Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepšia v histórii? Serena sa chystá ukončiť všetky debaty

Písal sa rok 1999, keď sa newyorské publikum nestačilo čudovať. Vo Flushing Meadows vyhrala iba 17-ročná hráčka - mladučká Afroameričanka, ktorá súperky ničila nevídanou silou.

07.09.2019 08:30
debata (2)
Serena Williamsová a Bianca Andreescuvá po... Foto: Reuters, Dan Hamilton
Serena Williamsová, Bianca Andreescuvá Serena Williamsová a Bianca Andreescuvá po finále turnaja v Toronte.

Zem sa medzitým otočila 20-krát okolo Slnka a do arény Arthura Asha už o pár hodín vstúpi 37-ročná veteránka. Tá istá Serena Williamsová! „Na začiatku kariéry som nepomyslela na to, že v takom veku ešte budem hrať tenis. Považovala by som to za zlý vtip,“ vyhlásila dnes už hrajúca legenda.

A predsa je to tak. Serena dnes vo finále US Open vyzve 19-ročnú Biancu Andreescuovú. Tenisový zázrak, akým sama kedysi bola.

Tri výkričníky

Američanka je v New Yorku na nezastavenie. Súperky valcuje od úvodného gemu až po mečbal. Robila to tak po väčšinu kariéry, no v uplynulých rokoch sa predsa len niečo zmenilo. Akoby nevedela dať bodku.

Nie, Williamsová nikdy nezabudla vyhrávať. Napokon, aj po pôrode sa už trikrát dostala do finále niektorého z grandslamov. Tam však svoju istotu stratila. Ak by to nebodaj chcela poprieť, táto štatistika ju jednoznačne usvedčí. V minulosti potrebovala na 21 trofejí z turnajov veľkej štvorky iba 25 finálových pokusov. V uplynulých siedmich však uspela len dvakrát.

„Posledný zápas na grandslamovom turnaji sprevádzajú úplne iné emócie ako tie predošlé duely,“ zamyslela sa mladšia zo sestier Williamsových. „Raz ste hore, inokedy dolu, nespočetné množstvo očakávaní a mentálneho vypätia – je toho príliš,“ naznačila.

Ide o veľa. O historický rekord, ktorý drží niekdajšia hviezda Margaret Courtová. Austrálčanka získala počas kariéry 24 grandslamových víťazstiev – ak Serena dnes v noci uspeje, dostihne ju.

Williamsová vôbec nezastiera, že na číslo 24 myslí často. Prekonanie Courtovej rekordu bol jedným z hlavných cieľov po návrate z materskej.

Serena Williamsová na US Open 2019. Foto: SITA/AP, Sarah Stier
Serena Williamsová Serena Williamsová na US Open 2019.

„Verím, že tento rekord je pre ňu dôležitý. Záleží jej na ňom. Serena je najlepšou hráčkou všetkých čias a vyrovnanie maxima by bránilo akýmkoľvek debatám o tom, či jej tento titul právom patrí. Ak by neskôr získala aj 25. grandslam, všetky diskusie by boli bezpredmetné,“ glosovala pre americký denník New York Times niekdajšia hráčka elitnej desiatky Chanda Rubinová.

Mama šampiónka

Mimochodom, je tu ešte jedna štatistika, v ktorej Serena dosiaľ nefiguruje a zrejme ju to hnevá. Tenisová história si pamätá iba tri mamičky, ktoré nad hlavu dvíhali jednu zo štyroch slávnych trofejí – okrem Courtovej aj Evonne Goolagongovú a Belgičanku Kim Clijstersovú.

„Som presvedčená, že aj ona chce byť jednou z nich,“ povedala pre Pravdu bývalá skvelá slovenská hráčka Karina Habšudová-Cíleková.

Williamsová má 37 rokov a príležitostí už veľa mať nebude.

Do popredia sa tlačí nová generácia tenistiek. Jej finálová súperka je jednou z nich. Kanaďanka Andreescuová má iba 19 rokov. „V nedávnej minulosti som sa však veľa naučila. V prvom rade musím byť na kurte v pohode,“ povedala Williamsová.

VIDEO: Zostrih vlaňajšieho finále US Open

Pre príklad, keď to tak nebolo, netreba chodiť ďaleko. Aj pred rokom bola Serena vo finále proti Naomi Osakovej veľkou favoritkou. Zápas však nezvládla. Odniesol si to empajrový rozhodca Carlos Ramos, ale aj jej povesť, ktorá je odvtedy naštrbená.

Prehra s talentovanou Japonkou však nebola jediná. Tesne predtým Američanka vybuchla aj vo finále Wimbledonu proti Angelique Kerberovej, o rok jej príučku na londýnskej tráve uštedrila Simona Halepová.

„Bude zaujímavé sledovať Serenu, či tentoraz vyjde na kurt zrelaxovaná a predvedie svoj najlepší tenis. Vo finále vždy ide o veľa, obzvlášť, ak naháňa takýto významný rekord,“ poznamenala Rubinová.

Finále? Si blázon

Andreescuová je ako kométa. Veď vlani sa na US Open ani nedostala – prehrala v 1. kole kvalifikácie. Odvtedy však spravila obrovský progres. Navyše, na zámorskom betóne je ako doma – vyhrala prestížne turnaje v Indian Wells i rodnom Toronte.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

That was pretty cool #week2LFG

Príspevok, ktorý zdieľa Bianca (@biancaandreescu_),

„Ani neviem, čo mám robiť. Keby mi niekto pred turnajom povedal, že v New Yorku si zahrám vo finále, odkázala by som mu, že je blázon. Možno to nie je vidieť, ale vo vnútri som veľmi nervózna,“ priznala Kanaďanka s rumunskými koreňmi, ktorá si niekoľkokrát pomohla anglickou frázou – it's crazy, it's crazy.

Jej triumf by bol obrovským prekvapením. Grandslamové víťazstvá s nálepkou – tínedžer – sa v uplynulých rokoch príliš nenosia. Posledným prípadom bola 19-ročná Maria Šarapovová, ktorá vyhrala v New Yorku v roku 2006. „Bude to veľká zábava,“ sľubuje Andreescuová.

Nech už dnes v noci vyhrá jedna alebo druhá, za každým triumfom bude veľký príbeh.

Dámy, kurt je voľný.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Bianca Andreescuová