Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer proti Nadalovi? Neexistuje nič viac

Pred mesiacom to bol iný príbeh - bitka s poradovým číslom 38 mala jedného favorita. Rafael Nadal potvrdil, že je kráľom antuky a v semifinále Rolad Garros zmietol Rogera Federera z kurtu.

12.07.2019 06:00
Rafael Nadal, Roger Federer Foto: ,
Spomienka na júl 2008. Rafael Nadal v najlepšom wimbledonskom finále zdolal Rogera Federera po úmornej päťsetovej bitke.
debata (6)

Uplynulo 35 dní – život tenisových profesionálov sa preniesol z najpomalejšieho povrchu na najrýchlejší – a hviezdy svetového rangu sú pripravené napísať 39. diel príbehu veľkých rivalov. V semifinále Wimbledonu dnes opäť proti sebe nastúpia najúspešnejší tenisti všetkých čias.

Vzrušujúci návrat

Písal sa rok 2008, keď sa v Londýne zatriasla zem. V nedeľu v podvečerných hodinách tam po veľkom tenisovom maratóne padol veľký mýtus. Zdanlivo nezdolateľného šampióna na tráve premohol kráľ antuky. Nadal v najlepšom finále, aké kedy metropola Veľkej Británie videla, zdolal Federera po úmornej päťsetovej bitke.

Odvtedy staručký Wimbledon na zrážku titanov márne čakal.

„Je to neskutočne vzrušujúce. Stretnúť sa tu po takom dlho čase – je náročné si to čo i len predstaviť,“ poznamenal 33-ročný rodák z Malorky.

„Rafa je neuveriteľne silný – udrie proti komukoľvek a na ktoromkoľvek povrchu. Žiadny antukový špecialista – za tie roky sa zlepšil úplne všade, dnes hrá inak ako kedysi. Na tráve sme si už dlho nezahrali,“ pridal sa Federer.

Takže kto z koho? Stávkové kancelárie favorizujú mladšieho Španiela, experti v tom však jasno nemajú. Tušia jediné – bude to ďalší veľký súboj.

„Vyhrá Nadal. Je neskutočne dobrý, verí si a tento rok mu prajú aj miestne podmienky. Povrch vo Wimbledone nie je veľmi rýchly,“ zamyslel sa bývalý britský hráč Tim Henman.

Toto je názor bývalého tenistu, ktorý Wimbledon nikdy nevyhral. John McEnroe, trojnásobný šampión, si však myslí opak. Vzhľadom na obľúbený povrch považuje za mierneho favorita 37-ročného Bazilejčana.

„Ľudia sa idú z tohto zápasu zblázniť. A priznám sa, že ani ja sa už neviem dočkať,“ povedal pre ESPN muž, ktorý nebol na emócie nikdy skúpy. „Ich duel z roku 2008 považujem za to najlepšie, čo som kedy videl. Ani ten dnešný si nemôžem nechať ujsť. Bez toho, aby som preháňal, už teraz viem, že to bude ďalší epický zápas,“ dodal.

Dlhšia kariéra

Ak už spomíname rok 2008 a jeho wimbledonské finále – to bol zápas, ktorý nezostal iba v spomienkach, ale dostal sa aj na papier. „Nielenže sa po jedenástich rokoch stretávajú na kurte tí istí hráči v pokročilom veku, ale zároveň sú aj blízko k tomu najlepšiemu, čoho boli kedy schopní,“ povedal pre americký denník The New York Times Jon Wertheim, autor knihy Strokes of Genius, ktorá sa stala námetom aj pre dokumentárny film.

Ešte raz – jedenásť rokov! Čas, ktorý vo väčšine prípadov ohraničuje začiatok a koniec kariéry športovca. Títo dvaja šampióni sa však po celé tie roky držali na špici.

„V roku 2008 som si ani v najmenšom nedokázal predstaviť, že by som mohol písať o Federerovi a Nadalovi to isté aj o jedenásť rokov. Bol som presvedčený, že ich vtedajšie finále vo Wimbledone je vrcholom ich rivality. Federer mal vtedy už päť titulov z Wimbledonu a s Rafom sa striedali na pozícii svetovej jednotky skoro tri roky,“ poznamenal Wertheim.

Obaja sú ale stále tu. Len čísla pri ich úspechoch sa za ten čas dramaticky zmenili. Federer má už dvadsať grandslamových titulov, Nadal osemnásť. Ak by dnes Španiel tvrdil, že ho táto štatistika nemáta, azda by mu ani nikto neveril.

„Nielen my dvaja, určite aj Novak Djokovič by bol rád, ak by mal na konci kariéry najviac grandslamových triumfov. Ale na druhej strane – ja i Roger máme za sebou úspechy, o ktorých sa nám kedysi ani nesnívalo. Aj preto si myslím, že prípadné ďalšie víťazstvo vnímame ako novú výzvu, či niečo nové, ale rozhodne nie ako možnosť na neustále porovnávanie sa,“ naznačil Nadal.

Nech je to už tak či tak, rivalita Federera s Nadalom je jedným z nosných pilierov silnej tenisovej generácie. A možno aj niečo viac. „Toto veľké súperenie im zaiste predĺžilo športovú kariéru,“ dodal Wertheim.

Rivalita v číslach

  • 2 646 328 eur je odmena pre víťaza tohtoročného Wimbledonu. Víťaz dnešného semifinále bude mať istú polovicu.
  • 24–15 – vzájomná zápasová bilancia vyznieva v prospech Nadala. Avšak na tráve bol dosiaľ úspešnejší Federer. Z troch doterajších duelov vyhral dva.
  • 2008 – rok, v ktorom sa dvaja veľkí rivali streli na wimbledonskej tráve naposledy. Vo finále vyhral Nadal 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (8), 9:7.
  • 100 zápasov vyhral zatiaľ Federer vo Wimbledone. Žiadny iný hráč nedosiahol túto métu na ktoromkoľvek inom grandslamovom turnaji.
Rafael Nadal (v popredí) počas štvohry s... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Rafael Nadal, Roger Federer Rafael Nadal (v popredí) počas štvohry s Rogerom Federerom počas spoločnej štvorhry na Laver Cupe.
  • 70 – obaja semifinalisti majú v súčte vek dôchodcu. Federer oslávi v auguste 38. narodeniny, Nadal nedávno dovŕšil 33.
  • 53 grandslamových titulov má dohromady trojica Federer, Nadal a Djokovič. Už teraz je takmer isté, že toto číslo sa bude po nedeli meniť.
  • 20 je počet grandslamov Rogera Federera. Nadal ich má osemnásť.
  • 9 – Federer sa usiluje o svoj deviaty wimbledonský triumf. Peter Sampras ich má na konte sedem, Björn Borg päť.
  • 5 – obaja hráči majú na konte päť grandslamových titulov, ktoré dosiahli po dovŕšení tridsiatky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #wimbledon 2019