzv. otvorenej ére v tenise. Tínedžerka v newyorskom finále bola naposledy predtým Dánka Carolina Wozniacka presne pred 10 rokmi, ale neuspela.

Bianca Andreescuová je kráľovnou US Open Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, s manželom...

Andreescuová získala titul vo Flushing Meadows vo svojom debute na tomto podujatí a stala sa prvou kanadskou víťazkou turnaja tzv. veľkej štvorky v tenisovej „open ére“. Pred US Open uspela aj vo finále prestížneho turnaja v Toronte, čo znamená, že sériu víťazných zápasov natiahla už na trinásť. Andreescuová si z New Yorku odnáša víťazný šek na 3 850 000 USD pred zdanením, S. Williamsová polovicu z tejto sumy.

Serena Williamsová nevyužila ďalší pokus o vyrovnanie historického rekordu 24 grandslamových titulov, ktorý zatiaľ patrí iba Austrálčanke Margaret Courtovej. Bývalá svetová jednotka nezvládla štvrté grandslamové finále za sebou, v rozhodujúcom súboji o titul neuspela nedávno na Wimbledone proti Simone Halepovej, vlani na Wimbledone proti Angelique Kerberovej aj pred rokom na US Open proti Naomi Osakovej.

Serena má vo vrecku 23 grandslamových titulov, ale ten posledný sa datuje k januáru 2017 z Australlian Open. Teda ešte pred jej súťažnou prestávkou spôsobenou materstvom a založením si rodiny. Serena nepridala 102. víťazný zápas počas kariéry v New Yorku a neprekonala rekordný zápis seba aj krajanky Chris Evertovej. Šesťnásobná šampiónka Serena prvýkrát vyhrala US Open presne pred 20 rokmi, keď ešte nemala osemnásť a je finálová súperka Andreescuová nebola na svete.

Hneď v prvom geme zápasu si Serena Williamsová neudržala servis a jej o takmer 19 rokov mladšia súperka vzápätí zvýšila na 2:0. Serena sa potom dostala do zápasu, ale podanie Andreescuovej bolo nepriestrelné. Naopak za stavu 2:4 z pohľadu americkej legendy sa obe hráčky ťahali o gem vyše 10 minút.

Američanka odvrátila päť brejkbalov a napokon znížila na 3:4. Kanaďanka však pokračovala v sústredenom výkone a napriek jednému brejkbalu súperky zvýšila na 5:3. Serena potom viedla pri svojom podaní 40:30, ale nestačilo jej to. Súperka ju prinútila k chybe z forhendu a pri setbale zahrala domáca veteránka dvojchybu – 3:6.

V prvom sete urobila americká hráčka až 14 nevynútených chýb a dvakrát prišla o svoj servis. A v úvode toho druhého sa história zopakovala. Najprv Andreescuová hladko vyhrala svoje podanie a potom Serena čistou hrou prišla o to svoje a opäť na jeho konci „spáchala“ dvojchybu.

Andreescuová vzápätí nepotvrdila na 3:0, Serena jej aj s dávkou šťastia prvýkrát v zápase vzala podanie. Lenže nepomohla si. Nestabilné prvé podanie ju pripravilo o možnosť vyrovnať na 2:2 a kanadská tínedžerka zvýšila na 3:1. Potom sa už Andreescuová niesla na víťaznej vlne, zatiaľ čo jej skúsená súperka akoby predčasne rezignovala.

Bianca Andrescuuová počas výmeny so Serenou... Foto: SITA/AP, Sarah Stier
Bianca Andrescuuová, Serena Williamsová Bianca Andrescuuová počas výmeny so Serenou Williamsovou.

Za stavu 1:5 Serena predsa len ešte zabojovala. Víťazným úderom odvrátila prvý mečbal pri podaní súperky a premeneným druhým brejkbalom znížila na 2:5. Vzápätí svojím servisom nechala zaspomínať na lepšie časy a upravila na 3:5. Mladšia zo sestier Williamsových zrazu bola na koni.

Začali jej padať riskantné údery k čiaram a čistou hrou pri podaní súperky sa dostala na dostrel – 4:5. A neskôr aj vyrovnala na 5:5. Keď sa už zdalo, že mladá Kanaďanka sa aj pod ťarchou atmosféry na centrálnom newyorskom kurte psychicky zrútila, predsa len našla rytmus na podaní a pridala šiesty bod. To jej očividne pomohlo a v kombinácii s chybami súperky sa predsa len dočkala veľkého víťazstva. Druhý mečbal ešte Serena odvrátila esom, ale tretí už nie.

Bianca Andreescuová prijíma gratuláciu od... Foto: Reuters, Robert Deutsch
Bianca Andreescuová, Serena Williamsová Bianca Andreescuová prijíma gratuláciu od Sereny Williamsovej.

Andrescuová po zisku prvého grandslamového titulu ťažko hľadala slová.

"Nemôžem tomu uveriť, že hneď pri prvej účasti v hlavnej súťaži na US Open tu stojím s cennou trofejou. Tvrdo som pracovala, aby som dosiahla takýto úspech. Dnes sa mi splnil sen. Celý rok je pre mňa ako z rozprávky. Hrať vo finále na štadióne Arthura Ashea proti takej legende akou je Serena Williamsová je niečo úžasné. Nebolo to vôbec jednoduché.

Snažila som sa nesústrediť na to, kto je na druhej strane dvorca a som pyšná na to, ako som sa v tomto zápase dokázala so všetkým vyrovnať. Mala som proti sebe aj publikum. Chápem fanúšikov, že ste chceli, aby vyhrala Serena, ospravedlňujem sa vám.

Posledné gemy boli ťažké, Serena lepšie servovala, no zvládla som to. Vlani som sa trápila so zraneniami. Nevzdávala som sa však, mala som skvelú prípravu so svojím tímom. Verila som si. Je skvelé, že v tomto roku som si počas celej sezóny udržala momentum.

Na tomto turnaji som bola na vlne a vo veľkej eufórii. Ďakujem rodičom za všetko, čo pre mňa urobili, Bola to dlhá cesta snáď to bude pokračovať v tomto trende," uviedla Kanaďanka vo svojom príhovore.

Serena Williamsová napriek sklamaniu z prehry ocenila publikum.

„Ďakujem všetkým za podporu, boli ste úžasní. Za stavu 1:5 v druhom sete som to nezabalila, chcela som bojovať a ostať na kurte čo najdlhšie. Zlepšila som sa, no na disponovanú súperku to napokon nestačilo. Bianca odohrala neuveriteľný zápas, blahoželám jej k zisku titulu. Veľmi si cením, že 20 rokov po mojom prvom triumfe na US Open tu stále hrám a dokážem držať krok s najlepšími.“

Finále US Open – dvojhra žien:

Andreescuová (15-Kan.) – S. Williamsová (8-USA) 6:3, 7:5

Ohlasy médií

New York Times: „Andreescuová zavŕšila svoju premiérovú účasť na US Open fantastickým víťazstvom 6:3, 7:5 a zmarila Williamsovej snahu o vyrovnanie rekordu Margaret Courtovej v počte titulov v dvojhre.“

USA Today: „Najzdrvujúcejšia prehra ikonickej kariéry Sereny Williamsovej. Výsledok 6:3, 7:5 jasne demonštruje nebojácnosť a odhodlanie 19-ročnej Kanaďanky.“

CNN: „Bianca Andreescuová v súčasnostni jednoducho nevie prehrať zápas.“

cbc.ca: „Tlak jej svedčí. Bianca Andreescuová zdolala Serenu Williamsovú a získala historicky prvý grandslamový titul pre Kanadu.“

The Daily Telegraph: „Grandslamové trápenie Sereny Williams pokračuje. Prehrala už štvrté veľké finále za sebou. Opäť ju zdolala nebojácna dobyvateľka z novej generácie.“

16 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Serena Williams #Bianca Andreescuová #US Open 2019