Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Betón či únava. V New Yorku očakávajte neočakávané

Nestáva sa často, aby sa čo i len jedna z trojice veľkých hviezd - Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič - nedostal do semifinále niektorého z grandslamových podujatí. Keď chýbajú dvaja, ako teraz na US Open, akoby turnaju niečo chýbalo.

04.09.2019 17:09
Federer Foto: ,
Roger Federer prehral s Grigorom Dimitrovom po päťsetovej bitke.
debata

Po Novakovi Djokovičovi sa vo štvrťfinále porúčal aj Roger Federer. Podľahol svojej mladšej, no menej vydarenej kópii. S Bulharom Grigorom Dimitrovom prehral 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6. Mimochodom, ich doterajšia vzájomná bilancia bola jednoznačná – 7:0 v prospech skúseného Švajčiara.

Ale prečo je záverečný grandslam sezóny taký nevyspytateľný?

Unavené telá i mysle

Tým najvážnejším dôvodom je zrejme tenisový kalendár. US Open je zo všetkých podujatí veľkej štvorky až na konci. Aj najlepší hráči naň prichádzajú s rôznymi zraneniami či bolesťami. A tak sa z Flushing Meadows stáva turnaj o poslednom mužovi. Vyhrá ten, ktorý najlepšie zvládne nástrahy dlhej sezóny.

Djokovič tento rok skončil predovšetkým kvôli zranenému ramenu, dokonca aj Federer si v zápase proti Dimitrovovi nechal ošetriť krk a chrbát. Ďalší z favoritov – Dominic Thiem a Stefanos Tsitsipas – prišli do New Yorku bez formy a vlaňajší finalista Juan Martín del Potro dokonca do USA vôbec nepricestoval.

Populárny Argentínčan sa síce dlhé roky potýka so zraneným zápästím, no stále platí, že obhajcovia finálovej účasti to majú nasledujúci rok veľmi ťažké. Vlani musel vzdať v semifinále šampión z roku 2017, Rafael Nadal, rok predtým do USA vôbec nepricestovali Djokovič so Stanom Wawrinkom, ktorí hrali dvanásť mesiacov predtým v aréne Arthura Ashea veľké finále.

V roku 2016 chýbal na US Open aj Federer, zatiaľ čo Nadal musel vynechať betónový grandslam v sezónach 2012 a 2014. Naposledy sa dostal do finále dvakrát v rade Djokovič, titul však neobhájil.

Betón milujú všetci

Nielen únava, k nevyspytateľnosti Flushing Meadows prispieva aj povrch. Americký betón vyhovuje väčšine tenistov na okruhu ATP a tak nečudo, že práve tam dochádza najčastejšie k prekvapeniam.

Naopak, mnoho mladých hráčov máva problém s trávou – hrajú mechanický a rytmický tenis od základnej čiary, ktorý sa bije s nevyspytateľnos­ťou trávnatého povrchu. Tento rok sa Alexander Zverev a Grék Tsitsipas rozlúčili s Wimbledonom hneď v 1. kole a obaja sa zhodli, že hrať v Londýne je mimoriadne náročné.

Veľká trojka – Federer, Nadal, Djokovič – takéto problémy spravidla nemá. Všetci sa za posledných 15–20 rokov naučili, ako hrať na tráve. Napokon, vo Wimbledone od roku 2002 netriumfoval nikto iný, ako oni traja a Brit Andy Murray.

„A na antuke detto. Nadal spravil vďaka svojmu majstrovstvu na najpomalšom povrchu z Roland Garros obchod s nápisom zatvorené,“ napísal britský denník The Telegraph.

Betón je odlišný. Pre väčšinu hráčov je to základný tenisový povrch. Vyrastajú na ňom od útleho veku. Aj preto je na US Open oveľa väčšie množstvo prekvapujúcich výsledkov. Veď len sám veľký tenisový génius – Federer – prehral na tomto turnaji za posledných šesť rokov s Tommym Robredom, Marinom Čiličom, Del Potrom, Johnom Millmanom a teraz aj s Dimitrovom.

„Jednoducho Flushing Meadows je miesto, kde aj počas najpredvídateľnej­šej éry tenisovej histórie stále môžete očakávať neočakávané,“ dodal The Telegraph.

Akokoľvek sa môže zdať, že Nadal to už má vyhraté, nie je to pravda. Nemá! Lebo US Open.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #US Open 2019