Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližanove úlohy: dva body i simulácia nového Djokoviča

Vypredané hľadisko. Skvele - priam svetovo - pripravený dvorec. A najmä - mimoriadne motivovaný a sebavedomý slovenský tím.

29.01.2019 16:07 , aktualizované: 18:05
Martin Kližan, tenista, tenis, Davisov pohár, Foto: ,
Martin Kližan vo víťaznom vytržení. Najmä vďaka nemu Slováci zdolali Bielorusko.
debata

Keď sa v utorok Dominik Hrbatý posadil pred novinárov, neskrýval rešpekt pred súperom, ktorý na jeho zverencov čaká už o tri dni v kvalifikačnom stretnutí Davisovho pohára.

„Bude to náročný súboj, no priznávam – tým, že Kanada pricestovala bez Milosa Raonica, sú naše šance na víťazstvo podstatne väčšie,“ tvrdí dobre naladený slovenský kapitán.

Najlepší antukár? Kližan

Aj on si uvedomuje, aká cesta vedie k úspechu. Na jej konci stojí – Martin Kližan.

„Náš tím na ňom stojí i padá, to je jasné. Počas tréningov sa javí v najlepšom svetle. Zo všetkých hráčov, ktorí zasiahnu do stretnutia – vrátane Kanaďanov – je najlepším antukárom. Je mimoriadne sústredený, je vidieť, že má pred sebou cieľ. A tým je postup na finálový turnaj v Madride,“ chváli svojho zverenca Hrbatý.

Kližanova úloha je jasná – získať dva body vo dvojhrách, zrejme pomôcť k tretiemu vo štvorhre. Počas prípravy na bitku s Kanadou však 38. hráč sveta plní aj iné pokyny.

„V pondelok trénoval s Filipom Horanským. V utorok zas s Norom Gombosom. Obom v podstate simuloval Denisa Shapovalova, ktorý je taktiež ľavák,“ prezrádza Hrbatý, ako sa s tímom pripravuje na kanadskú tímovú jednotku.

Práve súboj 19-ročného supertalentu s Kližanom by mal byť vrcholom bratislavského stretnutia. „Ak Martin podá také výkony ako vlani v súbojoch s Bosnou a Bieloruskom, je veľká šanca, že zo singlov vydoluje dva body,“ verí Hrbatý.

Šampióna obral o set

Lenže pozor, Shapovalov je síce stále len tínedžer, no z okruhu ATP má už dostatok skúseností. Napokon, vo svetovom rebríčku okupuje 25. pozíciu.

„Neobávam sa, že by Denis nezvládol úlohu lídra. Pred dvomi rokmi zdolal Rafaela Nadala i ďalších popredných svetových hráčov. Aj napriek mladému veku je to šampión, vie hrať pod tlakom,“ myslí si Frank Dancevič, kapitán Kanady.

Napokon, najlepšie vie, o čom hovorí. Jeho slová potvrdzujú aj Shaovalovove výkony na nedávnom Australian Open. Lúčil sa síce po treťom kole, no stopku mu vystavil neskorší víťaz – Novak Djokovič. Zaujímavosťou je, že Srba obrali na celom turnaji o set len dvaja hráči – Shapovalov a Rus Daniil Medvedev.

„Shapovalov je vychádzajúca hviezda. Môže to byť práve on, kto po Djokovičovi, Federerovi či Nadalovi prevezme úlohu jedného z lídrov. Napokon, pred niekoľkými rokmi sme v Bratislave hostili Djokoviča, vtedy ešte ako neznámeho hráča. O nejaký čas možno budeme v rovnakom štýle spomínať na Shapovalova,“ myslí si Hrbatý.

Ako na Roland Garros

Oba tímy sa už niekoľko dní pripravujú na hlavnom dvorci Národného tenisového centra (NTC). Jeho podklad tvorí antuka.

„Priznám sa, že som prekvapený kvalitou povrchu,“ uznáva Dancevič. „Dvorec je vynikajúci. Od prvého dňa bol rovný, nie sú na ňom žiadne diery. Trúfam si povedať, že je porovnateľný s dvorcami na Roland Garros, o ktorých sa hovorí, že sú najlepšie na svete. Na takom dvorci sa môže človek odvážiť hrať útočný tenis. Nemusí sa báť, že loptička niekde odskočí,“ dodáva Hrbatý.

Takto prebiehala 22. januára príprava... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Davisov pohár, antuka Takto prebiehala 22. januára príprava antukového dvorca v Národnom tenisovom centre pred zápasom Davisovho pohára Slovensko - Kanada.

Jeho tím sa môže po rokoch znovu spoľahnúť na mimoriadne prajnú atmosféru v NTC. Na piatkové dvojhry sú k dispozícii už len necelé tri stovky vstupeniek, sobotňajšie vyvrcholenie by mali sledovať tribúny zaplnené do posledného miesta.

„Aj preto sa chalani na stretnutie nesmierne tešia. V tíme vládne prajná atmosféra. Verím, že nám vydrží čo najdlhšie,“ vraví Hrbatý.

Spolu so svojimi zverencami sa cez víkend odreagovali v tzv. únikovej miestnosti, ktorej podstatou je v čo najkratšom čase nájsť východ z nej. „Chlapcom sa to páčilo, preto si atrakciu zopakovali dva razy,“ uzatvára s úsmevom šéf slovenskej lavičky.

Nájde s tímom aj cestu za postupom do Madridu?

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Davisov pohár #Dominik Hrbatý #slovenskí tenisti