Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V New Yorku ožijú staré wimbledonské slzy

Už viac ako rok je absolútnou jednotkou. Hráčom, ktorému sa klania celý tenisový svet. Získal štyri z posledných piatich grandslamových trofejí a ak o dva týždne nepridá do svojej bohatej zbierky ďalšiu, bude to prekvapenie.

26.08.2019 06:00
Serena Williamsová, Maria Šarapovová Foto: ,
Serena Williamsová a Maria Šarapovová na snímke z roku 2015.
debata

Hneď na úvod a bez okolkov: Novak Djokovič je najväčším favoritom začínajúceho sa US Open. A že mu nevyšla generálka na záverečný grandslam v sezóne?

No a čo. Napokon, 32-ročný Srb ovládol nedávny Wimbledon bez toho, aby si pred začiatkom turnaja čo i len na chvíľku privoňal k tráve. „Ak sa na kurte dostane do svojej prevádzkovej teploty a uzamkne sa pred okolitým svetom, je prakticky nezdolateľný,“ povedal o ňom niekdajší skvelý americký tenista a tréner Brad Gilbert.

Je tu jedno ale. Volá sa žreb. A ten bol k Djokovičovi tentoraz poriadne krutý. Jeho cesta do finále vôbec nebude ľahká.

Nie, Španiel Roberto Carballes Baeno zrejme nebude na úvod veľkou prekážkou. Ale vo štvrťfinále Daniil Medvedev, ktorému sa na americkom betóne mimoriadne darí, už áno. Ak by tam Srba náhodou nečakal Medvedev, tak potom Švajčiar Stan Wawrinka. V semifinále zasa Roger Federer a v prípadnom finále Rafael Nadal.

Keď sa potvrdia papierové predpoklady, rodáka z Belehradu nečaká vo Flushing Meadows nič jednoduché. Ale čo by on nezvládol, všakže?

Nezmieriteľné rivalky

Keď sa povie US Open 2018, každý si zaiste spomenie na ženské finále. Serena Williamsová v ňom ukázala svoje horšie ja, zápas proti Japonke Naomi Osakovej mentálne nezvládla. Neustále sa hádala s rozhodcom, urážala ho a keď prišlo na rad dekorovanie zaslúženej šampiónky, spustilo sa aj nahnevané publikum.

Jednoducho ukradnuté finále.

Síce už nie je svetovou jednotkou, no stále vzbudzuje najväčšiu pozornosť. Williamsová útočí na 24. grandslamový titul a zároveň rekord Austrálčanky Margareth Courtovej. V 1. kole sa jej do cesty postaví síce nie najväčšia, ale stále veľká prekážka.

Ruska Maria Šarapovová.

Na zápasy je to 19:3 v prospech Američanky, ale stále platí – rivalita medzi Serenou a Šarapovovou akoby nepoznala hranice. Krásna rodáčka z Moskvy mnohé naznačila vo svojej autobiografii Nezastaviteľná: Môj doterajší život.

Všetko sa to podľa nej začalo v roku 2004 – v šatni po wimbledonskom finále, v ktorom vtedy iba 17-ročná dievčina šokovala svet. "Myslím si, že odvtedy ma neznáša. Mala pocit, že som si vzala niečo, čo jej automaticky patrí. A čo mi už vôbec neodpustí, je to, že som ju videla na absolútnom dne a počula ju nariekať,“ uviedla ruská tenistka.

Za naštrbené vzťahy medzi Ruskou Mariou... Foto: SITA/AP, Anja Niedringhaus
Serena Williamsová a Maria Šarapovová Za naštrbené vzťahy medzi Ruskou Mariou Šarapovovou a Američankou Serenou Williamsovou vraj môže wimbledonské finále z roku 2004.

"Našu vzájomnú bilanciu analyzujú mnohí experti, možno na nej aj niečo je. Hovoria o jej brutálnom podaní a veľkom sebavedomí. Podľa mňa sa však tajomstvo ukrýva v šatni, v ktorej som sa prezliekala, zatiaľ čo ona ronila slzy. Myslím si, že nenávidela to útle dievča, ktoré ju napriek všetkým predpokladom zdolalo,“ napísala.

Serena so svojím silovým tenisom naháňa svojim súperkám neraz hrôzu. Azda aj preto má okrem početnej skupiny fanúšikov tiež veľa odporcov. Tí poukazujú na nerovné podmienky na kurte i prvky mužnosti v jej tenisovom prejave. Šarapovová robí to isté.

"Jej fyzické parametre sú oveľa väčšie, ako sa môže komukoľvek zdať v televízii. Má neuveriteľné ruky aj nohy, je taká zastrašujúco silná. A k tomu je ešte veľmi vysoká,“ opísala svoje dojmy. Tie sú však v rozpore s realitou, Ruska je totiž o 13 centimetrov vyššia ako Serena. "Pozrela som sa na sieť a hľadala priestor na útok. Nenašla som ho, bola jednoducho všade,“ pridala Šarapovová.

Ich duely sú spravidla vrcholom turnajov. Keď v roku 2004 dokázala Šarapovová vyhrať aj finále Turnaja majsteriek, bolo to naposledy, čo odhodlanú Serenu pokorila.

Odvtedy prehrala 18 zápasov vrátane troch grandslamových finále. Na olympijských hrách v Londýne v boji o zlato schytala krutý debakel 0:6, 1:6. Počas oných 18 stretnutí vyhrala len tri sety.

Američanka je obrovskou favoritkou. Aktuálne je ôsmou hráčkou sveta a snaží sa vybojovať prvý titul od pôrodu v roku 2017. Naopak, Šarapovová je až na 87. mieste. Väčšinu sezóny vynechala pre zranenie a od svojho návratu v júni vyhrala len dva zápasy. Štyrikrát prehrala.

Kamarátky z nich už evidentne nebudú. Pred, ale ani po zápase, ktorý je na programe v noci z pondelka na utorok.

Bez veľkých nádejí

A čo Slováci?

Tí prišli do New Yorku v netradičnej zostave. Chýbajú v nej dlhodobé stálice – Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková. Prvá z nich sa z posledného grandslamu v roku odhlásila pre pretrvávajúce zdravotné problémy, druhá zasa neprešla sitom kvalifikácie.

A tak najväčšou singlovou nádejou bude najmladšia zo všetkých – Viktória Kužmová. Stále iba 21-ročná Košičanka sa pokúsi prvýkrát prebojovať do 2. kola. So svojou prvou súperkou – Belgičankou Alison van Uytvanckovou – má zatiaľ vzájomnú bilanciu 1:1. Druhou Slovenkou v pavúku US Open je Jana Čepelová. Odchovankyňa košického tenisu si zahrá v hlavnej súťaži na niektorom z podujatí veľkej štvorky po poldruharočnej prestávke.

Obe tenistky nastúpia na svoje zápasy už v pondelok.

Aj slovenskí muži majú v New Yorku dvojnásobné zastúpenie. V ich prípade by však bol pondelkový postup miernym prekvapením.

Martina Kližana, ktorý neprežíva vydarenú sezónu, čaká Chorvát Marin Čilič. Jozefa Kovalíka, ktorý sa do hlavnej súťaže dostal iba vďaka chránenému renkingu, Slovinec Aljaž Bedene.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Serena Williams #US Open 2019