Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V kúdoloch prachu. Marťan bude brániť svoje kráľovstvo

Nekonečne dlhé zápasy a na záver jeden víťaz - Rafael Nadal. Parížskemu stereotypu môže byť tento rok koniec.

25.05.2019 12:00
Novak Djokovič, Rafael Nadal Foto: ,
Novak Djokovič (vpravo) a Rafael Nadal.
debata

Ale nemusí…

Začína sa druhý a jediný antukový grandslamový turnaj v sezóne – Roland Garros. Veľký tenis je späť.

Nole a Rafa

Medzi mužmi sa rozpráva iba o dvoch menách. O svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi a antukovom kráľovi Nadalovi. Pravda, spomína sa aj Roger Federer, v jeho prípade sa však viac hovorí o návrate na antuku ako o šanciach na celkové víťazstvo.

Takže Srb či Španiel?

Ak by ste túto otázku položili pred dvomi týždňami, predpovede expertov by sa prikláňali k rodákovi z Belehradu. Nadal nemal za sebou vydarený vstup do antukovej sezóny. Navyše, v mnohých stále rezonovala jeho potupná prehra vo finále Australian Open. Tam ho Djokovič vyprevadil z kurtu tak rýchlo, ako sa len dalo – v troch setoch.

Lenže 32-ročný Malorčan postavil v Ríme všetkých skeptikov do pozoru. Vo finále zdolal svojho arcirivala 6:0, 4:6, 6:1 a razom boli všetky predpovede týkajúce sa Roland Garros rôznorodejšie. Aj austrálsky športový portál theroar.com pre istotu zmenil tip na víťaza: Djokovič – finalista, Nadal – šampión.

Finále, ktoré by si prial azda každý tenisový fanúšik, by bolo už ich 55. konfrontáciou. Úspešnejší je zatiaľ Djokovič – po triumfe v Melbourne svieti v kolonke jeho víťazstiev číslo 28.

„Naša rivalita je najväčšia v dejinách tenisu. Vždy, keď nastúpime proti sebe, je to ultimatívna výzva pre každého z nás,“ uviedol srbský 15-násobný grandslamový šampión.

Život na Djokoviča

Pohár mušketierov by nemal byť pre Nadala žiada vzácnosť. Má ich predsa doma jedenásť. Ale viete, aký je Španiel – ide na doraz. Vždy a všade.

„Len ho sledujte. Príde do Paríža a budete ho tam počuť kričať – vamos – od úvodnej výmeny. Je to Marťan. Môže mať na bankovom účte aj 300 miliónov dolárov a stále to bude robiť. Vyhral už všetko a aj keby hral proti 70-temu hráčovi na svete, neustále bude hľadieť na svoj tím a kričať vamos. Ostatní hráči časom strácajú nadšenie, on nie. Ale aj tomu sa vraví talent,“ poznamenal riaditeľ turnaja Guy Forget.

O zaujímavú myšlienku sa podelil aj legendárny Mats Wilander. Švéd sa neodvážil tipnúť si víťaza, ale povedal, kto určite nevyhrá – Federer! „Ale pokojne môže zdolať aj Nadala s Djokovičom. Vyhrať sedem zápasov v rade na antuke – no neviem, či je to v jeho prípade možné. Po dvoch, troch kolách budeme všetci múdrejší,“ naznačil.

A keď sme už pri Wilanderovi, ten bol nedávno na návšteve Belehradu. Ak sa chcete Srbom zavďačiť, chváľte Djokoviča. Bývalý sedemnásobný grandslamový víťaz povedal okrem iného aj toto: „Ak by som si mal vybrať tenistu, o ktorom by som bol presvedčený, že sa dostane do finále a do stávky by som mal dať aj vlastný život, zvolil by som Djokoviča. Nie Rafu ani Rogera, ale Novaka.“

Ale aby to nebolo iba o veľkých šampiónoch, britský denník Daily Express dal pred začiatkom Roland Garros do pozornosti ďalších päť mien: Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Fabio Fognini, Felix Auger-Aliassime a Cristian Garin. S poznámkou: pozor na nich.

Naomi Osaková s trofejou z Australian Open 2019. Foto: Reuters, ADNAN ABIDI
Naomi Osaková Naomi Osaková s trofejou z Australian Open 2019.

Kto zdolá Osakovú?

Zatiaľ čo medzi mužmi sa dá odhadovať priebeh nasledujúcich dní, so ženami je to oveľa náročnejšie. Nielenže ich zápasy sú omnoho nevyspytateľnejšie, ale aj svetová špička výrazne širšia.

Máte pocit, že Naomi Osaková môže pridať do zbierky tretí grandslamový triumf v rade? Potom vedzte, že jej cesta na trón bude veľmi kľukatá. V rovnakej polovici pavúka je aj najlepšia hráčka všetkých čias – Serena Williasová, obhajkyňa lanského víťazstva Simona Halepová a vo forme hrajúca Petra Kvitová.

Mimochodom, Češkám sa v uplynulých mesiacoch mimoriadne darí. Experti upozorňujú, že okrem Kvitovej a Karolíny Plíškovej môže na antuke preraziť aj mladučká tínedžerka zo Sokolova. Markéte Vondroušovej patrí tenisová budúcnosť. Alebo žeby aj súčasnosť? V tejto sezóne sa už dvakrát dostala do finále turnajov WTA, v Miami a Indian Wells bola vo štvrťfinále a má aj dva skalpy Rumunky Halepovej. Ten čerstvejší má niečo viac ako týždeň – získala ho v Ríme.

Ťažký žreb

Slovenskí tenisti majú za sebou nie príliš vydarenú prvú tretinu sezóny. S výnimkou Viktórie Kužmovej sa trápili. Navyše, v Paríži im neprial žreb.

Dominika Cibulková. Foto: Reuters, STRINGER
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

Medzi mužmi si v 1. kole zahrajú iba Martin Kližan a Jozef Kovalík. Čoskoro 30-ročný Bratislavčan nastúpi proti skúsenému Kazachovi Michailovi Kukuškinovi. Akokoľvek prijateľne môže Kližanov súper vyzerať, pravdou je, že história je proti Slovákovi. S Kukuškinom prehral oba doterajšie súboje, jeden z nich vo Wimbledone.

Kovalík však aj tak pochodil omnoho horšie – v zajtrajšom zápase vyzve Švajčiara Stana Wawrinku. Nebude to ich prvá vzájomná konfrontácia – obaja na seba v Paríži narazili aj pred dvomi rokmi. Víťaz Roland Garros 2015 vtedy vyhral 6:2, 7:6, 6:3.

Medzi ženami mala najväčší pech Anna Karolína Schmiedlová, hneď na úvod vyzve najväčšiu hviezdu súčasnosti – Osakovú. Japonka so silnou väzbou na Haiti a Spojené štáty je úradujúcou šampiónkou z US Open i Melbourne. Na okruhu WTA sa dosiaľ nikdy nestretli.

Nič ľahké nečaká ani Dominiku Cibulkovú. Skúsená Slovenka, ktorá sa len prednedávnom rozlúčila s reprezentačnou kariérou v Pohári federácie, si zmeria sily s Arinou Sobolenkovou. Stále iba 21-ročná rodáčka z Minska je považovaná za jeden z najväčších talentov, vo svetovom rebríčku jej patrí 11. miesto. Cibulková s mladou Beloruskou prehrala vlani vo Wu-chane.

Kužmovú čaká na úvod domáca Francúzka Alize Cornetová, Magdaléna Rybáriková narazí na Švédku Johannu Larssonovú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Roland Garros 2019