Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer sériu titulov z Melbourne nepredĺži. Skončil na rakete Tsitsipasa

Tretí nasadený švajčiarsky tenista Roger Federer prehral v osemfinále dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji Australian Open. Dvojnásobný obhajca titulu v Melbourne podľahol Stefanosovi Tsitsipasovi z Grécka 7:6 (11), 6:7 (3), 5:7, 6:7 (5).

20.01.2019 07:54 , aktualizované: 11:37
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer počas osemfinále Australian Open.
debata

V zápase sa hrali až tri tajbrejky, dva z nich zvládol lepšie Grék. Štrnástka turnaja sa mohla oprieť o výborné podanie, na ktoré Federer nenašiel recept. Švajčiar mal v zápase k dispozícii 12 brejkov, ale nevyužil ani jeden.

„Nedokážem popísať svoje pocity, momentálne som najšťastnejší muž na svete. Veril som, že môžem vyhrať, bolo veľmi dôležité prísť s takýmto pocitom na kurt. Roger je legenda a ja ho veľmi rešpektujem. Stále hrá neuveriteľný tenis. Som veľmi rád, že som vyhral. Naozaj sa to nedá opísať,“ povedal víťaz bezprostredne po súboji pre Eurosport.

Dvadsaťročný Grék odvrátil v druhom sete setbal 37-ročného Švajčiara, ktorý má na konte v Melbourne rekordných 6 titulov (spolu s Novakom Djokovičom a Royom Emersonom). Dvadsaťnásobný grandslamový víťaz Federer proti Grékovi nastúpil doteraz vo vzájomnom zápase len raz, keď ho tento mesiac zdolal na Hopmanovom pohári vo dvoch tajbrejkoch.

Nenasadený americký tenista Frances Tiafoe v osemfinále zvíťazil za 3:39 hodiny nad dvadsiatkou podujatia Bulharom Grigorom Dimitrovom 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1), 7:5.

„Musím si ísť odpočinúť. Dúfam, že v ďalšom súboji budem hrať proti Rafaelovi Nadalovi. Sledujem jeho hru veľa rokov a znamenalo by to pre mňa veľmi veľa, keby som mohol proti nemu nastúpiť vo štvrťfinále grandslamového turnaja,“ uviedol 21-ročný Tiafoe.

Dosiahol to práve v deň 21. narodenín, ktoré znamenajú v USA plnoletosť. „Asi by som bol šialene smutný, keby som na narodeniny prehral,“ žartoval Tiafoe po zápase a pokračoval: „Znamená to pre mňa celý svet. Pred desiatimi rokmi som vravel rodičom, že budem tenisovým profíkom a zmením svoj aj ich život. Teraz mám 21 rokov a som vo štvrťfinále grandslamového turnaja. Stále tomu neverím.“

Frances Tiafoe po vyradení Grigora Dimitrova v... Foto: Reuters, ALY SONG
Frances Tiafoe Frances Tiafoe po vyradení Grigora Dimitrova v osemfinále Australian Open.

Tomáš Berdych sa po trojsetovej prehre so Španielom Rafaelom Nadalom 0:6, 1:6 a 6:7 lúči.

Čechovi úvod nevyšiel. Síce mal v prvej hre brejkbal, ale neuspel a prehral deväť hier po sebe. Znížil až na 0:6, 1:6 a obecenstvo na centrálneho kurtu ho odmenilo potleskom, on sa usmial, ale v druhom sete viac hier nezískal.

Až tretí set priniesol vyrovnaný boj. Berdych odvrátil niekoľko brejkbalov a za stavu 6:5 mal pri podaní Nadala setbal, ale Španiel ho rázne odvrátil forhend. V skrátenej hre viedol Berdych 4:3, ale potom prehral štyri výmeny a na turnaji skončil.

Nadal vylepšil beztak skvelú zápasovú bilanciu proti Berdychovi na 20:4. „Môj súper nemal svoj deň. V treťom sete som však čakal, že sa zlepší a začne ma tlačiť. Mal svoje šance, dokonca aj setbal. Tento set odráža Berdychovu reálnu výkonnosť, nie tie prvé dva. Samozrejme, postup do štvrťfinále ma veľmi teší,“ uviedol Rafael Nadal v pozápasovom interview na kurte.

K svojmu súčasnému zdravotnému stavu a forme 11-násobný šampión Roland Garros poznamenal: „Vždy keď sa vrátim po zranení, nič veľké od seba neočakávam. Snažím sa len pracovať tvrdo každý deň a zdokonaľovať sa každým duelom. Na víťazstvá je potrebný aj kus šťastia. Niekoľko zápasov som už zvládol a uvidíme, čo príde vo štvrťfinále.“

Nadal sa prebojoval do štvrťfinále Australian Open jedenástykrát v kariére a v súboji o postup medzi štyroch najlepších sa stretne práve s Tiafoeom.

S turnajom sa rozlúčil minuloročný finalista Marin Čilič z Chorvátska. Nasadeného hráča číslo 6 eliminoval v osemfinále 22. nasadený Španiel Roberto Bautista Agut, ktorý Čiliča zdolal v piatich setoch 6:7 (8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4.

„Chcel som konečne postúpiť do štvrťfinále grandslamového turnaja a som rád, že sa mi to podarilo. Nastúpil som proti náročnému súperovi, očakával som ťažký zápas, ale napokon to vyšlo. Prežívam najlepšie obdobie svojej kariéry, vyhral som viacero zápasov proti kvalitným súperom a moja úroveň hry išla nahor. Cítim sa dobre a dúfam, že to tak aj bude pokračovať,“ prezradil 30-ročný Bautista-Agut v televíznom rozhovore po skončení súboja.

Australian Open

Muži – dvojhra – osemfinále: Frances Tiafoe (USA) – Grigor Dimitrov (20-Bul.) 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1), 7:5, Rafael Nadal (2-Šp.) – Tomáš Berdych (ČR) 6:0, 6:1, 7:6 (4), Roberto Bautista Agut (22-Šp.) – Marin Čilič (6-Chor.) 6:7 (8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4, Roger Federer (3-Švaj.) – Stefanos Tsitsipas (14-Gré.) 7:6 (11), 6:7 (3), 5:7, 6:7 (5).

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Tomáš Berdych #Australian Open #Frances Tiafoe #Stefanos Tsitsipas