Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kde by boli Američania bez imigrantov? Ich budúcnosť má ruský pôvod

Spojené štáty a grandslamové trofeje - žiadna iná krajina nemá na podujatiach veľkej štvorky tak veľa úspechov, ako práve USA. Niektoré z nich však nesú pečať aj iných štátov.

04.06.2019 11:20
Sofia Keninová, Amanda Anisimová Foto:
Sofia Keninová (vľavo) a Amanda Anisimová.
debata (34)

„Kde by boli Američania bez rodín imigrantov? Napríklad Samprasovcov, Agassiovcov, Changovcov – Peter, Andre a Michael sa stali pred dvomi dekádami grandslamovými šampiónmi. Ten zoznam je však tak dlhý, že by pokojne stačil na poriadne ťažkú knihu. Tohtoročný Roland Garros by bol ďalšou kapitolou,“ napísal prestížny americký denník The New York Times.

Proti Halepovej

Americký ženský tenis – to boli dlhé roky predovšetkým sestry Williamsové. Pravda, v USA mali vždy aj početný druhý sled – v uplynulom období z neho výrazne vykukli Sloane Stephensová či Madison Keysová – teraz sa však črtá silná generácia hráčok s pôvodom z Ruska. Sofia Keninová a Amanda Anisimová sú budúce hviezdy ženského tenisu.

Zatiaľ čo prvá z nich cez víkend vyradila legendárnu Serenu a o dva dni na to nepochodila s Austrálčankov Ashleigh Bartyovou, druhá je stále v hre. Stále iba 17-ročná Anisimova si to dnes rozdá o účasť v semifinále s obhajkyňou titulu – Rumunkou Simonou Halepovou.

Keninová (35. vo svetovom rebríčku) aj Anisimová (51.) sú dva podobné príbehy. Obe majú silné ruské korene, v mladosti ich trénovali vlastní otcovia v južnej časti Floridy, tento rok vyhrali svoj prvý turnaj kategórie WTA a na najbližšie grandslamové podujatia by už mohli cestovať s nálepkou – nasadená.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

It really feels like a changing of the guard in women’s tennis. These younger players are dominating and they are fun to watch. 20 year old Sofia Kenin defeated Serena Williams. 17 year old Amanda Anisimova beat Irina-Camelia Begu. The @nytimes dove into their backstory. Both of these American players are from Russian immigrant families living in South Florida. Both were unseeded coming into the French Open and they both won their first WTA tourneys this year. We are excited to see how they play in the next round starting in the early morning. . . . . @rolandgarros @wta @amandaanisimova @sofia.kenin #frenchopen #rolandgarros #amandaanisimova #sofiakenin #tennis #womenstennis #wta #serena #serenawilliams

Príspevok, ktorý zdieľa OLV (@olvtv),

„Som presvedčený, že Keninová aj Anisimová sa raz nadlho usadia medzi absolútnou špičkou,“ zamyslel sa skúsený americký tréner Rick Macci. „Anisimová je iná – jej hviezda stúpa rýchlejšie, pretože je väčšia a silnejšia. Keninová dozrieva trošku neskôr,“ poznamenal.

Dievčatko z magazínu

Macci nie je hocikto – v mladosti pomáhal aj sestrám Williamsovým. Keninovú si vzal na starosť, keď mala iba päť rokov. Ďalších sedem potom výrazne pomáhal otcovi Alexandrovi pri jej napredovaní.

„Sofia bola to najdesivejšie malé stvorenie, aké som kedy videl. Mala jedinečnú koordináciu očí a rúk, do loptičiek udierala ihneď po odskoku. V živote som videl tisícky malých detí, ale toto dokázala iba ona a Martina Hingisová,“ zaspomínal si pre The New York Times.

Keninová, ktorú prezývajú Sonya, sa ihneď stala populárnym dievčatkom z magazínových stránok – na exhibíciách sa ukazovala po boku veľkých tenisových hviezd a zabávala svojimi neuveriteľne rýchlymi údermi. „Keď mala päť rokov, bola slávnejšia ako dnes,“ smial sa po jej triumfe nad Serenou otec Alexander, ktorý má dodnes odloženú fotografiu malej Sofie a bývalej ruskej hviezdy Anny Kurnikovovej.

Súčasťou veľkých príbehov sú zvyčajne aj ťažké chvíle. Keninovci ich zažili až-až. „Ďakujem Bohu, že na začiatku som ani len netušil, čo všetko ma bude čakať,“ krútil hlavou otec Alexander.

Do New Yorku pricestoval so svojou manželkou Svetlanou v roku 1987 po dlhých zastávkach v Rakúsku a Taliansku. Vo vrecku mal 286 amerických dolárov – nič viac. Študoval programovanie a po nociach si privyrábal ako šofér. V roku 1998 sa síce Sofia narodila v Moskve, avšak stalo sa tak počas krátkej návštevy príbuzných doma v Rusku.

Dnes vlastní iba americký cestovný pas a narozdiel od Anisimovej dokonale ovláda angličtinu.

„Kamaráti sa mi za to často smejú. Vravia, že mám monotónny hlas,“ vysvetľuje Amanda. To je však iba jeden z malých rozdielov. Lebo ak by sme sa vrátili k podobnostiam, nájdeme mnoho ďalších. Obe majú jednu sestru, malú čivavu a veľký spoločný vzor – Mariu Šarapovovú. Aj ona ako malá odišla z Ruska a usadila sa na južnej Floride. Na ceste k postu svetovej jednotky ju tiež sprevádzal otec a rodinné finančné problémy.

Náhoda?

O Rusku neuvažujú

Šarapovová hovorí perfektne po anglicky, ale naďalej hrdo reprezentuje Rusko. Keninová a Anisimová sa s rodičmi síce rozprávajú po rusky, ale o možnosti reprezentovať vlasť svojich predkov nikdy neuvažovali.

Anisimovej otec Konstantin a matka Olga sa presťahovali do Spojených štátov v roku 1998. Aj ich motivácou bola dcéra – staršia Maria, ktorá mala v tom čase desať rokov. Amanda sa narodila v meste Freehold v New Jersey a od útleho veku ju považovali za tenisový zázrak. Už v roku 2017, keď mala iba pätnásť, dostala od organizátorov Roland Garros divokú kartu – skončila v 1. kole. Prešli dva roky a je medzi najlepšou osmičkou – a po dnešku možno aj vyššie.

Obom patrí tenisová budúcnosť – raz sa možno pobijú o post svetovej jednotky. Rivalita medzi mladými hráčkami je preto pochopiteľná. „Nie sme priateľky. Väčšinou si len zaprajeme veľa šťastia, to je všetko,“ prezradila staršia z nich – Sofia.

Anisimová ho bude v stredu proti Halepovej určite potrebovať.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Amanda Anisimovová #Sofia Keninová