Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po prvom dni je 1:1. Horanský vzdoroval hviezde, Kližan vrátil Slovákov do hry

Všetko je otvorené. Na svetelnej tabuli svieti remíza. Slovenskí tenisti hrajú po prvom dni stretnutia o postup na finálový turnaj Davisovho pohára s Kanadou 1:1. O všetkom sa rozhodne v sobotu.

01.02.2019 18:49 , aktualizované: 21:27
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Outsider proti najväčšej hviezde. Na úvodný duel stretnutia v piatok nastúpili Filip Horanský a Denis Shapovalov. Pre 25-ročného Slováka to bol debut v reprezentačnom tíme. A aj keď oboch hráčov delí v rebríčku ATP 194 miest, tento štatistický údaj na bratislavskej antuke badať nebolo.

Pravda, pánom kurtu bol od úvodu svojím ofenzívnym poňatím hry iba 19-ročný Shapovalov. Ale Horanský, ktorý bol ešte donedávna v piatej stovke rebríčka, tvrdo vzdoroval. A mal aj niekoľko príležitostí, aby hráčovi, ktorému patrí tenisová budúcnosť, vzal minimálne set.

„Rozhodlo pár loptičiek, škoda troch nepremenených brejkbalov v prvom sete. Diváci vytvorili super atmosféru, bolo to peklo. Veľmi mi pomohla ich podpora. No mrzí ma, že som ich nepotešil víťazstvom,“ povedal sklamaný Horanský, ktorému tlieskalo takmer vypredané Národné tenisové centrum.

Piatkové dvojhry stretnutia Slovensko - Kanada Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Filip Horanský a Denis Shapovalov pred úvodnou...

Hviezdy sa nezľakol a aj keď priznal, že v úvode bol nervózny, postupne si zápas užíval. „Shapovalov je tiež iba človek a aj on robil chyby. Na rozdiel odo mňa však využil šance. O osude oboch setov rozhodol jediný brejk. Ak v sobotu budem hrať rozhodujúci piaty zápas, dám do toho všetko. Na daviscupový debut nezabudnem do konca kariéry,“ dodal.

Horanského za predvedený výkon pochválil aj Shapovalov. „Filip odohral veľmi dobrý zápas. Nemal čo stratiť a hral na úrovni tenistov z prvej svetovej päťdesiatky. Ak bude pokračovať v takýchto výkonoch, môže to dotiahnuť ďaleko a dosiahnuť veľké veci,“ povedal 25. hráč sveta.

Ak v prvom zápase Horanský nemal čo stratiť, v druhom už Martin Kližan musel vyhrať. Avšak stále iba 18-ročný Felix Auger-Aliassime akoby rozdiel v renkingu, ale aj skúsenostiach, absolútne ignoroval. V prvých piatich výmenách Slováka do ničoho nepustil a brejk, ktorý získal, si držal až do stavu 5:3.

Od tej chvíle to však už bola jednostranná záležitosť. Kližan odrazu ožil, vyhral štyri gemy v rade a získal prvý set. V druhom od úvodu nebolo o čom, mladý Montrealčan stratil lesk a prehral 3:6.

„Je to veľmi talentovaný tenista, o chvíľu bude vo svetovej stovke – vyrastá z neho skvelý hráč. Za stavu 3:5 som ho zrejme prekvapil, druhý set bol už v mojej réžii,“ povedal o zápase Kližan.

O výsledku stretnutia sa rozhodne v sobotu. Už od 11.00 je na programe štvorhra, do ktorej kapitán Dominik Hrbatý predbežne nominoval deblových špecialistov – Filipa Poláška s Igorom Zelenayom.

Hneď potom sú na programe dva singlové zápasy. Najprv súboj jednotiek, Kližana so Shapovalovom a ak by sa dovtedy nerozhodlo, tak následne aj rozhodujúci zápas medzi Horanským a Augerom-Alassienom.

Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára
SLOVENSKO – Kanada 1:1 po prvom dni
Filip Horanský – Denis Shapovalov 4:6, 5:7
Martin Kližan – Félix Auger-Aliassime 7:5, 6:3
sobota 11.00 Filip Polášek, Igor Zelenay – Auger-Aliassime, Shapovalov, Kližan – Shapovalov, Horanský – Auger-Aliassime

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #davis cup #Denis Shapovalov