Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer nezlomil kliatbu kráľa Djokoviča

Najviac grandslamových titulov (20). Najviac účastí v grandslamových finále (31), semifinále (45) i štvrťfinále (55).

14.07.2019 21:18
TENNIS-WIMBLEDON/ Foto: ,
Novak Djokovič pózuje s trofejou pre víťaza.
debata (3)

Najviac štartov na turnajoch veľkej štvorky (77). To je len zopár z obdivuhodných rekordov, ktoré drží Roger Federer.

Švajčiarska tenisová legenda si mohla v nedeľu pripísať do výnimočnej zbierky ďalšie – naj. Stane sa najstarším víťazom grandslamu v dejinách a tromfne Austrálčana Kena Rosewalla, ktorý vyhral Australian Open 1972 vo veku 37 rokov, 2 mesiace a 1 deň?

Tak znela pred veľkým wimbledonským finále s Novakom Djokovičom jedna zo základných otázok.

Finále Wimbledonu mužov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Švajčiar Roger Federer v akcii.

Rekordne dlhé finále

Odpoveď poznáme. Bazilejský rodák, ktorý oslávi o 24 dní už 38. narodeniny, napokon k ďalšiemu veľkému titulu nedokráčal. Dočkal sa však iného naj – zrejme najbolestivejšej prehry v bohatej kariére. Predchádzali jej aj dva nepremenené mečbaly…

Pripravil mu ju Novak Djokovič. Muž, ktorý uspel v All England Clube po piaty raz, druhýkrát v rade, zdvíhal ruky nad hlavu po päťsetovej bitke, ktorá bude mať minimálne rok exkluzívny prívlastok. A keď sme už pri tých naj – budeme ju označovať za najdlhšie wimbledonské finále v dejinách. Trvalo štyri hodiny a 55 minút.

„Na tento zápas musím rýchlo zabudnúť,“ zasmial sa po finále Federer. „Ale nie, zvíťazil veľký šampión, Novak, gratulujem ti. Pre úspech som viac urobiť nemohol,“ dodal 20-násobný grandslamový šampión.

Bitka titanov priniesla mimoriadne dramatické a vyrovnané divadlo – s trochu zvláštnym priebehom.

Kto sa pozrel po treťom sete na čísla, hádam ani nemohol uveriť vlastným očiam. Federer bol v tom čase lepší takmer vo všetkých štatistikách – zaznamenal viac es, dopustil sa menšieho počtu dvojchýb, mal vyššiu percentuálnu úspešnosť prvého podania, dominoval v hre na sieti a jednoznačne i v počte víťazných úderov. Navyše, dovtedy nepustil súpera k jedinej (!) brejkbalovej možnosti. Prvej sa dočkal po troch hodinách, v závere štvrtého setu…

V najpodstatnejšej štatistike však zaostával – prehrával 1:2 na sety. Najmä preto, že v kľúčových chvíľach – v tajbrejkoch – si udržal Djokovič pevnejšie nervy, prejavil viac trpezlivosti. Práve po ich získaní najvýraznejšie prejavoval emócie – zaťatými päsťami, ktoré mu z hráčskej lóže opätovali rodičia či slovenský tréner Marián Vajda.

Najkrajší a najnáročnejší zápas

Rovnaká scéna sa zopakovala aj po štvrtom sete – lenže tentoraz vo Federerovej lóži. Po vyrovnaní na 2:2 radostne vyskakovali zo sedadiel Švajčiarov tréner Ivan Ljubičič s manželkou Mirkou.

Rozhodujúce dejstvo ponúklo také vyvrcholenie Wimbledonu, o akom všetci snívali. Rivali sa bili o každú loptu. Až napokon za stavu 12:12 prišiel tajbrejk – prvý v histórii wimbledonskej dvojhry. A v ňom uspel – tak ako v predošlých dvoch finálových – Djokovič.

„Mám za sebou najkrajší a najnáročnejší zápas v kariére. Čelil som najlepšiemu hráčovi v dejinách. Verím, že keď raz budem mať 37 rokov, budem schopný toho, čo Roger,“ uviedol Djokovič.

Srb potvrdil dva dôležité fakty: že v päťsetových súbojoch s Federerom neprehráva (vyhral všetky štyri). A že je kráľom aktuálnej sezóny – aspoň čo sa grandslamov týka. Na Australian Open dokráčal k titulu, na Roland Garros uhral solídne semifinále a v nedeľu dotiahol do úspešného konca aj cestu za obhajobou prvenstva vo Wimbledone.

Rovnaká výzva ho bude o necelé dva mesiace čakať aj v New Yorku – na US Open.

Djokovičova cesta za titulom

1. kolo Philipp Kohlschreiber (Nem.) 6:3, 7:5, 6:3

2. kolo Denis Kudla (USA) 6:3, 6:2, 6:2

3. kolo Hubert Hurkacz (Poľ.) 7:5, 6:7 (5), 6:1, 6:4

Osemfinále Ugo Humbert (Fr.) 6:3, 6:2, 6:3

Štvrťfinále David Goffin (21-Belg. 6:4, 6:0, 6:2

Semifinále Roberto Bautista Agust (23-Šp.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2

Finále Roger Federer (2-Švaj.) 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #wimbledon 2019