Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bencicovej grandslamové maximum, po 10 rokoch je v semifinále tínedžerka

Ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová sa stala prvou semifinalistkou záverečného grandslamového turnaja sezóny US Open. V utorňajšom zápase štvrťfinále zdolala päťka "pavúka" nasadenú šestnástku Johannu Kontovú z Veľkej Británie 6:4, 6:4.

03.09.2019 21:27 , aktualizované: 05.09.2019 07:51
Belinda Bencicová Foto: ,
Belinda Bencicová je v eufórii po premiérovom postupe do semifinále grandslamu.
debata

Svitolinová v úvodnom sete ako prvá prelomila podanie súperky a išla do vedenia 3:2. Kontová hneď v ďalšej hre odpovedala, no potom si opäť neudržala servis. Britka vyprodukovala v prvom sete 25 nevynútených chýb, jej protivníčka iba 11.

Druhý set mal úplne identický priebeh. Štatistika nevynútených chýb sa zastavila na pomere 13:35.

„Bol to veľmi, veľmi ťažký zápas. Obe sme dobre útočili, bolo to celkom vyrovnané. Som šťastná, že som zvládla ten tlak. Semifinále si určite užijem,“ povedala podľa oficiálneho webu podujatia 24-ročná Svitolinová.

Ukrajinka potvrdila, že to na britskú súperku vie. Vzájomnú bilanciu zlepšila na 5:0. Svitolinová nadviazala na tohtoročný Wimbledon a v grandslamovom semifinále sa predstaví druhýkrát v kariére. Zároveň sa stala prvou Ukrajinkou v semifinále US Open.

Americká tenistka Serena Williamsová sa suverénnym spôsobom prebojovala do semifinále. Vo štvrťfinále v pozícii ôsmej nasadenej hráčky deklasovala osemnástku „pavúka“ Čchiang Wang z Číny 6:1, 6:0 a slávila jubilejný 100. triumf na US Open. V boji o postup do finále sa stretne s Ukrajinkou Jelinou Svitolinovou, ktorá vyradila Johannu Kontovú z Veľkej Británie.

Serena Williamsová svoju súperku totálne zničila, na výhru potrebovala iba 44 minút, čo je najkratší zápas na tohtoročnom US Open. Číňanke dovolila uhrať iba 15 fiftínov. Zasypala ju 25 víťaznými údermi, kým súperka nemala ani jeden. Bývalá svetová jednotka tak stále môže pomýšľať na siedmy triumf v New Yorku a rekordný 24. grandslamo­vý titul.

„Keď nastupujem proti niekomu, kto hrá skvelý tenis, viem sa vzopnúť k maximálnemu výkonu. Tak tomu bolo aj teraz. Rozhodne som nechcela ísť domov. Fyzicky sa cítim výborne, navyše sa bavím hrou,“ citovala 37-ročnú Američanku agentúra AFP.

Williamsová vyhrala na US Open jubilejný stý zápas, vo Flushing Meadows debutovala v roku 1998. „Keď som tu začínala, nikdy by som si nepomyslela, že by som sa dostala až k stovke. Ani mi neprebehlo hlavou, že by som tu v tomto čase ešte bola. Ale milujem, čo robím,“ dodala.

Bencicová do premiérového semifinále

Švajčiarka Belinda Bencicová postúpila ako tretia do semifinále ženskej dvojhry na US Open. Nasadená dvanástka zdolala dvadsaťtrojku Donnu Dokičovú z Chorvátska 7:6 (5), 6:3. Dvadsaťdvaročná dcéra slovenských rodičov sa predstaví medzi najlepšími štyrmi na grandslamovom turnaji premiérovo v kariére.

Obe stredajšie súperky sa veľmi dobre poznajú, sú tréningové partnerky. Na kurte to bolo vidno, v prvom sete si až do stavu 4:4 nielen držali podanie, ale nepustili protihráčku ani k brejbalu.

Hneď ten prvý v deviatej hre Chorvátka využila, no Švajčiarku to nezlomilo a hneď pri prvej príležitosti tiež prelomila podanie súperky. Set pre seba získala napokon v tajbrejku 7:5.

Aj v druhom sete to bol vyrovnaný súboj. Vekičová nezvládla až siedmy gem, prehrala ho po čistej hre. Švajčiarka v závere dopodávala set na 6:3. Bencicová tak vylepšila skóre zo vzájomných zápasov na 3:1.

„Pred stretnutím som si nepripúšťala, že je to odlišný zápas. Snažila som sa sústrediť na duel a nie na okolnosti okolo neho. Teraz to už cítim inak, bol najdôležitejší v kariére. Nie som najsilnejšia, nebudem nikdy dominovať esami, či víťaznými údermi. No myslím si, že dokážem veľmi dobre čítať hru súperky,“ povedala na tlačovej konferencii Bencicová.

Andreescuová napodobnila Wozniacku

V semifinále ju čaká Bianca Andreescuová. Pätnásta nasadená Kanaďanka si v ňom poradila s 25. hráčkou pavúka Elise Mertensovou z Belgicka v troch setoch 3:6, 6:2 a 6:3. Len devätnásťročná Andreescuová sa tak stala prvou tínedžerkou za posledné desaťročie, ktorá sa prebojovala až do semifinále na záverečnom Grand Slame roka. Naposledy sa to podarilo Caroline Wozniackej v roku 2009.

Štvrťfinálový duel sa pritom zo začiatku nevyvíjal v jej prospech. Vo štvrtom geme úvodného setu stratila svoje podanie a jej súperka sa dostala do vedenia 3:1. Následne brejk potvrdila a potom už dopodávala do víťazného konca, pričom premenila hneď prvý setbal. V druhom sete však už dominovala mladá Kanaďanka, ktorá zobrala súperke trikrát servis, pričom svoj stratila len raz a set vyhrala 6:2.

V rozhodujúcom bol stav dlho vyrovnaný a obe súperky si držali svoje podanie. Vo ôsmom geme za stavu 4:3 pre Andreescuovú však Belgičanka o svoje prišla a jej súperka v následnej hre premenila hneď prvý mečbal. Andreescuová predviedla v zápase až 40 víťazných úderov, pričom jej súperka len 22.

„Nedokážem nič povedať, potrebujem, aby ma teraz niekto poštípal. Je to naozaj skutočnosť?“ pýtala sa ihneď po zápase mladá víťazka, ktorá nemohla uveriť, čo práve dokázala. „Je to šialené. Rok dozadu som bola v kvalifikácii a pamätám si, že som trpela pre zranenie chrbta. Odvtedy som veľa pracovala na svojej kondícii a mentálnej sile. Toto je výsledok všetkej tej práce, ktorú som odviedla,“ dodala.

US Open 2019, ženy, štvrťfinále

Belinda Bencicová (12-Švaj.) – Donna Vekičová (23-Chorv.) 7:6 (5), 6:3, Bianca Andreescuová (15-Kan.) – Elise Mertensová (25-Belg.) 3:6, 6:2, 6:3, Jelina Svitolinová (5-Ukr.) – Johanna Kontová (16-V. Brit.) 6:4, 6:4, Serena Williamsová (8-USA) – Čchiang Wang (18-Čína) 6:1, 6:0.

Medvedev do semifinále, Federer nie

Rus Daniil Medvedev postúpil ako prvý do semifinále mužskej dvojhry. V utorňajšom štvrťfinálovom zápase zdolal Švajčiara Stana Wawrinku 7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1. Piaty nasadený hráč si opäť zlepšil grandslamové maximum.

Prvý set priniesol vyrovnaný súboj. Medvedev ako prvý získal výhodu brejku a podával na víťazstvo v dejstve. Lenže Wawrinka sa nevzdal, dotiahol duel do tajbrejku a v ňom mal za stavu 6:5 pri vlastnom podaní dokonca setbal. Nevyužil ho a Rus prevzal opraty zápasu do svojich rúk.

V druhom sete znížil počet nevynútených chýb z 21 na 4 a vyhral ho 6:3. Wawrinka v treťom sete zlepšil hru a využil ihneď prvú príležitosť získať podanie súpera. Jeden brejk napokon Švajčiarovi stačil, hoci pri podávaní na víťazstvo musel čeliť štyrom brejkbalom Rusa. Wawrinka získal set v pomere 6:3.

Vo štvrtom dejstve Medvedev ukázal, prečo mal pred stretnutím bilanciu 18:2 na tvrdom povrchu v tomto roku. Hneď v prvom geme prelomil Švajčiarovi podanie a v sete úplne dominoval.

„Bol to pre mňa zvláštny duel. Mal som problémy so stehenným svalom a myslel som si, že zápas nedokončím. Vzal som si liek proti bolesti a zdá sa, že s oneskorením zapôsobil. Uvidím, aké to bude ráno. Urobím všetko, aby som mohol pokračovať na turnaji,“ povedal do mikrofónu Eurosportu 23-ročný Medvedev, ktorý podstúpil v úvodnom dejstve ošetrenie.

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa s grandslamovým turnajom US Open rozlúčil vo štvrťfinále dvojhry. Tretí nasadený hráč prekvapujúco nestačil na Bulhara Grigora Dimitrova, ktorému podľahol v piatich setoch 6:3, 4:6, 6:3, 4:6 a 2:6.

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión si v ôsmom vzájomnom súboji s Dimitrovom zapísal vôbec prvú prehru. Zverenec Radka Štěpánka vyrovnal postupom do semifinále svoje grandslamové maximum, narazí v ňom na piateho nasadeného Rusa Daniila Medvedeva.

Favorizovaný Švajčiar viedol na Arthur Ashe Stadium 2:1 na sety, no Dimitrov bojoval ďalej a postaral sa o päťsetovú drámu. Po troch hodinách a 12 minútach napokon ukoristil cenný skalp. Dvadsaťosemročný Bulhar, ktorému patrí vo svetovom rebríčku momentálne 78. miesto, sa do semifinále na US Open prebojoval prvýkrát v kariére.

Stal sa najnižšie rebríčkovo postaveným semifinalistom v New Yorku za posledných 28 rokov, v roku 1991 sa do rovnakej fázy na US Open prebojoval vtedy 174. hráč rebríčka ATP Jimmy Connors.

Dimitrov postúpil do semifinále na turnaji veľkej štvorky prvýkrát od Australian Open 2017. Rovnako ďaleko sa prebojoval predtým už len raz – vo Wimbledone 2014. „Som jednoducho šťastný. Za nepriaznivého stavu som si hovoril jedinú vec – aby som zostal v zápase. Fyzicky som bol na tom dobre. Dokázal som predviesť niekoľko úderov, ktoré sa dali iba veľmi ťažko odvrátiť,“ spokojne konštatoval niekdajší tretí hráč svetového rebríčka.

Federerov výkon poznačili problémy s chrbtom, po štvrtom sete sa nechal ošetriť. „Bojoval som s tým, čo som mal. Robil som, čo sa dalo. Toto je ale Grigorov moment, nie moment môjho tela,“ poznamenal päťnásobný šampión US Open, ktorý sa v zápase dopustil 61 nevynútených chýb. Jeho zdravotné problémy Dimitrov naplno využil. „Začal trochu spomaľovať. Na konci zápasu rozhodne nebol stopercentný,“ komentoval stav svojho súpera.

US Open 2019, muži, štvrťfinále

Matteo Berrettini (24-Tal.) – Gael Monfils (13-Fr.) 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5), Rafael Nadal (2-Šp.) – Diego Schwartzman (20-Arg.) 6:4, 7:5, 6:2, Daniil Medvedev (5-Rus.) – Stan Wawrinka (23-Švaj.) 7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1, Grigor Dimitrov (Bulh.) – Roger Federer (3-Švaj.) 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Elina Svitolinová #Daniil Medvedev #US Open 2019