Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Životný úspech. Polášek si zahrá v semifinále Wimbledonu

Slovenský tenista Filip Polášek dosiahol na grandslamovom turnaji vo Wimbledone životný úspech.

09.07.2019 17:33 , aktualizované: 19:29
Filip Polášek Foto: ,
Filip Polášek sa prepracoval vo Wimbledone už do semifinále štvorhry.
debata

Spolu s Chorvátom Ivanom Dodigom sa prebojovali už do semifinále štvorhry, keď v utorok vo štvrťfinále zdolali holandsko-novozélandský pár Wesley Koolhof, Marcus Daniell 6:2, 7:6 (1) a 6:3.
Slovenský daviscupový reprezentant spolu so svojim spoluhráčom výborne returnovali, štyrikrát zobrali súperom podanie. K triumfu im dopomohli aj zdravotné problémy Marcusa Daniella, ktorého pre problémy so slabinami niekoľkokrát ošetrovali.

Slovensko malo naposledy zastúpenie medzi elitnou osmičkou v mužskom wimbledonskom debli v roku 2005, keď do štvrťfinále postúpil tandem Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák. Polášek, ktorý sa vlani po piatich rokoch vrátil do tenisového profikolotoča, sa v onlajn vydaní svetového deblového rebríčka posunie na 42. miesto.

S Dodigom, wimbledonským finalistom z roku 2013, majú na tráve All England Clubu už istú spoločnú prémiu 135.000 libier. V dueli o postup do finále narazia vo štvrtok na víťazov večerného duelu (18.05 SELČ) Marcelo Melo (Br.), Lukasz Kubot (Poľ.) – Nicolas Mahut, Edouard Roger-Vasselin (obaja Fr.).

Z postupu Poláška do wimbledonského deblového semifinále mal veľkú radosť generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Je to skvelý osobný úspech Filipa, ktorý sa vlani vrátil na okruh ATP. Pre slovenský tenis je výborné, že má svoje zastúpenie v druhom wimbledonskom týždni.

Byť medzi štyrmi najlepšími deblovými pármi na najslávnejšom grandslame je super výsledok. Filip má výbornú formu a veľmi by som mu želal, aby si zahral wimbledonské finále tak ako v minulosti Daniela Hantuchová. S Dodigom, ktorý je vynikajúci deblista, si sadli. Vyradili už dva nasadené páry, v tejto fáze turnaja je už všetko otvorené," povedal pre TASR Moška.

Muži – štvorhra – štvrťfinále: Ivan Dodig, Filip POLÁŠEK (Chor./SR) – Wesley Koolhof, Marcus Daniell (Hol./N.Zél.) 6:2, 7:6 (1), 6:3

Češka Strýcová si zahrá semifinále

Češka Barbora Strýcová zdolala vo štvrťfinále devätnástu nasadenú Britku Johannu Kontovú 7:6 (5), 6:1 za 98 minút.

V snahe postúpiť do finále sa stretne nenasadená česká tenistka s tridsaťsedem­ročnou Američankou Serenou Williamsovou. „Som neuveriteľne šťastná, že sa mi podaril takýto úspech. Bol to náročný zápas, musela som byť stále sústredená. Teším sa na semifinále,“ povedala po zápase Strýcová, ktorá sa prebojovala na grandslame prvýkrát medzi najlepšiu štvoricu.

V súboji dvoch Američaniek zdolala Serena Williamsová po tuhom boji za 123 minút Alison Riskeovú v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Williamsová sa vo Wimbledone prezentovala pred zápasom s Riskeovou 22 esami, proti krajanke ich však zaznamenala až 19.

„Bolo to vydreté víťazstvo. Alison hrala veľmi dobre, vedela, že nemá čo stratiť. To som si však potom uvedomila aj ja a vedela som, že musím hrať svoj tenis,“ citovala Williamsovej slová agentúra AP.

Rumunská tenistka Simona Halepová postúpila vo Wimbledone po druhý raz v kariére do semifinále dvojhry žien. Nasadená sedmička zdolala v utorok vo štvrťfinále za 89 minút Číňanku Šuaj Čang 7:6 (4), 6:1.

Bývalú svetovú jednotku Halepovú trápila Číňanka len v prvom sete, v druhom triumfovala Rumunka za 29 minút. Účasťou v najlepšej štvorke Halepová zopakuje svoje kariérne maximum z Wimbledonu z roku 2014. „V prvom sete som o víťazstvo musela tvrdo bojovať. Ale vedela som, že dnes musím hrať tak dobre, ako len viem,“ citovala slová víťazky agentúra DPA.

Halepová sa v boji o finále stretne s ôsmou nasadenou Jelinou Svitolinovou z Ukrajiny. Svitolinová vo štvrťfinále zastavila prekvapenie tohtoročného turnaja Češku Karolínu Muchovú po setoch 7:5 a 6:4.

Ženy – dvojhra – štvrťfinále: Jelina Svitolinová (8-Ukr.) – Karolína Muchová (ČR) 7:5, 6:4, Simona Halepová (7-Rum.) – Šuaj Čang (Čína) 7:6 (4), 6:1, Serena Williamsová (11-USA) – Alison Riskeová (USA) 6:4, 4:6, 6:3

debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #wimbledon 2019