Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Raketa poslúcha, telo nie. Nadal sa mu vzoprel

Rovnako ako pred štrnástimi rokmi - najprv si ľahol na zem, chytil sa za tvár a akoby ani sám nemohol uveriť tomu, že parížsky Pohár mušketierov bude opäť iba jeho.

09.06.2019 18:25 , aktualizované: 10.06.2019 17:41
Rafael Nadal Foto: ,
Kráľ tenisového Roland Garros Rafael Nadal.
debata (3)

Rafaelovi Nadalovi ani dvanásty triumf na Roland Garros nezovšednel.

Zdravie, zdravie, zdravie…

Cesta za úspechom je spravidla hrboľatá, tá Nadalova obzvlášť. Aktuálna svetová dvojka sa počas uplynulých rokov borila s vážnymi zdravotnými problémami – najprv bedro, potom koleno, žalúdok a aby toho nebolo málo, pridal sa aj členok.

Rodák z Malorky sa vlani postupne odhlásil z desiatich turnajov. Na začiatku sezóny v Melbourne síce dokráčal až do finále, ale potom odznova – lekári, rehabilitácie a tak ďalej…

Rafael Nadal je kráľom Roland Garros Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Kráľ tenisového Roland Garros Rafael Nadal.

„Keď máte za sebou viac problémov, je to ťažké. Po odstúpení z Indian Wells som bol na tom psychicke zle. V Monte Carle a na začiatku turnaja v Barcelone som si tenis vôbec neužíval, bál som sa o svoje zdravie a bol som negatívne naladený. Potom som ale našiel cestu a začal sa zlepšovať,“ vrátil sa k náročnému obdobiu.

Mimochodom, zdravotných problémov zažil Nadal počas svojej kariéry požehnane. Mnohí tvrdili, že jeho éra sa skončí predčasne, lebo jeho krehké kĺby vraj nemôžu náročný štýl, akým sa prezentuje, vydržať. Jeden príklad za všetky, ako – neraz aj experti – lámali nad Španielom palicu.

"Na nohách má veľké a vypracované svaly, problémom sú však jeho malé chodidlá. Nápory na úpony sú také veľké – prejavuje sa to predovšetkým na kolenách. Dávam mu maximálne tri sezóny,“ uviedol v roku 2009 pre idnes.cz fyzioterapeut Michal Novotný, ktorý Nadala neraz ošetroval. Omyl. Hrozný omyl!

Federer na dostrel

Zdá sa, že Nadal je nezastaviteľný. Aj jeho najväčší súper – podlomené zdravie – si s ním nevie dať rady. Španiel sa vždy vráti do kolotoča ATP v nebývalej forme. Otázka, koľko trofejí už mať mať, keby neustále nepotreboval doktorov, je na mieste.

V Paríži získal už osemnásty titul na podujatiach veľkej štvorky. Na vedúceho Rogera Federera mu chýbajú už iba dva triumfy. Tak malý rozdiel medzi týmito dvoma velikánmi ešte nikdy nebol.

„Nikdy som nepremýšľal o tom, že by som naháňal Rogerov rekord. Možno že to je motivácia, ale určite nie posadnutosť. V živote nemôžete byť frustrovaný z toho, že váš sused má väčší dom, alebo televízor,“ usmial sa Nadal.

Hoci sme už pri porovnávaní legiend, zaujímavý názor vyjadril bývalý skvelý tenista Marc Rosset.

„Títo chlapci ma niečo naučili. U nich sa nedá čokoľvek predpovedať. Slovo nemožné by sa v športe nemalo používať. Inak by predsa Nadal nevyhral 12-krát Roland Garros, Roger 20 grandslamov a Usain Bolt by nezabehol stovku za neuveriteňých 9,58 sekundy. Ani fenomenálny Michael Phelps by nezískal 23 zlatých olympijských medailí,“ povedal niekdajší hráč so skvelým servisom.

Priamo do Londýna

Teraz však na Nadala čaká náročnejšia časť sezóny. Najprv tráva a potom betónový povrch, ktoré jeho zdraviu vôbec nerobia dobre.

Tridsaťtriročný Španiel nevyhral Wimbledon už deväť rokov – vlani bol blízko k svojmu tretiemu triumfu, keď v tesnom semifinálovom zápase podľahol Novakovi Djokovičovi.

„Milujem trávu. Ale napriek tomu sa neplánujem zúčastniť na žiadnom prípravnom turnaji. Pre môj úspech je dôležité predovšetkým zdravie, nie počet odohraných zápasov,“ prezradil Nadal.

Vlani mu táto taktika takmer vyšla. Ak by v Londýne tento rok predsa len triumfoval, bol by prvým hráčom od 2010, ktorému sa podarilo vyhrať Roland Garros aj Wimbledon v jednej sezóne.

Hádajte, kto to pred deviatimi rokmi dokázal.

Rafael Nadal.

TV Pravda: Nový tréner Slovana Roman Stantien o svojich prvých krokoch vo funkcii

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #muži #Rafael Nadal #Legenda #Roland Garros #Dominic Thiem #výsledok #kráľ antuky