Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapca s tričkom Pikačú čaká životná výzva. Rafael Nadal

Rýchlo a nekompromisne. Aj keď sa od Tomáša Berdycha očakávalo, že na Australian Open bude prvou vážnou skúškou pre Rafaela Nadala, bol iba jedným z mnohých.

20.01.2019 17:13
Frances Tiafoe Foto: ,
Frances Tiafoe oslavuje postup do štvrťfinále Australian Open.
debata

Španielsky tenista pokračuje v spanilej jazde – tak ako so súpermi pred ním, aj s rodákom z Valašského Meziříčí spravil rýchly proces – 6:0, 6:1, 7:6 (4).

Šancu si nevzal

Bublina spľasla za 45 minút. Práve vtedy vyhral Berdych iba prvý gem v zápase. „Môj súper nemal svoj deň. V treťom sete som však čakal, že sa zlepší a začne ma tlačiť. Mal svoje šance, dokonca aj setbal. Tento set odráža Berdychovu reálnu výkonnosť, nie tie prvé dva,“ zhodnotil duel 32-ročný Malorčan.

Čech síce v treťom sete ukázal tenis, ktorý ho zdobil od začiatku sezóny, ale už bolo neskoro. „Každá šanca sa proti nemu hodí. Škoda, že som si ju nevzal,“ povedal po stretnutí pre iDNES.cz.

Súperom Nadala v súboji o postup do semifinále bude Frances Tiafoe. Američan, ktorý postúpil do štvrťfinále na podujatí veľkej štvorky prvýkrát v kariére, zdolal turnajovú dvadsiatku, Bulhara Grigora Dimitrova – 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1). Dosiahol to práve v deň 21. narodenín, ktoré znamenajú v USA plnoletosť. „Asi by som bol šialene smutný, keby som na narodeniny prehral,“ žartoval po zápase.

Američan potom zvážnel a zaspomínal si na minulosť.

„Znamená to pre mňa celý svet. Pred desiatimi rokmi som vravel rodičom, že budem tenisový profík a zmením svoj aj ich život. Teraz mám 21 rokov a som vo štvrťfinále grandslamového turnaja. Stále tomu neverím,“ zamyslel sa.

Bez peňazí, ale s jedlom na každý deň

Veru, Tiafoe – ale predovšetkým jeho rodičia, to nemali v živote jednoduché. Mladý Frances sa dostal k tenisu len tak náhodou – jeho otec pomáhal pri budovaní tenisového centra blízko Washingtonu a ako jeden z najlepších robotníkov si vyslúžil prácu v miestnej akadémii.

V rodine Afroameričanov peňazí nikdy nebolo nazvyš – keď Tiafoe ako 12-ročný štartoval na mládežníckych turnajoch, jeho tričko nezdobili renomované športové značky, ale Pikačú. Hanbil sa však iba do chvíle, kým ho mama Alpina vzala na rodinnú svadbu do rodného Sierra Leone.

„Potom už moje mindráky pominuli. Zistil som, že vlastne máme všetko – jedlo na každý deň i milujúcich rodičov,“ vysvetľoval aktuálne 39. hráč sveta v rozsiahlom rozhovore pre BBC.

Nedostatok peňazí ho ale už viac trápiť nemusí. Aj keď je stále iba na začiatku svojej kariéry, stihol už zarobiť takmer dva milióny amerických dolárov. Z Austrálie si odnesie minimálne ďalších 330-tisíc.

Mimochodom, tento narodeninový oslávenec je iba prvým americkým štvrťfinalistom na Australian Open za ostatných deväť rokov. Ale o tom, že postúpiť cez Nadala bude preňho viac ako náročné, svedčí aj mimoriadne nízky kurz na Španiela – 1,05!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Frances Tiafoe