Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mierne obavy? Možno. Nadalovi sa ale kolená nepodlamujú

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič - traja šampióni, ktorí vládnu svetovému tenisu 15 rokov. Na antuke dominuje iba jeden z nich - Španiel Nadal. Je na Roland Garros zdolateľný?

08.06.2019 21:54
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal počas semifinále Roland Garros.
debata

„Šanca je na sieti. Treba naňho vytvoriť veľký tlak. Na antuke to však nie je jednoduché,“ myslí si bývalý hráč a dnes uznávaný tréner Vladimír Pláteník (43).

Existuje v tenise väčšia výzva, ako zdolať Rafaela Nadala na parížskej antuke priamo?

(smiech) Asi nie. Na Roland Garros dosiahol neskutočné veci, za celý čas ho zdolali iba dvaja hráči. Nie nadarmo sa mu vraví antukový kráľ. Nadal je ozajstná legenda.

Má vôbec na antuke z niekoho strach?

Je to hráč, ktorý rešpektuje všetkých súperov. Avšak ak má mať na Roland Garros z niekoho mierne obavy, potom asi z Djokoviča. Určite sa mu však nepodlamujú kolená – Nadal je mentálne neuveriteľne silný.

V januári vo finále Australian Open so Srbom potupne prehral. Mohlo to na ňom zanechať nejaký vplyv?

Dobrí hráči si vždy pamätajú svoje prehry – Nadal s Djokovičom aj všetky vzájomné zápasy. Španiel je na antuke doma – tá mu sedí. V nedeľu vo finále nebude mať žiadnu traumu. Samozrejme, všetko sa môže stať – ani Nadal nemusí mať dobrý deň a taký cit pre loptičku ako obvykle. Vtedy môže o sebe začať pochybovať. Takéto výkyvy nie sú uňho časté a už vôbec netrvajú dlho.

Najkrajšie výmeny parížskeho semifinále Nadal - Federer

Český tenisový tréner Zdeněk Žofka tvrdí, že keď sú obaja na kurte, vníma medzi nimi isté napätie. Súhlasíte?

Keď som vlani komentoval finále v Indian Wells medzi Federerom a Del Potrom, všimol som si, že Švajčiar je trochu viac nervózny. Sú to len ľudia, nemusia si sadnúť . Nemyslím si však, že by medzi Nadalom a Djokovičom bola osobná animozita. Títo hráči sú už úplne niekde inde – tenisom sa skôr bavia.

Ich zápasová bilancia je veľmi vyrovnaná – 28:26 v prospech Djokoviča…

Pravda, športová rivalita tam je obrovská. Napriek tomu sa spolu s Federerom navzájom mimoriadne rešpektujú – všetko je vo férovej rovine.

Federer pred piatkovým semifinále proti Nadalovi tvrdil, že čokoľvek sa môže stať – súper môže byť chorý, prípadne inak indisponovaný. Nesvedčí to o tom, že si príliš neveril?

Považujem to skôr za nešťastné vyhlásenie, pochybujem, že takto uvažoval. Určite si je proti Nadalovi vedomý negatívnej antukovej bilancie. Pochybujem však, že na kurt nastupoval odovzdane.

Vladimír Pláteník s Dariou Kasatkinovou. Foto: archív Vladimíra Pláteníka
Vladimír Pláteník Vladimír Pláteník s Dariou Kasatkinovou.

Nadal na Roland Garros prvýkrát prehral v roku 2009 s Robinom Söderlingom. Čo vtedy robil Švéd inak ako ostatní hráči?

Zrejme si povedal, že nemá čo stratiť. Od začiatku sa viezol na víťaznej vlne, Nadal nepretlačil jeho veľmi silný bekhend a nefungovali mu ani jeho tradičné topspinové údery. Nikto nie je perfektný, každý môže mať slabší deň – aj Nadal. Škoda, že Söderling mal takú krátku kariéru. Bol to skvelý hráč.

Existuje však recept, ako by to mali na Nadala súperi skúšať?

Na začiatku kariéry som hrával proti Federerovi – vždy som tvrdil, že mu chýbala hra na sieti. Škoda, že mu trvalo tak dlho, kým sa k nej odhodlal. Práve tam je šanca, ako môžu hráči narobiť Nadalovi problémy. Musia naňho vytvoriť tlak. Na druhej strane – hrnúť sa na antuke neustále k sieti nie je jednoduché.

Je dnes Nadal iný hráč ako pred trinástimi rokmi?

Nemyslím si to. Samozrejme, jeho hra sa postupom času zlepšovala, dnes dokáže hrať aj agresívnejšie. Stále je to však tenista, ktorý veľa liftuje a behá. Naviac je skúsenejší a mentálne ešte odolnejší.

Rafael Nadal počas zápasu proti Rogerovi... Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Rafael Nadal Rafael Nadal počas zápasu proti Rogerovi Federerovi.

O jeho zdravotných problémoch sa hovorilo už pred desiatimi rokmi. Dokonca ani doktori mu nedávali veľa šancí na dlhú kariéru…

O problémoch sa môže poradiť so širokým okruhom ľudí. Nadal je každou bunkou obrovský profesionál a to všetko ešte podopiera neskutočnou vôľou. Jeho kĺby dlhodobo trpia, lebo hrá veľmi silovo, neustále behá a telo dostáva do extrémnych polôh.

V 80-tych rokoch by mal s podobnými problémami asi už dávno po kariére…

Isteže, súčasná veda jednoznačne predlžuje kariéru športovcov. V okolí špičkových tenistov sa pohybuje veľa fyzioterapeutov, tí presne vedia, ako a ktoré svaly treba trénovať, aby telo držalo pohromade aj pod záťažou a bez vážnych problémov.

Môže hrať tak dlho ako Federer?

Mentálne na to určite má – na okruhu bude chcieť zostať čo najdlhšie. Otázkou je, čo mu dovolí telesná schránka. V tomto prípade si nedovolím nič prognózovať. Napokon, už v minulosti ho veľakrát odpisovali a vidíte, kde je dnes.

Veteráni často prestávajú jazdiť z turnaja na turnaj a nechávajú si dostatočný priestor na regeneráciu. Je to aj Nadalov prípad?

Už nehrá toľko turnajov ako kedysi. Jeho problémom je, že zdravotné komplikácie prichádzajú na podujatiach s tvrdým podkladom – tých je však v kalendári ATP takmer 80 percent. Sústrediť sa iba na antukovú časť sezóny by bolo jeho tenisovou samovraždou.

Po grandslamových turnajoch sa často rozpráva o najlepšom hráčovi histórie. Aj vy by ste ho hľadali medzi súčasnou trojkou – Federer, Nadal, Djokovič?

Vyrastal som na Ivanovi Lendlovi a Petovi Samprasovi, preto by som nerád škatuľkoval, kto bol zo všetkých najlepší. Pochopiteľne, uplynulých 15 rokov má troch kráľov – Federer je génius s technikou a myslením od Boha, Nadal je obrovský bojovník a Djokovič má stále všetko otvorené. Je to – ako väčšina Srbov – špecifická povaha. Ľudia ho buď milujú, alebo nenávidia. Má ešte dosť času, aby vyhral veľa turnajov vrátane tých grandslamových. Zo všetkých troch je na tom fyzicky najlepšie.

Novak Djokovič je špecifická povaha, tvrdí... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Djokovič tenis Novak Djokovič je špecifická povaha, tvrdí Vladimír Pláteník.

Od Nadala je mladší iba o jeden rok…

Ale má lepšiu postavu – je ľahší a štíhlejší, jeho kĺby ani zďaleka tak netrpia. Má ideálny tenisový somatotyp.

Federer má 20 grandslamových titulov, Nadal 17, Djokovič 15. Bude sa toto poradie meniť?

Djokovič má na to, aby oboch prekonal. S jeho povahou a telom môže vyhrať ešte veľmi veľa.

TV Pravda: Prezident Slovenského atletického zväzu a šéf organizačného výboru mítingu P-T-S Peter Korčok hovorí o hlavných ťahákoch 54. ročníka obnoveného atletického podujatia
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Roland Garros